Izbrano Kriptonovice Novice Poučno

SpaceChain postavil prvo bitcoin vozlišče na mednarodni vesoljski postaji

SpaceChain
Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

SpaceChain vidi svoja vozlišča kot radikalno nov način, kako narediti kripto transakcije bolj varne. To je že tretji produkt podjetja, ki je pristal v vesolju.

Na krovu Muskove rakete SpaceX Falcon 9, kot del misije komercialne ponovne dobave CRS-19, se je v četrtek na pot do Mednarodne vesoljske postaje (ISS) odpravila tudi 1 kilogramska strojna kripto denarnica. To je prva tehnološka predstavitev blockchain strojne opreme na ISS, nameščena pa je v komercialni platformi Nanoracks na postaji.

Ko je prispela na ISS, je kripto denarnica postala prvo aktivno bitcoin vozlišče na ISS.

Za SpaceChain je dosežek le korak naprej pri nalogi, da razvije močno in decentralizirano blockchain infrastrukturo visoko nad Zemljo. Denarnica bo zunaj pristojnosti katerekoli države – in precej nad dosegom kakršnih koli fizičnih hekerjev strojne opreme. Bitcoin vozlišče na ISS bo približno eno leto zagotavljalo transakcije z več podpisi prek vira podatkov ISS.

»Denarnica bo igrala majhno, a pomembno vlogo pri dolgoročnem cilju«, je dejal Zee Zheng, izvršni direktor in soustanovitelj SpaceChaina.

Ta mejnik poudarja, da se SpaceChain zavezuje k reševanju problemov s kopensko centralizirano infrastrukturo, hkrati pa pospešuje napredek blockchain tehnologije, mednarodno sodelovanje in sprejema vesoljskih storitev za sodobna podjetja.

»Povezovanje vesoljskih in blockchain tehnologij je odprlo nove možnosti in priložnosti in zelo smo navdušeni nad možnostjo tesnega sodelovanja s ponudniki finančnih storitev, fintech, razvijalci bitcoina, ponudniki storitev IoT, raziskovalnimi ustanovami in vesoljskimi agencijami. V naslednjih mesecih si prizadevamo pospešiti napredek v ekosistemu,« sporočajo iz podjetja.

Gradnja »vesoljske kripto denarnice« je bila težavna, a nič v primerjavi z zagotovitvijo združljivosti za uporabo na ISS, razlagajo v podjetju. Zheng je moral odprtokodni protokol SpaceChaina konkretno nadgraditi za edinstveno vtično arhitekturo vesoljske postaje.

Zheng je dejal, da je pri tem pripomogel Jeff Garzik kot glavni tehnični direktor SpaceChaina. Garzik, ki je eden izmed zgodnjih razvijalcev bitcoin jedra, je vodil prizadevanja SpaceChaina za izdelavo programske opreme, ki je združljiva z opremo z ISS.

"Vesoljska" kripto denarnica SpaceChain. Vir fotografije Eric Desatnik - SpaceChain
“Vesoljska” kripto denarnica SpaceChain. Vir fotografije Eric Desatnik – SpaceChain

Zadnji projekt je daleč bolj napreden od njihovega prvega vesoljskega projekta: Raspberry Pi, opremljen z vozliščem Qtum, ki ga je podjetje v vesolje poslalo iz kitajske puščave Gobi februarja 2018.

Njihova druga izstrelitev, tudi s Kitajske, je bila nekoliko bolj razvita. V vesolje so poslali  strojno opremo, ki lahko poganja blockchain DApps v operacijskem sistemu SpaceChaina.

Ta nova denarnica bo delovala neodvisno od preteklih predstavitev SpaceChaina. Ne bo komunicirala s prejšnjimi vozlišči in vsa sporočila se bodo skozi vhod ISS preusmerila na Zemljo. To pomeni, da bo imela naprava počasnejšo povezavo in da bo za izvedbo ene same transakcije potrebnih več ur, ne minut.

