Trgovanje s kriptovalutami

Kako kupiti kriptokovance?

Bitcoine (BTC) ali ostale kriptovalute lahko kupite na veliko različnih načinov – obstajajo menjalnice bitcoinov, ki vam omogočajo, da prenese denar na njih in jih spremeniti v bitcoine. Svoj prvi BTC lahko kupite naprimer na borzi Coinbase in ga prenesete na Bitmex trgovalno postajo. Ali pa lahko obiščete Bitcoin Meetup in izmenjate neposredno z osebo tako, da povlečete QR kodo na telefonu. Bitcoin lahko zamenjate tudi za druge kriptovalute, na primer Dogecoin ali Litecoin, ter na koncu denar dvignete na lokalnem bankomatu.

Za nakup ne potrebujete nujno denarnice, saj nekatere menjalnice delujejo kot denarnice v vašem imenu. Obstajata dve vrsti denarnice – denarnice tretjih oseb, na primer Coinbase ali denarnice na osebnem računalniku, ki so shranjene na trdem disku.

Ko bodisi prenesete programsko opremo denarnice na računalnik ali se registrirate pri ponudniku kot tretji osebi, ste pripravljeni za trgovanje. Večina menjalnic se sooča s težavnimi in zamudnimi zaščitnimi ukrepi, ki jih morajo izpolnjevati v skladu z vladnimi uredbami. Obstajajo tudi težave z dejanskim prenosom denarja neposredno na vaš račun. Včasih lahko na primer traja nekaj dni, da se sredstva prenesejo, banka pa vam lahko zaračuna pristojbino.

Po drugi strani se ves čas sprejemajo izboljšave v smeri čim večje poenostavitve za uporabnike. Nekatere menjalnice, na primer Coinbase in Circle, zdaj sprejemajo debetne kartice za denarne prenose.

Pri hranjenju denarja na straneh tretjih oseb obstajajo določena tveganja, saj vlada ali katere koli druge uradne inštitucije ne jamčijo za sredstva, poleg tega pa so lahko strani tarče hekerjev, kot se je že zgodilo. Bodite pozorni, da vašo denarnico shranite tudi na osebnem računalniku in redno izdelujete varnostne kopije. Če pride do kakršnih koli tehničnih težav, ne boste izgubili vseh podatkov, saj boste imeli varen arhiv.

Kako prodati kriptokovance?

Prodaja Bitcoinov je lahko težavna, saj nekatere menjalnice zaradi skladnosti z zakonodajo zahtevajo veliko informacij o vas. Obstajata dva glavna načina menjanja Bitcoinov ali katere koli od vaših kriptovalut – neposredno z osebo, bodisi preko spletnega posrednika ali fizično na sestanku, ali preko izmenjave na spletu.

Obe imata svojevrstna tveganja, ki so večja pri neposrednem trgovanju, vendar imate hkrati tudi več informacij. Če želite trgovati neposredno z drugo osebo na spletu, lahko to storite s pomočjo lokalnih ponudnikov bitcoinov, ali pa se celo dogovorite za sestanek, kjer izmenjate svoje bitcoine ali gotovino. Nekateri ponudniki vam omogočajo interno izmenjavo pod njihovim okriljem, pri čemer ne plačate nobene provizije (tak primer je Coinbase). Obstajajo tudi drugi načini, na primer Bitcoin bankomati, kjer lahko pretvorite svoje Bitcoine nazaj v gotovino.

Če želite uporabiti tradicionalno menjalnico, obstajata dve možnosti za njihovo prodajo. Lahko vnesete ceno in količino, ki jo želite prodati, kar bo zabeleženo v knjigi naročil. Če je cena na primer 400 EUR, se lahko odločite za prodajo 1 Bitcoina po ceni 405 dolarjev, če menite, da se bo cena dvignila in se vam s transakcijo ne mudi preveč. Če želite zamenjati takoj, je druga možnost, da se prilagodite povpraševanju. Če nekdo želi na primer kupiti 0,5 BTC po ceni 395 EUR in še ena oseba, ki želi kupiti 0,5 BTC po ceni 396 EUR, lahko vnesete naročilo in prodate svoje Bitcoine po vmesni ceni 395,5 EUR.

Za prenos denarja na svoj bančni račun morate najprej izpolniti določene pogoje, skladne z zakonodajo vaše države in predpisi, ki preprečujejo pranje denarja. Tudi pri prenosu denarja prek tradicionalnega bančnega sistema ste lahko deležni oderuških pristojbin, ki znašajo od 5 pa vse do 15 EUR za prejemanje svojega denarja. V nekaterih primerih pride tudi do časovnih zamud do štiri dni.

