Kriptonovice Kriptozajtrk Vsebine

Kriptozajtrk: Lahko kriptovalute oslabijo prevlado ameriškega dolarja?

kriptozajtrk kriptovalute
Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Na tretji dan trgovanja so trije vodilni ponudniki spot bitcoin ETF-jev (Exchange Traded Funds) – Grayscale, BlackRock in Fidelity – skupaj obvladovali skoraj 90% tržnega obsega. Celoten obseg trgovanja je znašal 1,8 milijarde dolarjev, kar je nekoliko manj od 3 milijard dolarjev, doseženih prejšnji petek. Grayscale je bil najbolj dejaven med temi novimi finančnimi instrumenti, čeprav je njihov ETF od začetka trgovanja izgubil več kot 500 milijonov dolarjev vrednosti. Nasprotno pa sta BlackRock in Fidelity zabeležila prilive sredstev, ki so presegli 400 milijonov dolarjev. Skupna vrednost trgovanja v prvih treh dneh je tako presegla 9,5 milijarde dolarjev.

Grayscale, BlackRock and Fidelity dominate spot ETF market with nearly 90% of volume on third day of trading

Grayscale je nedavno presenetil trg z dejanjem prenosa 9.000 Bitcoinov, katerih vrednost je znašala 380 milijonov dolarjev, na borzno platformo Coinbase. Sledil je padec cene Bitcoina na 42.050 dolarjev. Ta poteza je bila izvedena v obdobju, ko Bitcoin in celoten trg kriptovalut doživljata vrednostna nihanja, kar še dodatno izpostavlja vpliv večjih tržnih udeležencev na cenovne trende v svetu kriptovalut.

Grayscale Transferred 9,000 Bitcoins to Coinbase, BTC Began to Decline!

Po nedavni odobritvi enajstih spot Bitcoin ETF-ov (Exchange Traded Funds) s strani ameriške Komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC), ki so skupaj dosegli trgovanje v vrednosti 4,37 milijarde dolarjev, se pojavljajo ugibanja o morebitnem vplivu teh finančnih instrumentov na trg kriptovalut. Ta razvoj dogodkov vzbuja primerjave z zgodovinskim vplivom ETF-ov na trg zlata. Zgodovina uvedbe prvega ETF-a za zlato v ZDA leta 2004, ki je povzročila znaten porast cene, nakazuje, da bi Bitcoin ETF-i lahko imeli podoben dolgoročno pozitiven vpliv na tržno vrednost Bitcoina.

Could Bitcoin ETFs Follow Gold’s Footsteps to Boost the Crypto Market?

V ZDA, po začetni prevladi produktov, povezanih z Bitcoinom, je zdaj v ospredje stopil Ethereum, druga največja kriptovaluta po tržni kapitalizaciji. Ta premik je ključen, saj odraža rastoče zanimanje vlagateljev za Ethereum, kar je posledica njegove raznolike uporabe in infrastrukture blockchaina. Uvedba ETF-ov, osredotočenih na Ethereum, bi lahko sledila uspehu Bitcoin ETF-ov, tako da bi vlagateljem omogočila enostavnejši in bolj reguliran način za pridobivanje izpostavljenosti do cenovnih gibanj Ethereuma, ne da bi dejansko posedovali kriptovaluto. Ta korak je razumljen kot pozitiven premik k širšemu sprejemanju in legitimaciji kriptovalut na osrednjem finančnem trgu.

US ETF market heats up with Ethereum: what you need to know

V nedavni analizi Morgan Stanley izpostavlja, da kriptovalute, kot so Bitcoin (BTC), stabilni kovanci in digitalne valute centralnih bank (CBDC), lahko oslabijo prevlado ameriškega dolarja, a hkrati obstaja možnost, da bi ga paradoksno celo okrepile. Osrednji argument te analize je, da te digitalne valute, zlasti stabilni kovanci in CBDC, pogosto temeljijo na dolarju za zagotavljanje svoje vrednosti. Čeprav razmah kriptovalut postavlja pod vprašaj vlogo dolarja v mednarodni trgovini in financiranju, bi lahko široka uporaba stabilnih kovancev in CBDC, ki so vezani na dolar, dejansko utrdila njegov položaj kot vodilne svetovne rezervne valute. Ta dvojna možnost odraža zapleteno razmerje med nastajajočimi digitalnimi valutami in tradicionalnimi fiat valutami, zlasti z ameriškim dolarjem.

Can Crypto Dethrone U.S. Dollar Dominance? Here Is Morgan Stanley's Take

V primeru med Coinbase in ameriško Komisijo za vrednostne papirje in borzo (SEC) analitik YouTube kanala Crypto Capital Venture predvideva, da bi sodna odločitev v prid Coinbase lahko sprožila rast alternativnih kriptovalut, med katerimi bi nekatere, kot je na primer ADA, lahko doživele do 100-odstotno rast. Ta prognoza temelji na nedavnih dogajanjih, kot je odobritev spot Bitcoin ETF-ov, in na podobni rasti XRP v juliju 2023. Poleg tega analitik napoveduje možnost konsolidacije vrednosti Cardana (ADA) v marcu, ob pričakovanju odločitve, kar daje trgu kriptovalut optimističen pogled za leto 2024.

Coinbase vs. SEC case said to ignite altcoin run

Kljub znatni rasti in integraciji v sodobni finančni svet, kriptovalute še vedno zaostajajo za pričakovanimi stopnjami sprejemanja med splošno javnostjo. Glavne ovire za širše sprejemanje med običajnimi potrošniki vključujejo zapletenost razumevanja blockchain tehnologije, postopka rudarjenja in upravljanja z zasebnimi ključi. Prav tako večina podjetij še ni v celoti sprejela popularnih kriptovalut, kot sta Bitcoin in Ethereum, za neposredna plačila. Da bi kripto prostor pridobil zaupanje skeptične javnosti in povečal svojo uporabo, so potrebne reforme. Te naj vključujejo izboljšanje protokolov za identifikacijo, rešitve za varno shranjevanje, poenostavitev plačilnih sistemov in intuitivnejše menjalnice. S takšnimi premišljenimi izboljšavami bi kriptovalute lahko pridobile trajnejši položaj v finančnem svetu, presegajoč omejeno skupnost razvijalcev in trgovcev.

What Reforms Crypto Space Need To Boost Mainstream Adoption

Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Myhajlo Todurov

Finančni strokovnjak z avtorstvom več kot 1.000 objavljenih člankov. Poleg tega je tudi manager komunikacij, moderator dogodkov in podjetnik. Njegova strast pa je tudi v kriptovalutah in potencialu Web3, ki mu prinaša navdušenje in zanimanje za prihodnje tehnologije.

Anketa

Top 10 kriptovalut

Bitcoin
59.341,76
59.341,76
0.12%
Ethereum
3.168,04
3.168,04
0.04%
Tether
0,917593
0,917593
0.02%
Binance Coin
526,07
526,07
0.49%
Solana
146,18
146,18
0.97%
USDC
0,917304
0,917304
0%
Lido Staked Ether
3.155,61
3.155,61
0.07%
XRP
0,532098
0,532098
6.86%
Toncoin
6,61
6,61
0.38%
Dogecoin
0,111835
0,111835
2.22%

Nakup, menjava, prodaja