Video

Vsi posnetki predavanj iz kriptokonference “Kripto zdaj ali nikoli” v Kranjski Gori

1
Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Sicer smo želeli posnetke objavljati postopoma, vendar nam je pričujoči vikend postregel s prečudovitim vremenom, ki kar kliče k celodnevnem poležavanju. Zato so posnetki Kriptokonference z naslovom “Kripto zdaj ali nikoli”, ki je potekala 15.6. in 16.6. v Best Western hotelu v Kranjski Gori, kot nalašč za koristno zapolnitev dneva. Posnetke si lahko privoščite s pavzami.

Na dvodnevni konferenci je sodelovalo skoraj devetdeset slušateljev, predavateljev in osebja, ki smo v soboto prisluhnili predavanjem in se v nedeljo porazdelili po delavnicah. Dogodek smo si zapomnili kot prvega take “sorte”. “Nad pričakovanji,” je bil najpogostejši komentar, ker si nismo privoščili le intenzivnih predavanj in delavnic, ampak tudi uživali ob vrhunski hrani in pijači J.P. Chenet, večerni zabavi na prostem, namakanjem v bazenu in sproščanjem v savni ter welness centru.

Opozorilo: Sacret Life, ki je dogodek snemal, je omogočil ogled predavanj preko njihove platforme, zato je potrebno pri določenih vsebinah za ogled vnesti vaš elektronski naslov. Drugačno rešitev, da si boste posnetke lahko ogledali brez oddaje e-naslova, bomo zagotovili v naslednjih tednih. Zahvaljujemo se za razumevanje! 

Uvodni nagovor: Mitja Glavnik, gostitelj dogodka in direktor družbe Kriptovalute.si, ki je dogodek organizirala.

 

Janez Janša, prejšnji Predsednik Vlade Republike Slovenije: Vloga države pri razvoju Fintech (IT/Blockchain), ali vloga Fintech (IT/Blockchain) pri razvoju družbe.

Janeza Janšo mnogi poznamo predvsem kot politika. Vendar so tehnološke novosti ena od njegovih strasti. Med zanimivim predavanjem je izpostavil pretirano birokratizacijo, ki se jo da racionalizirati tudi s pomočjo blockchain tehnologij in je hkrati opozoril na strah in odpor ljudi pred spremembami, ki pa so stalnica v naših življenjih.

 

Peter Trček, direktor Bitnik: Trendi v kripto svetu in Multisig. Pri delnicah vaše lastništvo krije KDD. Kdo pa v kripto?

Kriptovalute so stare dobrih 10 let. Lahko pri tako kratkem času sploh govorimo o trendih in koliko časa ti trendi sploh držijo? Leta 2014 so bili ‘trendy’ altcoini: dogecoin, mooncoin a tudi monero. Leta 2017 je bilo leto ICO zbiranj sredstev, ki je konkretno oplazil Slovenijo. Kaj pa danes? Je trend v STOjih? Morda v stablecoins? Kaj pa se dogaja z scaling resitvami pri Bitcoinu? Na predavanju bomo poskusili najti odgovore na ta vprašanja.’

‘Kriptovalute ponujajo neposredno valuto, ki je odporna na cenzuro. S to svobodo pa je povezana tudi odgovornost. Pri kriptovalutah smo sami odgovorni za varnost svojega kriptoimetja. Obstajajo različni načini, ki nam olajsajo varovanje svojih kovancev. Skozi predavanje si bomo pogledali nekaj primerov varne prakse varovanja kriptovalut. Izpostavili bomo varovanje privatnega ključa, deljenje privatnega ključa, custodian denarnice in predvsem multisig (večpodpisne) denarnice.’

Peter Trček je strokovnjak s področja kriptovalut in blockchaina. Je ustanovitelj in direktor več podjetij, ki se ukvarjajo predvsem z menjavo kriptovalut v fiat valute in obratno. V zadnjem času največ pozornosti posveča projektu LoCoins. O sorodnih temah pogosto predava s strastjo. Peter je tudi predsednik Blockchain Think Tanka Slovenije, ki je organizacija, ki sodeluje z regulatorji pri razvoju poslovnega in zakonskega okolja za blockchain industrijo v Sloveniji. Zato je več kot poklican, da nam je predstavil kakšni so trendi v kriptosvetu.

 

dr. Peter Merc, Fintech Factory & Blockchain Think Tank Slovenija: Kriptovalute 2.0.: sedanja in prihodnja uporabnost kriptovalut.

Kriptovalute se hitro razvijajo, ne samo z vidika tehnološkega razvoja, pač pa tudi z vidika njihove uporabnosti. Priča bomo vse več poslovnim modelom, ki bodo na nek način vključevali kriptovalute. Kateri so ti poslovni modeli in kakšna bo dejanska uporabna vrednost kriptovalut v prihodnosti?