SpaceChain namreč obravnava varnostne ranljivosti finančnih sistemov in digitalnih sredstev v rastoči digitalni ekonomiji. Z vključevanjem tehnologij je zdaj mogoče ustvariti nove paradigme, ki so bile nekoč zunaj dosega in dodati nove vznemirljive elemente v novi vesoljski ekonomiji.

SpaceChain je za projekt prejel sredstva Evropske vesoljske agencije (ESA) v okviru svojega programa Kick-start Activity, da bi nadalje razvijal in opredelil primere komercialne uporabe svoje satelitske tehnologije blockchain. Zheng je takrat menil, da mu bosta NASA in SpaceX z izpostavljenostjo pripomogla k večjemu uspehu. Vendar danes vztraja, da je SpaceChain pripravljen skleniti pogodbo s katero koli agencijo. Poudarja, da sta bila NASA in SpaceX idealna partnerja za predstavitev 5. decembra, prav tako kot kitajska partnerja pri prvih dveh projektih.

»Pravzaprav bomo prihodnji marec uporabili indijsko raketo,« je dejal Zheng, ki nagovarja enega od dveh izstrelkov SpaceChaina, za katere pravi, da bodo lansirani v naslednjih 18 mesecih.

Morda bo čez 10 let SpaceChain postavil mrežo namenskih satelitov, ki se »pogovarjajo med seboj« in vodijo veliko več blockchain infrastrukture, kot bi jo lahko ena denarnica na ISS, kdo ve.

SpaceChain (SPC) pridobiva na vrednosti

SpaceChain ima tudi istoimenski kripto žeton s simbolom SPC. V zadnjem tednu je slednji pridobil več kot 100 odstotkov vrednosti kot odziv na uspeh projekta ISS in narasel s približno 0,0028 USD na približno 0,0060 USD.

V primerjavi z začetkom leta 2018, ko je dosegel najvišji nivo v ceni – skoraj 0,50 USD, je žeton zdaj skoraj ničvreden. CoinMarketCap ocenjuje donosnost naložbe (ROI) na -98,16 odstotka.

Blockstream že leta pošilja Bitcoin (BTC) iz vesolja

SpaceChaina pa vendar le ne more trditi, da je prvi, ki je bitcoin popeljal v vesolje. Ta čast je pripadla kripto podjetju Blockstream, ki že od avgusta 2017 upravlja lastni satelitski program.

Blockstream Satellite je Bitcoin blockchain prvotno dobavil prek zakupljenih satelitov v Evropo, Ameriko in Afriko. Decembra 2018 se je začela druga faza projekta. V okviru te se je aktiviral še en satelit, ki Azijo in Avstralijo tudi danes podpira z blockchainom.

Blockstreamov projekt ne samo da omogoča pošiljanje bitcoinov prek satelitov, kar je, denimo zelo uporabno, ko na voljo ni interneta, ampak omogoča prek satelitov tudi pošiljanje sporočil, za katera se plačuje prek Lightning Networka.

Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Marko Vidrih

Marko Vidrih je raziskovalni novinar (freelancer) na področju gospodarstva, tehnologije in financ – predvsem kriptovalut. V svet Blockchaina in kriptovalut je zašel med raziskovanjem prihodnosti svetovnega potenciala finančnih trgov, prevzela pa ga je predvsem ideja o decentralizaciji podatkov in neizmerne razsežnosti, ki jih tovrstna tehnologija predstavlja.

Anketa

Top 10 kriptovalut

Bitcoin
64.237,47
64.237,47
0.33%
Ethereum
3.508,63
3.508,63
1.32%
Tether
0,921437
0,921437
0.03%
Binance Coin
566,28
566,28
1.34%
Solana
163,51
163,51
1.59%
Lido Staked Ether
3.506,54
3.506,54
1.41%
USDC
0,921675
0,921675
0.01%
XRP
0,487172
0,487172
1.08%
Dogecoin
0,153793
0,153793
1.25%
Toncoin
5,97
5,97
2.42%

Nakup, menjava, prodaja