Izbrano Razmišljanja/kolumne

Nekaj (ugibanj) o korelaciji Bitcoina s tradicionalnimi trgi

btc sp jpg
Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Na korelacijo med Bitcoinom in tradicionalnimi trgi smo postali bolj pozorni, ko so se v kriptomedijih, ki tradicionalno poročajo in analizirajo le kriptotrge, začele pojavljati vrednosti in komentarji povezani s tradicionalnimi trgi kot sta S&P500 in zlato. Sprva smo se znotraj ekipe spraševali, ali je res prišlo do tega, da so finančni “playerji” pokupili toliko Bitcoina, da sedaj vodijo tudi kriptotrge. Sedaj, s pogledom tri mesece nazaj, se ta misel ne zdi tako iz trte zvita.

Ne verjamemo namreč v naključja, zato se nam je nekaj časa le dozdevalo, ampak nas je 19. marca, v dneh po krvavem četrtku 12.marca, ko je Bitcoin izgubil kar 40% vrednosti , razveselil twit trgovalca Willy Woo-ja, da je naslednji pomemben korak za Bitcoin odvojitev od tradicionalnih trgov, kar naj bi se po njegovem mnenju zgodilo pred tremi dnevi, torej 16.marca in , da so izgledi za Bitcoin zelo bikovski, kar dokazuje tudi povečana poraba energije za rudarjenje Bitcoina. Twit je podkrepil tudi grafično, kot si lahko ogledate na sliki.

Gibanje vrednosti Bitcoina, S&P500 in zlata med sredino januarja in 19. marcem:

korelacija

 

16. marca naj bi se prekinila korelacija med Bitcoinom in tradicionalnimi trgi in Bitcoin bo upravičil naziv “digitalnega zlata” oziroma varnega zatočišča pred korekcijami na tradicionalnih trgih.

 

A glej ga zlomka. Le štiri dni kasneje, v ponedeljek 23. marca, po napovedi FED o neomejenem “tiskanju” denarja za podporo gospodinjstvom, gospodarstvu in drugim centralnim bankam (račun za tako početje pride po krizi), so cene kriptovalut (predvsem Bitcoina), zlata in srebra poskočile. Res je, da so trenutno vsi naložbeni razredi enako izpostavljeni COVID-19 in taka novica vnese kratkoročni optimizem med vlagetlje na vseh trgih, vendar vseeno, zakaj se trgi gibljejo tako usklajeno? Sicer nam je vseeno dokler cena raste. Kaj pa potem?

Za mnoge vlagatelje v kriptovalute je bila zamisel o varnem zatočišču zelo mamljiva, prepričljiva in je že skoraj poslala dogma. Ob pogledu na korelacijo v zadnjih treh mesecih, ga skoraj ni junaka, ki ne bi začutil vsaj rahlega dvoma v to dogmo. Ob tem pomislim na izjavo prekaljenega trgovalca Dana Moreheada, ko je v luči 40% padca vrednosti Bitcoina od doseženega vrha 10.500$ v februarju dejal: “Bitcoin se je rodil v času finančne krize, v tej krizi pa postaja zastarel!” Vendar v isti sapi dodaja, da utegne biti trenutna kriza ena največjih priložnosti za Bitcoin.

Bitcoin vs S&P 500

btc sp jpg

 

 

Iz slike, ki prikazuje obdobje med sredino januarja do 20. marca je lepo razvidna močna korelacija med Bitcoinom in S&P500.

 

V tem trenutku se soočamo z več neznankami hkrati, zato gre najprej pregledati, kaj se je v preteklem letu dogajalo iz vidika temeljne analize, ki nakazuje okoliščine, ki vplivajo na trge in šele nato ugibati na podlagi kazalnikov tehnične analize, ki v večini primerov podaja zelo kratkoročne trende in je v večji meri uporabna za trgovalce, ki so na trgih dnevno aktivni.

Dejstvo je, da taki situaciji v kombinaciji z virusom še nismo bili priča, zato ni nenavadno, da se trgi obnašajo “čudno”. Dejstvo je, da so naložbeni razredi v zadnjih mesecih močno korelirani. Dejstvo je, da regulatorji vedno bolj pritiskajo na kriptomenjalnice in kriptouporabnike preko FATF in uredb za preprečevanje denarja, kar izenačuje pogoje tradicionalnih naložbenih razredov s kriptom. Dejstvo je, da sodne oblasti vedno bolj pogosto obravnavajo kripto enako kot tradicionalne naložbe. Dejstvo je, da je Facebookova Libra lani zbudila tako trg kriptovalut, kot centralne banke, ki ena za drugo napovedujejo CBDC in jih aktivno razvijajo. Dejstvo je, da so se v lanskem letu dogajali veliki premiki Bitcoina preko okenc (OTC), kar se ne vidi neposredno na tečajnicah. predvidevamo, da so jih kupovali “finančni playerji” od zgodnjih minerjev in trgovalcev. Dejstvo je, da se trguje z le nekaj več kot enim milijonom Bitcoinov, kar pomeni, da ima poleg rudarjev le peščica imetnikov najmočnejši vpliv na ceno Bitcoina, kar ni nujno pozitivno za vse imetnike, ampak predvsem za interese te majhne skupine.

Nenazadnje gre upoštevati dejstvo, ki smo mu priča ob vsaki krizi, da se vlagatelji najprej potegnejo v “gotovino”. Zato pogosto pride do pojava, da vsi trgi naenkrat, zaradi izplačevanja, beležijo negativno donosnost. Po prvem šoku in varnosti v gotovini se vlagatelju počasi začnejo oziroma po naslednjih možnosti in relokaciji sredstev. Ta faza lahko traja nekaj tednov ali nekaj mesecev.

Glede na navedeno in z ozirom na relativno kratko obdobje preučevanja, je preuranjeno, da bi lahko povlekli kakšne resne zaključke glede dolgoročne korelacije med naložbenimi razredi.

 

 

 

 

 

Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Kriptovalute.si

Kriptovalute.si združuje uveljavljene strokovnjake s področja informatike, financ, novinarstva in medijev. Osnovni namen je ponuditi kvalitetne in neodvisne informacije iz sveta kriptovalut in zagotoviti strokovno upravljanje kriptovalut znotraj osebnega premoženja posameznika.

Kadarkoli nas lahko kontaktirate preko telefona: 071/377 757 ali spletnega kontaktnega obrazca.

Komentirajte

Kliknite tukaj za vpis komentarja

Anketa

Top 10 kriptovalut

Bitcoin
60.174,80
60.174,80
1.76%
Ethereum
3.267,25
3.267,25
2.59%
Tether
0,930954
0,930954
0.09%
Binance Coin
545,36
545,36
3.11%
Solana
123,16
123,16
3.61%
Lido Staked Ether
3.268,68
3.268,68
2.53%
USDC
0,931324
0,931324
0.06%
XRP
0,456142
0,456142
1.41%
Dogecoin
0,115440
0,115440
1.38%
Toncoin
6,74
6,74
0.07%

Nakup, menjava, prodaja