Peter Merc je doktor bančnega prava, ki je svojo kariero začel v bančništvu (NLB, Hypo) ter bil član nadzornega sveta Abanke. V letu 2016 je ustanovil podjetje Lemur Legal, ki je specializirano za pravno svetovanje blockchain in drugim tehnološkim podjetjem. Peter je ustanovitelj Blockchain Think Tanka Slovenije. V letu 2019 je začel s svojim novim projektom – svetovalnim podjetjem Fintech Factory, ki svetuje podjetjem pri implementaciji najnovejših tehnologij v njihove poslovne procese.

 

Matija Jamnik, odvetnik: GDPR – kaj smo se naučili v enem letu od velike evforije in kakšne so GDPR zahteve pri blockchain projektih.

Čeprav v Sloveniji še čakamo na ZVOP-2 in prakse Informacijskega pooblaščenca še ni, nam nekateri primeri iz tujine že dajejo slutiti, na kaj vse bo potrebno biti pozoren pri ravnanju z osebnimi podatki. Pogledali bomo, kje so največje pasti in kje v praksi prihaja do največjih težav in napačnih interpretacij pri doseganju skladnosti z novo uredbo.

Matija Jamnik je odvetnik, ustanovni član LINET (Lawyers International Team) ter slovenski predstavnik vseevropske pobude Cloud Privacy Check / Data Privacy Check. Od leta 2008 se posveča pravnim vprašanjem, povezanim s sodobnimi tehnologijami (IT pogodbe, spletna komunikacija in prodaja, zasebnost in varstvo podatkov, storitve v oblaku, blokchain ipd.).

 

Ivo Grlica, LL.M. (WU), ustanovitelj mednarodne pravne agencije Nobile Law Solutions: Kako izvesti ICO/STO.

Od uvoda v tokenomics, različnih vrst tokenov, kako praktično pristopiti h crowdsale-u, kakšne so možnosti, pasti in najpogostejše napake.

Ivo Grlica je po diplomi na Pravni fakulteti v Ljubljani kot najboljši v generaciji (2011, cum laude) nabiral izkušnje na Višjem sodišču v Ljubljani ter Finančni upravi RS, nato pa kot davčni svetovalec v družbi Taxgroup. Leta 2015 je z najvišjimi ocenami opravil pravniški državni izpit ter se zaposlil v Odvetniški družbi Ilić & Partnerji (sprva kot odvetniški kandidat in od leta 2016 dalje kot odvetnik), kjer je deloval na področju nepremičninskega, civilnega, delovnega in davčnega prava ter zastopanja v izvršilnih in pravdnih postopkih. V vmesnem času se je dodatno izobraževal (International Tax Center, Leiden; IBFD, Amsterdam) in leta 2018 pridobil specialistični magistrski LL.M. naziv s področja mednarodnega davčnega prava (Wirtschaftsuniversität Wien, Dunaj).

 

Roman Berginc, allaboutcrypto.si: Varno po kripto poteh! Varnost pri poslovanju in hranjenju kriptovalut.

Kriptosvet je poln priložnosti. Na žalost so med njimi tudi priložnosti za tiste, ki se okoriščajo z neznanjem drugih. Da ne boste tudi vi tarča takšnih primerov, boste v tem prispevku izvedeli kako poskrbeti za primerno mero varnosti pri izvajanju vseh osnovnih in naprednih postopkov v kriptosvetu.

Roman Berginc je aktiven v svetu kriptovalut že 4 leta. V svojem življenju posveča posebno pozornost varnosti. Naj si bo to varnost programske opreme, saj je razvijalec le te že več kot 15 let, varnost v družini ali varnost v svetu kriptovalut, ki so postale njegova strast v zadnjih letih. Je tudi soavtor priročnika Moj kripto – Abeceda varnosti.
Njegov glavni moto je: Naredimo kriptosvet Enostaven, Varen in Profitabilen.

 

Jure Pirc, Predsednik slovenskega Bitcoin društva: “Kriptoprevare ” in kako jih učinkovito prepoznati.

Zaradi velikih potencialnih zaslužkov, ki so se dejansko zgodili, so kriptovalute postale hvaležna tarča nepridpravov, ki zaradi njihove »ohlapne«  regulacije izkoriščajo nepoznavanje, v finančnem žargonu »nepoučenih« vlagateljev. Namen je pregledati nekaj shem prevar značilnih za kripto svet in nekaterih, ki so se iz drugih področij preselile v kripto in so, zaradi omenjenih visokih donosov v kripto svetu, ki sami po sebi ponujajo »zaupanje« v dogodek, v njem našle naravni habitat.

