Kriptonovice Kriptozajtrk Vsebine

Kriptozajtrk: Pesimistična raziskava Deutsche Bank

kriptozajtrk kriptovalute
Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Bitcoin se nahaja tik pod mejo 40.000 dolarjev pred iztekom Bitcoin opcij v vrednosti 4,5 milijarde dolarjev, medtem ko trg pozorno spremlja prodajo Grayscale-ovega spot Bitcoin ETF-a. Po izdaji spot Bitcoin ETF-ov, ki so v začetku meseca dvignili ceno nad 48.000 dolarjev, je trg doživel prodajni pritisk. Celotni obseg trgovanja vseh spot Bitcoin ETF-ov je presegel 20 milijard dolarjev, pri čemer so izdelki podjetij Grayscale, BlackRock in Fidelity predstavljali največji delež. Velik del prometa Grayscale je bil posledica prodaje njihovega GBTC sklada. Trgi, ki so pričakovali večje prilive v ETF-e, zdaj razveljavljajo te napovedi.

Bitcoin hovers just under $40,000 as market tracks Grayscale outflows

Raziskava Deutsche Bank razkriva, da veliko maloprodajnih vlagateljev pričakuje, da bi lahko cena Bitcoina letos padla pod 20.000 dolarjev. Po odobritvi Bitcoin ETF-ov s strani ameriške Komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC) in padcu Bitcoina na 39.000 dolarjev, več kot tretjina anketiranih iz ZDA, Velike Britanije in Evrope meni, da bo Bitcoin do konca leta dosegel to nizko vrednost. Polovica anketirancev verjame v popolni zlom “velike kriptovalute” v naslednjih dveh letih. Kljub temu 39 % anketirancev meni, da bo Bitcoin še naprej obstajal, medtem ko 42 % napoveduje njegov konec. Ta pesimizem je morda posledica nedavnih tržnih dogodkov, kot je propad FTX in tožb SEC proti Binance in Coinbase. Vendar Bitcoin še vedno kaže potencial za rast, še posebej ob prihajajoči odločitvi SEC glede Ethereum ETF-ov in pričakovanem Bitcoin halvingu v aprilu.

Highly Controversial Cryptocurrency Report from Deutsche Bank: “A Considerable Number of Retail Investors Expect Bitcoin to Fall Below $20,000”

Peter Schiff, znan finančni komentator in kritik kriptovalut, je na družbenem omrežju X izrazil skepticizem do Bitcoina, trdijoč, da nima inherentne vrednosti in da je njegova redkost umetno ustvarjena. Schiff primerja Bitcoin s fiat valuto, izpostavljajoč, da ima slednja praktično uporabo in se univerzalno uporablja za plačilo davkov, kar Bitcoinu manjka. Njegova izjava je sprožila različne odzive v kripto skupnosti, pri čemer so nekateri poudarili, da tudi zlato in fiat valute pridobivajo vrednost zaradi kolektivnega soglasja, podobno kot Bitcoin. Razprava na platformi X je odprla različna mnenja o naravi denarja in vrednosti.

Peter Schiff Explains ‘How Bitcoin Works’, Crypto Community Responds

Solana blockchain je uvedla “token extensions”, nov standard za SPL tokene, ki omogočajo naprednejše funkcionalnosti, primerljive z Ethereumovim ERC-20 standardom. Uvedene 24. januarja, te razširitve so namenjene razvijalcem v različnih industrijah in omogočajo napredne interakcije z žetoni, prenosne provizije ter zaupne prenose s pomočjo dokazovanja ničelnega znanja. Cilj je olajšati podjetjem prehod na blockchain operacije, hkrati pa zagotavljati varnost in skladnost z regulativo. Razširitve vključujejo funkcije kot so prenosni kavlji in trajna delegacijska pooblastila, kar poenostavlja skladnostne postopke za odgovorno uporabo tehnologije blockchain. Paxos in GMO-Z.com Trust Company sta med prvimi, ki uporabljajo te razširitve za izdajo stabilnih kovancev na Solana blockchainu.

Solana Blockchain Introduces’ Token Extensions’ Allowing More Programmable Rules for Tokens

Ameriška Komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) je odločitev o odobritvi borznega sklada (ETF) za Ethereum, ki ga predlaga podjetje BlackRock, prestavila z 25. januarja na 10. marec 2024. To zamudo je povzročila potreba po dodatnem času za pregled vloge. Predsednik uprave BlackRocka, Larry Fink, podpira uvedbo takšnega produkta, medtem ko JPMorgan Chase izraža dvome o hitri odobritvi s strani SEC zaradi negotovega statusa Ethereuma. Kljub trenutnemu čakanju na odločitev SEC-a, analitiki napovedujejo možnost odobritve Ethereum ETF-ov do konca poletja 2024.

SEC delays decision on BlackRock’s Ethereum spot ETF launch

Članek na CoinDesk-u razpravlja o nedavnih pravnih primerih, ki jih obravnava Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) in se nanašajo na kriptovalute. Osrednja tema je odsotnost jasne regulative v kripto sektorju. Sodišča izpostavljajo vprašanje, zakaj SEC ni razvil celovite regulacije za kriptovalute, saj se trenutno primeri obravnavajo posamično. SEC zagovarja stališče, da večina kriptovalut sodi pod zakonodajo o vrednostnih papirjih, kar kripto industrija zavrača. Poudarjena je potreba po jasnejši zakonodaji, ki bi lahko prišla iz Kongresa in bi natančneje opredelila vlogo SEC-a v kripto industriji. Trenutno so v teku odločitve sodnikov glede zavrnitve tožb v teh primerih.

What's Uniting the SEC's Crypto Cases

Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Myhajlo Todurov

Finančni strokovnjak z avtorstvom več kot 1.000 objavljenih člankov. Poleg tega je tudi manager komunikacij, moderator dogodkov in podjetnik. Njegova strast pa je tudi v kriptovalutah in potencialu Web3, ki mu prinaša navdušenje in zanimanje za prihodnje tehnologije.

Anketa

Top 10 kriptovalut

Bitcoin
59.271,33
59.271,33
0.2%
Ethereum
3.159,65
3.159,65
0.18%
Tether
0,917594
0,917594
0.04%
Binance Coin
525,86
525,86
0.41%
Solana
145,96
145,96
1.13%
USDC
0,917726
0,917726
0.04%
Lido Staked Ether
3.147,66
3.147,66
0.22%
XRP
0,528065
0,528065
6.11%
Toncoin
6,61
6,61
0.06%
Dogecoin
0,111479
0,111479
2.17%

Nakup, menjava, prodaja