Izbrano Kriptonovice Novice Poučno Zanimivo

Ethereum vs Bitcoin: kaj je glavna razlika?

Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Ethereum se od Bitcoina razlikuje na več načinov:

  • ETH je začel trgovati leta 2015, BTC leta 2009.
  • Ethereum je platforma za decentralizirane aplikacije. Bitcoin je platforma za decentralizirano izmenjavo vrednosti.
  • Ethereum je zasnoval Vitalik Buterin. Bitcoin je razvil psevdonim Satoshi Nakamoto.
  • Ethereum nima določenega končnega števila žetonov. Bitcoin bo imel skupno največ 21 milijonov bitcoinov.

Medtem ko Bitcoin že dolgo prevladuje na sceni, se ob njem dobro drži Ethereum. Gre za projekt, povezan s kriptovalutami, ki je zaradi svojih dodatnih funkcij in aplikacij pritegnil veliko pozornosti.

Bitcoin je prva kriptovaluta

Bitcoin je kot prva kriptovaluta nastal leta 2008. Idejo je v beli knjigi oziroma poslovnem načrtu orisal Satoshi Nakamoto: bitcoin obljublja nižje stroške (provizije) transakcij, kot tradicionalni spletni plačilni mehanizmi. Za razliko od valut, ki jih izdajo vlade, bitcoin deluje v decentraliziranem sistemu – na t.i. Blockchain tehnologiji. Na svetu ni fizičnih bitcoinov, temveč kode, povezane z javnimi in zasebnimi ključi ter digitalnimi denarnicami. Bitcoin je prvi omogočil, da se v omrežju koda dejansko prenese oziroma pošlje, ne le kopira.

Čeprav bitcoin ni formalno priznano plačilno sredstvo je ustvaril tržno nišo in še vedno obstaja v finančnem sistemu, sprejema pa ga vse več ponudnikov dobrin in storitev.

Ethereum: več kot kriptovaluta

Pri projektu Ethereum, ne gre le za kriptovaluto. To je platforma, ki temelji na blockchainu, s številnimi vidiki. Ethereum odlikujeta pametne pogodbe in navidezni stroj Ethereum (EVM), njegova valuta, imenovana ether, pa se uporablja za enakovredno poslovanje s pametnimi pogodbami.

Pametne pogodbe Ethereuma za shranjevanje in olajševanje pogodb uporabljajo aplikacije, shranjene v blockchainu. Prednost teh pogodb je, da blockchain zagotavlja decentraliziran način za njihovo preverjanje in izvrševanje. Zaradi decentraliziranega vidika je goljufija ali cenzura neverjetno otežena. Cilj pametnih pogodb Ethereuma je zagotoviti večjo varnost kot tradicionalne pogodbe in zmanjšati s tem povezane stroške.

Aplikacije za pametne pogodbe poganja ether, kriptovaluta, ki temelji na Ethereum blockchainu. Ether, pa tudi druge kriptovalute, se hranijo v Ethereum Wallet, kar vam omogoča ustvarjanje in uporabo pametnih pogodb.

Izvajanje pametne pogodbe z lastno kriptovaluto

Ethereum omogoča ustvarjanje digitalnih ali kripto žetonov, ki jih lahko uporabimo za predstavljanje »virtualnih delnic«, sredstev, dokazila o članstvu in podobno. Te pametne pogodbe so združljive s katero koli denarnico, pa tudi s kripto borzo, ki uporablja standardni API za kovance. Kodo lahko kopirate s spletnega mesta Ethereum in nato uporabite žetone za številne namene, vključno z zbiranjem sredstev. V obtoku imate lahko določeno količino žetonov, ki temelji na vnaprej določenih pravilih.

Ena velika značilnost Ethereuma je, da razvijalcem ponuja možnost zbiranja sredstev za različne aplikacije. Za svoj novi projekt lahko sestavimo pogodbo in izvedemo t.i. ICO. Zbrani denar se bo zadrževal do dosega cilja ali do dogovorjenega datuma. Če cilj ni dosežen, bodo sredstva vrnjena vložnikom, ali pa bo ICO uspel, če bo zbran predpisan minimum sredstev za izvršitev projekta.

Ethereum ne samo da nam lahko pomaga pri financiranju, ampak tudi pri zagotavljanju organizacijske strukture. Od ljudi, ki so podprli projekt, lahko zbiramo predloge in nato omogočimo glasovanje, kako naj nadaljujemo z razvojem projekta. To pomeni, da lahko preskočimo stroške tradicionalne strukture, na primer najem svetovalcev in birokratsko delo. Ethereum naš projekt tudi ščiti pred zunanjimi vplivi, njegova decentralizirana mreža pa pomeni, da se ne bomo soočali z izpadi omrežja (vsaj dokler deluje internet).