Dodaten problem pri menjalnicah je, če pride do zlorabe ali imajo likvidnostne težave, kot se je zgodilo z Mt Gox ali Mintpal. Dodatno se lahko zavarujete tako, da izberete uveljavljeno in priznano menjalnico, ki večino svojih kripto valut shranjuje z dodatnim varovanjem, na primer Cavirtex.

Kako trgovati s kriptovalutami?

Obstaja veliko metod in načinov za trgovanje s kriptovalutami. Pri večini se uporablja menjalnica kot vstopno mesto, kjer je menjava lahko opravljena že v nekaj sekundah, poleg tega pa je cena, po kateri kupite ali prodate, zagotovljena. Različne menjalnice imajo različna pravila in sisteme – nekatere so namenjene priložnostim, druge uveljavljenim profesionalnim trgovalcem.

Večina trgovcev ali špekulantov na borzah ima svoje trgovalne strategije ugotavljanja prihodnjega gibanja cen. Obstajajo različni pripomočki za napovedovanje, ki lahko dokaj natančno predvidijo, kaj se bo v bližnji prihodnosti dogajalo na trgih.

Drugi načini trgovanja, bolj v obliki temeljnega vlaganja, pridejo v poštev s tradicionalnimi delnicami – na primer nakup delnic z 8 % donosom, medtem ko imajo druge delnice s podobnimi tveganji trgovanja 5 % donos. Težko je opredeliti, ali je Bitcoin bolj sredstvo ali valuta, vendar so na splošno valutah, s katerimi se trguje, vezane na stopnjo inflacije posamezne države in obrestne mere javnega dolga, vse to pa je vezano tudi na druge dejavnike – zlasti politične prepire ali kadar je država močno odvisna od ene posamezne panoge, ki se sooča s težavami ali večjim povpraševanjem.

Vmes obstaja še veliko strategij trgovanja, od trgovanja po intuiciji do spremljanja novic, vladnih regulacijskih posodobitev ali tehnološkega napredka, ki prav tako lahko vplivajo na uspešnost trgovanja z Bitcoinom. Ko bi na primer v Veliki Britaniji napovedali spodbudo za širjenje prostora za digitalne valute, bi to predvidoma vplivalo na dvig cen Bitcoina in drugih kriptovalut, medtem ko bi na primer sovražna nastrojenost v Indiji ali smrtna kazen v Bangladešu znižali ceno.

V smislu pokrivanja izpostavljenosti glede na razred sredstev ima med kriptovalutami smo Bitcoin trgovalne sklade, kot je na primer Winklevoss sklad. To je na voljo samo posameznikom z visoko neto vrednostjo, prizadevajo pa si, da bi dostop do njega omogočili tudi posameznikom, ki niso zelo bogati, da bi imeli priložnost vlagati v sklad, povezan s ceno Bitcoina.

Obstajajo tudi drugi načini za bolj sofisticirane vlagatelje, da povečajo izpostavljenost Bitcoina ali Litecoina in drugih cen kriptovalut, kot so stave ali opcijske pogodbe. To je lahko, glede na pristojnosti, zelo davčno učinkovit način za pridobivanje izpostavljenosti Bitcoin in drugih cen kriptovalut, saj omogoča finančno kritje in davčno brezplačen dobiček. Večina podjetij, ki nudijo te opcije, imajo zelo dobre priročnike o tem, kako povečati izpostavljenost in kako upravljati svoje platforme. Trije od najbolj prepoznavnih so Avatrade, Plus 500 in eToro.

Druge bolj kompleksne stratege vključujejo arbitražo – to pomeni, da imate v bistvu možnost kupiti valuto v eni menjalnici in jo takoj prodati v drugi za dobiček. Na primer, če lahko kupite Bitcoine na borzi LocalBitcoins za 400 EUR in jih nato prodate na borzi Bitstamp za 410 EUR – imate dobiček brez tveganja v višini 10 EUR.

Ker je večina menjalnic odprtih za vse, za razliko od tradicionalnih borz, kot na primer londonska borza, lahko v trgovanje vključite tudi svojo programsko opremo ter izvajate nakupe in prodajo v skladu s posebnimi pogoji, ki si jih zasnujete sami.

Anketa

Top 10 kriptovalut

Bitcoin
60.705,66
60.705,66
1.04%
Ethereum
2.901,02
2.901,02
0.12%
Tether
0,941053
0,941053
0.02%
Binance Coin
525,81
525,81
0.96%
Solana
135,29
135,29
2.51%
USDC
0,940257
0,940257
0.03%
Lido Staked Ether
2.897,09
2.897,09
0.23%
XRP
0,468863
0,468863
0.95%
Toncoin
6,01
6,01
2.39%
Dogecoin
0,142787
0,142787
0.46%

Nakup, menjava, prodaja