Kriptonovice Nekategorizirano Novice

Jack Dorsey razkril, da bo Twitter preselil na blockchain

Twitter blockchain
Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Ustanovitelj in izvršni direktor Twitterja, Jack Dorsey, je sporočil, da namerava Twitter preseliti na blockchain.

V nizu tvitov je Dorsey razkril, da je zagnal nov projekt BlueSky, ki je namenjen ustvarjanju odprtega, decentraliziranega standarda za družbene medije.

Twitter bo financiral majhno neodvisno ekipo (do pet odprtokodnih arhitektov, inženirjev in oblikovalcev) za razvoj odprtega in decentraliziranega standarda za družbene medije, je prvi mož Twitterja na družbenem mediju zapisal včeraj.

Cilj je, da Twitter na koncu postane odjemalec tega standarda. Dorsey dodaja še, da ga je deloma navdihnil predlog ustanovitelja Techdirta Mikea Masnicka, ki že dolgo promovira standard »protokolov in ne platform« za internet. Prav tako pravi, da bi decentraliziran sistem lahko rešil nekatere ključne težave z družbenimi mediji – predvsem vprašanja zmernosti.

Dorsey opozarja na tehnologijo blockchain kot način, kako bi decentralizirana družbena omrežja lahko izvajala »odprto in trajno gostovanje, upravljanje in celo monetizacijo«.

Relativno enostavno je videti, kako bi blockchain lahko pomagal ustvariti decentraliziran plačilni sistem, vendar razdeljeno vodenje evidenc – ena od glavnih prednosti tehnologije – ne ponuja jasne rešitve za težave, kot je iskanje moderatorjev za upravljanje decentraliziranih skupnosti

Nedavno je bilo globalno komentirano, da je izvršni direktor Twitterja dolgoletni navdušenec tako nad bitcoinom kot tudi decentralizirano tehnologijo blockchain. Na začetku letošnjega leta pa je bilo poročano celo, da Dorsey vsak teden nameni za nakup bitcoina 10.000 dolarjev.

Decentralizirani internetni standard 

Ko je Twitter prvič požel uspeh in masovno sprejetje med navdušenci nad družbenimi omrežji so mnogi trdili, da bi Twitter lahko postal »decentraliziran internetni standard«.

Vendar je razvojni tim iz več razlogov – za katere generalni direktor ugotavlja, da so bili »takrat razumni«, šel po drugi poti in platformo vse bolj centraliziral.

Medtem ko nekateri dvomijo o prednosti prehoda že uveljavljenega in uspešnega projekta na decentralizirano tehnologijo, Dorsey trdi, da bo tako omogočil dostop do veliko večjega sklopa javnih pogovorov in usmeril svoja prizadevanja v oblikovanje odprtih priporočenih algoritmov.

Dodaja, da bo za izvršitev projekta potrebnih več let. Za sestavo in vodenje BlueSky ekipe bo zadolžen glavni tehnološki direktor Twitterja Parag Agrawal.

Dorsey želi pripomoči k razvoju blockchaina in bitcoina

Že marca letos je Dorsey objavil tvit, v katerem je opisal, da njegovo podjetje išče nove talente, ki bi soustvarjali kripto ekosistem. Delo naj bi izbranim omogočilo, da delajo od kjerkoli, se v celoti osredotočajo na tisto, kar je najbolje za kripto skupnost ter gospodarsko krepitev kriptovalut in na komercialne interese Dorseyevih podjetij.

Dorsey je sodeloval celo pri štafeti Lightning Torch in tako postal priljubljen med navdušenci Lightning Networka. Dorseyu je baklo poslala sama Elizabeth Stark, izvršna direktorica Lightning Labs.

Glede Facebookove Libre pa ustanovitelj Twiterja pravi, da ne gre za projekt, ki se je rodil na internetu.

»Nastala je [Libra] iz namere podjetja in ni v skladu s tem, v kar jaz osebno verjamem in za kar želim, da se naša družba zavzema,« je pojasnil.

Ne glede na nasprotujoča si mnenja okoli Jacka Dorseya bo znani lik, kot je Dorsey, verjetno pomagal pri ozaveščanju o še kako pomembni »kripto industriji«.

Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Marko Vidrih

Marko Vidrih je raziskovalni novinar (freelancer) na področju gospodarstva, tehnologije in financ – predvsem kriptovalut. V svet Blockchaina in kriptovalut je zašel med raziskovanjem prihodnosti svetovnega potenciala finančnih trgov, prevzela pa ga je predvsem ideja o decentralizaciji podatkov in neizmerne razsežnosti, ki jih tovrstna tehnologija predstavlja.

Anketa

Top 10 kriptovalut

Bitcoin
59.341,76
59.341,76
0.12%
Ethereum
3.168,04
3.168,04
0.04%
Tether
0,917593
0,917593
0.02%
Binance Coin
526,07
526,07
0.49%
Solana
146,18
146,18
0.97%
USDC
0,917304
0,917304
0%
Lido Staked Ether
3.155,61
3.155,61
0.07%
XRP
0,532098
0,532098
6.86%
Toncoin
6,61
6,61
0.38%
Dogecoin
0,111835
0,111835
2.22%

Nakup, menjava, prodaja