Razlike med projektoma

Obstaja veliko manjših vidikov, ki se med dvema projektoma, ki temeljita na blockchainu, razlikujejo. Povprečni čas novega bloka v Bitcoin omrežju je približno 10 minut, pri Ethereumu pa 12 sekund. Hitrejši čas omogoča protokol Ethereuma – GHOST. Hitrejši pojav blokov pomeni, da so tudi zapisi transakcij in potrditve hitrejše. Vendar pa je tudi več praznih blokov.

Druga ključna razlika med njima jem kot že omenjeno, njuna ponudba kovancev oziroma žetonov.

Nagrada za rudarjenje bitcoina se prepolovi približno vsake štiri leta ali na 210.000 blokov in je trenutno ocenjena na 12,5 bitcoinov (13. maja 2020 se bo nagrada zmanjšala z 12,5 na 6,25 BTC). Ethereum nagradi rudarje na podlagi njegovega algoritma za preverjanje dela, imenovanega Ethash, s 5 ethri za vsak blok. Ethash je spominski trdi algoritem, ki spodbuja decentralizirano rudarjenje posameznikov, namesto uporabe bolj centraliziranih ASIC naprav, kot pri bitcoinu.

Bitcoin in Ethereum obračunavata transakcije (provizije) na različne načine. V Ethereumu se provizije plačujejo v kovancu, ki ga imenujemo Gas oziroma plin, stroški transakcij pa so odvisni od potreb po skladiščenju transakcije, zapletenosti in porabe pasovne širine. V Bitcoin omrežju so transakcije omejene glede na velikost blokov in se med seboj enakovredno konkurirajo.

Ethereum ima lastno Turingovo interno kodo, kar pomeni, da je lahko z dovolj računalniške moči in dovolj časa izračunamo karkoli. Bitcoin nima te zmožnosti. Čeprav Turing vsekakor prinaša prednosti, njegova kompleksnost prinaša tudi varnostne zaplete, ki so vsaj enkrat že prispevali k DAO napadu.

Kaj kriptovaluti določa ceno?

  • bitcoin

Ponudba in povpraševanje v veliki meri določata ceno bitcoina. Ponudba je pomemben dejavnik. V nasprotju s papirnatimi valutami (evri, dolarji, itd.), je ponudba bitcoinov omejena.

Poleg tega lahko bitcoin razdelimo na sto milijonov enot. Stomilijonska enota bitcoina se imenuje satoshi. Ali cena satoshija narašča? Potem lahko rečemo, da je prisotno povpraševanje po bitcoinu.

  • ether

Pri ethru je to nekoliko drugače. Tudi tu ponudba in povpraševanje določata ceno. Vendar obstajajo tudi drugi dejavniki.

Zagonska podjetja lahko na primer uporabljajo Ethereum za izdajo žetona za svoj blockchain projekt in prek ICO zbirajo sredstva. Ali povpraševanje po ICO narašča? Potem se verjetno viša tudi cena ethra.

Ethereum in Bitcoin: Dva zelo različna projekta

Medtem ko mnogi primerjajo vidik kriptovalute tako Ethereuma kot Bitcoina, je dejstvo, da gre za zelo različna projekta, ki imata različne namene. Bitcoin je nastal kot razmeroma stabilna digitalna valuta, ki preprečuje dvojno porabo, Ethereum pa je vključil več stvari – kriptovaluta ether je le del Ethereum omrežja.

Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Marko Vidrih

Marko Vidrih je raziskovalni novinar (freelancer) na področju gospodarstva, tehnologije in financ – predvsem kriptovalut. V svet Blockchaina in kriptovalut je zašel med raziskovanjem prihodnosti svetovnega potenciala finančnih trgov, prevzela pa ga je predvsem ideja o decentralizaciji podatkov in neizmerne razsežnosti, ki jih tovrstna tehnologija predstavlja.

Anketa

Top 10 kriptovalut

Bitcoin
59.612,70
59.612,70
1.45%
Ethereum
3.257,72
3.257,72
0.82%
Tether
0,934754
0,934754
0.03%
Binance Coin
545,81
545,81
1.78%
Solana
122,82
122,82
2.02%
Lido Staked Ether
3.257,12
3.257,12
0.87%
USDC
0,935548
0,935548
0.05%
XRP
0,451214
0,451214
1.88%
Dogecoin
0,115275
0,115275
0.65%
Toncoin
6,72
6,72
0.41%

Nakup, menjava, prodaja