Izbrano

LANA – LANAcoin – Kaj je LANA? – PLAN15 korak 3

LANA Logotip 1
Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Lana je neodvisna kriptovaluta, ustanovljena maja 2016. Ima lastno verigo blokov (blockchain), zato spada med kriptokovance (crypto coins). Lano lahko zamenjate za storitve in produkte, ki jih potrebujete. Lano lahko uporabljate kot hranilec vrednosti vašega premoženja in jo lahko kadarkoli s prodajo tudi vnovčite. Znotraj Lana skupnosti deluje PLAN15, ki ponavlja Bitcoinovo zgodbo iz obdobja njegove največje rasti za vse tiste, ki so jo iz kakršnegakoli razloga zamudili. To pomeni, da lahko z Lano tudi obogatite.

Nekaj o osnovnih lastnostih LANE

Tako kot je Bitcoin razdeljen na 100 milijonov delov (satoshijev), je ena LANA razdeljena na 100 milijonov lanoshijev.

Podobno kot pri Bitcoinu, ki je omejen na končno število 21 milijonov kovancev, ima tudi LANA svoje končno število in sicer 7,506 milijarde kovancev. Dnevno nastane približno 350.000 LANA kovancev (s časom se zaradi halvinga tako kot pri Bitcoinu število dnevno nastalih kovancev zmanšuje).

Verigi LANA blokov lahko sledite na Lanacoin Blockchain Explorer.

Spodaj navajamo nekaj tehničnih podatkov o LANI, ki se začetniku berejo kot latovščina, s časom pa vam bodo izrazi postali domači. Tisti, ki pa vam je svet kriptovalut bližje, boste prepoznali potencial in predvsem srečen trenutek, kateremu ste priča, ker ste si vzeli čas za branje tega članka.

Mehanizem konsenza pri LANI se je po 750.000 bloku (19. september 2022) iz hibridnega PoW/PoS (Proof of Work/Proof of Stake) spremenil v zgolj PoS (Proof of Stake), kar pomeni, da LANA omrežje za potrjevanje transakcij porabi minimalno energije. LANI za razliko od Bitcoina torej nihče ne more očitati energijske potratnosti za funkcioniranje omrežja.

Stejkarji (PoS – Proof of Stake) za razliko od rudarjev (PoW – Proof of Work) imajo neposreden interes kovance držati (hodlati). Več kovancev kot jih namenijo stejkanju, višjo nagrado v obliki novonastalih LAN lahko pričakujejo za potrjevanje transakcij. Zato je cena LANE bolj stabilna, kot pri mehanizmu konsenza PoW – Proof of Work oz. če bi se LANE rudarilo.

LANA je tako kot Bitcoin open source, torej se lahko v njen razvoj vključi kdorkoli, ki svobodno izmenjuje svoje znanje, informacije in ideje z drugimi člani LANA skupnosti.

LANA je dencentralizirana kriptovaluta, ki nikoli ni imela ICO (initial coin offering). Dejstvo, da ni imela ICOja, pomeni, da za njo ne stoji noben močan investitor in je ves njen razvoj odvisen od skupnosti ljudi, ki vanjo verjamejo. Nekateri bi to lahko razumeli kot slabost, PLAN15 pa vidi v tem veliko prednost, saj samo dejstvo, da se z LANO od ustanovitve leta 2016 ni nič resnega dogajalo, pomeni, da je LANA leta 2023 v položaju, kot da bi bila popolnoma nova kriptovaluta z vsem potencialom, ki ga je imel Bitcoin ob svojem nastanku.

PLAN15 – drzen, a realen načrt za LANO

PLAN15 ima za cilj ponovitev Bitcoinove zgodbe za vse, ki so jo zamudili bodisi zaradi nevednosti ali pa preprosto zato, ker so bili premladi. Svoje sledilce vodi čez 15 korakov, ki so razdeljeni v tri faze, vsaka faza vsebuje 5 korakov. V prvi fazi se sledilec spozna z LANO, v drugi fazi prične razvijati svojo LANA mikroekonomijo, v tretji fazi pa se prične združevati z drugimi, ki skupaj tvorijo LANA makroekonomijo.

