Kriptonovice Kriptozajtrk Vsebine

Kriptozajtrk: Bitcoin okoli 42 tisoč dolarjev; kaj sedaj?

kriptozajtrk kriptovalute2
Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Kljub zgodnjemu uspehu nedavno uvedenih spot ETF-jev za Bitcoin v ZDA, ko je skupni obseg trgovanja presegel 500 milijonov dolarjev, strokovnjaki izražajo zaskrbljenost glede nadaljnjih tveganj za padec cene Bitcoina. Po zagonu teh ETF-jev, ki jih ponujajo podjetja kot so BlackRock, Fidelity in Bitwise, je Bitcoinov tečaj doživel 15-odstotni padec, deloma zaradi razprodaje sredstev iz sklada Grayscale Bitcoin Trust. Čeprav podatki kažejo na povečano povpraševanje po reguliranih skladih med profesionalnimi trgovci, analitično podjetje CryptoQuant opozarja, da trenutni tržni kazalci nakazujejo, da bi korekcija cen še lahko trajala.

Bitcoin Downside Risks Remain Despite Early Success of Spot ETFs, Observers Say

Jamie Dimon, izvršni direktor JP Morgan Chase, je na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu v izjavi za CNBC jasno povedal, da ga ne zanima spremenjeno mnenje Larryja Finka, izvršnega direktorja BlackRock, o Bitcoinu. “To je zadnjič, ko o tem govorim s CNBC,” je izjavil Dimon, znan po svoji kritičnosti do Bitcoina, in dodal, da ga tema ne zanima in bi rad prenehal o njej govoriti. Kljub svoji kritični drži do Bitcoina je izrazil podporo tehnologiji blockchain, zlasti v kontekstu pametnih pogodb, in se strinjal z možnostjo tokenizacije, področjem, kjer bi se lahko strinjal s Finkom. Fink, na drugi strani, je izrazil pozitiven pogled na kriptovalute in Bitcoin primerjal z zgodovinsko vlogo zlata, pri čemer je poudaril, da so Bitcoin ETF-i korak proti tokenizaciji.

Jamie Dimon says he doesn't care about Larry Fink changing his view on bitcoin

V letu 2023 je skupni obseg trgovanja na kripto borzah dosegel 10,3 tisoč milijard dolarjev, kar kažejo najnovejši podatki CoinGecko. Kljub tržnim izzivom, kot so propad FTX, svetovna bančna kriza in regulativne težave, s katerimi se je soočal Binance, so centralizirane kripto borze (CEX) ohranile prevlado na trgu. V zadnjem četrtletju leta 2023 je trgovanje na CEX-ih predstavljalo 91,5 % celotnega obsega trgovanja, medtem ko je delež trgovanja na decentraliziranih borzah (DEX) zmanjšal. Med desetimi največjimi centraliziranimi borzami po obsegu trgovanja so bile Binance, Upbit, OKX, Bybit in Coinbase. Čeprav je Binance zabeležil padec tržnega deleža, so deset največjih CEX-ov v četrtem četrtletju skupaj ustvarile obseg trgovanja v višini 7,2 tisoč milijard dolarjev, kar je za 23,4 % manj v primerjavi z letom 2022.

Crypto Exchanges Trading Volume Hit $10.3T in 2023, New Data Shows

Nekdanji ameriški predsednik in aktualni predsedniški kandidat Donald Trump je na zborovanju v Portsmouthu, New Hampshire, 17. januarja obljubil, da v ZDA “nikoli ne bo dovolil” uvedbe centralne bančne digitalne valute (CBDC). Med svojim govorom je izpostavil namen zaščite Američanov pred “vladno tiranijo”. Trumpov odločen odziv na možnost CBDC je bil sprejet z bučnim aplavzom s strani občinstva. Ta izjava je skladna s Trumpovim dosedanjim skepticizmom do digitalnih valut in njegovim zavzemanjem za ohranjanje finančne svobode ameriških državljanov.

Donald Trump vows to ‘never allow’ creation of a CBDC in the United States

Članek na spletni strani Crypto.news z naslovom “Največje zabeležene manipulacije na trgu kriptovalut” obravnava večje primere tržnih manipulacij v kripto svetu. Opisuje različne metode, kot so pranje denarja, sheme črpanja in odmetavanja, flash posojila in “rug pulls”, ki so vplivale na kriptovalute, kot so Bitcoin, FTT, Hydro in DGTX. Med izpostavljenimi primeri so manipulacije na decentraliziranih borzah, prevara PlusToken, ki je pridobila več kot 2 milijardi dolarjev, prevara BitConnect z več kot 2,4 milijarde dolarjev in 3 milijoni žrtev, propad FTX zaradi goljufij, manipulacija s kriptovaluto Hydro in primer Adama Todda z manipulacijo DGTX. Članek tudi omenja domnevne manipulacije cene Bitcoina v letu 2017 s pomočjo Tetherja (USDT). Ti primeri izpostavljajo tveganja in izzive v svetu kriptovalut in decentraliziranega financiranja, zlasti v zvezi z manipulacijo trga.

Biggest crypto market manipulations ever recorded

Na letnem srečanju Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu je Bill Gates, soustanovitelj Microsofta, izrazil prepričanje, da bo umetna inteligenca (AI) ključno prispevala k povečanju produktivnosti in globalni enakosti. Poudaril je izboljšave v produktivnosti, ki jih AI prinaša za delovna mesta, zlasti zaradi napredka v robotiki. Gates je AI opisal kot fenomen, ki bo obogatil svet, omogočil ljudem manj dela in več prostega časa. Izpostavil je tudi pomen AI v razvoju držav ter zagotovil, da bodo koristi AI hitro dosegle razvijajoče se države. Gates je AI prepoznal kot največji napredek v produktivnosti našega časa, obenem pa opozoril na izzive pri zagotavljanju, da se njene koristi uporabljajo za splošno dobro.

Microsoft Co-Founder Bill Gates on AI: “It Is So Dramatic How It Improves White-Collar Productivity’

Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Myhajlo Todurov

Finančni strokovnjak z avtorstvom več kot 1.000 objavljenih člankov. Poleg tega je tudi manager komunikacij, moderator dogodkov in podjetnik. Njegova strast pa je tudi v kriptovalutah in potencialu Web3, ki mu prinaša navdušenje in zanimanje za prihodnje tehnologije.

Anketa

Top 10 kriptovalut

Bitcoin
61.994,45
61.994,45
0.46%
Ethereum
3.305,40
3.305,40
1.7%
Tether
0,934914
0,934914
0.02%
Binance Coin
564,60
564,60
0.82%
Solana
134,88
134,88
2.81%
Lido Staked Ether
3.305,86
3.305,86
1.7%
USDC
0,934743
0,934743
0.08%
XRP
0,479570
0,479570
4.86%
Toncoin
7,31
7,31
2.73%
Dogecoin
0,122463
0,122463
3.8%

Nakup, menjava, prodaja