Jure Pirc je predsednik Bitcoin društva Slovenije in direktor Blockmaster blockchain tehologije. Tokrat nam je predstavil kriptosvet iz vidika kako prepoznati kripto prevaro, prevarantski blockchain startup ali lažno kriptovaluto in izpostavil ključne indikatorje na katere morate biti pozorni. Sicer je v Sloveniji postavil prvi “kriptobankomat” in je avtor prvih personaliziranih kriptovalut. Te so   AquariusCoin, LanaCoin in Tajcoin, na blockchain je spravil celo vodo.

 

Zdravko Poljaševič, direktor Zavoda Auresco: XAURUM  – izveden projekt in kako je preživel turbulence.

 

Miran Pavlič, Airpod: Kako se razmere spreminjajo v fazi priprave ICO.

 

Mark Tepina: Poznati sebe in svoje finance preden investirate v kriptovalute.

Predavanje in praktična delavnica vam bo koristila pri izkoristku vašega potenciala v polni meri. Tako v komunikaciji, odnosih in finančnem področju. Spoznali boste veščine poslušanja, empatije, sprejemanja in učinkovitega upravljanja osebnega premoženja.

Mark Tepina. Ker mu je življenje pokazalo različne strani dobrega in manj dobrega, se zaveda, da je sam kreator svojega življenja. Na vsakem koraku se zanaša nase in na svoje občutke. Ves čas se izobražuje in nenehno hrepeni po novem, še neodkritem. Verjame, da s svojim znanjem, energijo, vizijo, zgledom in vero, katero širi po svetu skozi predavanja, delavnice, spletna omrežja lahko pomaga drugim, da bodo zaživeli svoj potencial. Opora je vsem tistim, ki so se na poti izgubili, tako kot se je nekoč izgubil on sam. Zaveda se,  ko se zberejo pozitivni in spremembe željni ljudje skupaj, tedaj se lahko začnejo dogajati čudeži. 

 

Andrej Bohinc – CryptoInsider: 3 stvari, ki jih potrebujete za konstatno dobičkonosnost pri trgovanju s kripovalutami.

1. Trgovalni sistem in strategije za optimalen vstop in izstop iz trgovalne pozicije in načrt za pobiranje dobička
2. Sistem za upravljanje s tveganji (money managment)
3. Psihologija trgovanja oziroma kako sprejeti neizogibne izgube kot sestavni del posla

 

Roman Berginc in Jure Pirc: Odpiranje denarnic in računov na menjalnicah, varnost pri poslovanju in hranjenju kriptovalut

Na delavnici boste na praktičnih primerih spoznali vse osnovne postopke, kot so kreiranje denarnice, odpiranja računov na menjalnicah, verifikacije, prvih trade-ov, dvigov, preverjanja stanja in še kaj. Hkrati pa bodo pri vsakem od korakov predstavljeni morebitni riziki in prikazani potrebni varnostni ukrepi za varno pot v kriptosvetu. Pogledali bomo, na kaj je potrebno biti bolj pozoren in na kaj mogoče malo manj. Pripravili bomo prilagojen nabor varnostnih ukrepov za različne profile udeležencev. Poleg vsega, pa bo podanih tudi kar nekaj napotkov, ki jih boste s pridom uporabljali tudi pri vsakdanjem delu na spletu.

 

Ivo Grlica: Lasten žeton od A do Ž, “načrtuj svoj ICO/STO”.

ICO (initial coin offering) ter STO (security token offering) predstavljata inovativna načina množičnega zbiranja zagonskih sredstev. Predstavili bomo, kakšne so prednosti, slabosti in pasti enega in drugega modela, ter na kaj je biti še posebej pozoren v praksi. Na delavnici boste v simuliranju hipotetičnega ICO/STO (z različnih področij) preizkusili tudi sami. Na delavnici prejmete vsa gradiva za Lasten žeton od A do Ž .

 

Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Kriptovalute.si

Kriptovalute.si združuje uveljavljene strokovnjake s področja informatike, financ, novinarstva in medijev. Osnovni namen je ponuditi kvalitetne in neodvisne informacije iz sveta kriptovalut in zagotoviti strokovno upravljanje kriptovalut znotraj osebnega premoženja posameznika.

Kadarkoli nas lahko kontaktirate preko telefona: 071/377 757 ali spletnega kontaktnega obrazca.

Anketa

Top 10 kriptovalut

Bitcoin
57.965,71
57.965,71
2.15%
Ethereum
2.824,55
2.824,55
2.22%
Tether
0,942385
0,942385
0.01%
Binance Coin
514,28
514,28
0.68%
Solana
123,09
123,09
5.45%
USDC
0,942032
0,942032
0.02%
Lido Staked Ether
2.821,01
2.821,01
2.18%
XRP
0,462116
0,462116
0.69%
Toncoin
5,64
5,64
4.52%
Dogecoin
0,136319
0,136319
7.44%

Nakup, menjava, prodaja

Kriptomat