Začetek delovanja PLANa15 sovpada z LANA blokom 750.000, kar pomeni, da se LANINA zgodba prične 19. septembra 2022, ne glede na to, da je bila ustanovljena leta 2016. LANA se v trenutku pisanja tega teksta nahaja tam, kjer je bil Bitcoin oktobra 2010. Če bi bila LANA Bitcoin, bi bila njena vrednost približno 80 dolarjev in obratno, če bi bil Bitcoin LANA, bi bil vreden manj kot 10 centov.

LANA nima whitepaperja (dokumenta, kjer so zapisani cilji projekta), saj skupnost meni, da je že vse zapisano v Bitcoinovem whitepaperju. LANA je fork Bitcoinovega forka, če smo natančni fork od blackcoin-old/blacknet-ninja. Ima enak algoritem kot Bitcoin (SHA256D) in tudi zato je bila izbrana za izvedbo druge šanse. PLAN15 imenuje LANO izgubljena hči očeta Bitcoina, ki pa lahko za razliko od slednjega, zaradi svojih lastnosti bistveno lažje izpelje originalno idejo ustanovitelja Bitcoina Satoshija Nakamotoja. V bistvu je LANA točno taka, kakršen bi moral biti Bitcoin, da bi ga danes imeli že praktično vsi prebivalci planeta.

Transakcijska provizija – največja prednost LANE

Zaradi hitre prenosljivosti, ekstremno nizke transakcijske provizije, dovolj velikega bloka in končne omejenosti števila kovancev na ravno pravo število, je LANA uporabna tako za plačevanje izdelkov, storitev in blaga, kot za varčevanje.

Transakcijska provizija LANA kovancev znaša 0,00000100 LANE (100 lanoshijev). V trenutku pisanja, ko cena 1 LANE znaša 2 satoshija, to pomeni približno 0,0000000005 dolarja.

Strošek transakcije LANA kovancev bi tako bil cenejši od provizije, ki jo pri kartičnem plačevanju zaračunavajo banke, tudi če bi cena LANE zrasla za več kot 280 milijonkrat, na več kot 150.000 dolarjev za 1 LANO. V prevodu to pomeni, da bi se z LANO lahko plačala skodelica jutranje kave v lokalni kavarni, tudi če bi bila LANA edino plačilno sredstvo na planetu Zemlja.

LANA blok je velik 4 MB (4x večji od Bitcoinovega) in ga je, če bo potrebno, moč razširiti na 64 MB ali več. Ta podatek v kombinaciji s prej omenjeno ekstremno nizko transakcijsko provizijo pomeni, da lahko LANA z lahkoto poservisira vse transakcije, ki so mogoče na Zemlji.

BORZE, kjer se LANA kupuje in jim zaupamo so:

Registrirajte se na Binance za nakup USDT (Tether), ki ga potrebujete za trgovanje na LANA/USDT trgih na Bololexu, Exchange Assets (EA) ali XeggeX. USDT (Tether) z Binancea prenesete z uporabo omrežij TRC20 ali BEP20.

Če vam je kupovanje kriptovalute preko borze preveč zapleteno, je mogoče LANO kupiti tudi s FIAT valuto in sicer z evri (EUR).

Podatke o LANI (cena, tržna kapitalizacija, dnevni volumen, število kovancev v obtoku) najdete na:

Najbolj posodobljen vir informacij o razvoju LANE je trenutno Telegramov kanal LanaCoin $LANA.

Denarnice:
CryptoWallet.si za prenosne telefone z operacijskim sistemom Android
LANA Staking Wallet Full nodes / Desktop clients for Windows, Linux, MacOSX
Denarnica za iPhone oz. naprave z iOS operacijskim sistemom je v izdelavi.

“LANA je kot ruševina, ki se nahaja na najboljši lokaciji na Manhattnu, ki jo je kupil investitor, ki ve, kaj je potrebno storiti, da bo postala najdražja nepremičnina.” PLAN15

Strokovno svetovanje Kriptovalute.si
Decoration sticker
Decoration sticker