Izbrano Poučno Razmišljanja/kolumne

Je sedaj pravi čas za nakup Bitcoina?

bitcoingold
Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Bitcoin je v slabih šestih tednih zrasel iz 3.800$ na več kot 9.000$, torej za dobrih 130% in je med vsemi naložbenimi razredi (delnice, zlato, depoziti, srebro…) najdonosnejši na letnem nivoju. S tem je ponovno vnel zanimanje za nakup kriptovalut. Ker nas mnogi sprašujete, ali je sedaj primeren trenutek za nakup, vam postrežemo z nekaterimi dejstvi, ki govorijo v prid nakupu in nekaterimi opozorili ter napotki, ki jih gre vedno upoštevati preden se odločite za investicijo.

 

Warren Buffet, investicijski ‘Guru': “Kriptovalute nimajo nobene vrednosti, razen, da jih prodate drugemu. Nimam jih in jih nikoli ne bom imel!”

 

Najboljši trenutek za nakup kriptovalut ste že zamudili

Ne zveni prijetno, vendar je zelo resnično. Najugodnejši trenutek za nakup Bitcoina ste zamudili leta 2010, ko je bil Bitcoin vreden manj kot en ameriški dolar. Takrat, leta 2010, verjetno niti še niste slišali zanj. Priložnosti “ugodnih” za nakup se je zvrstilo še nekaj v letih 2014, 2016, 2018 in 2019. Zadnje obdobje, ki je kar klicalo po nakupu (skoraj nihče nas ni poslušal), je bilo obdobje med koncem novembra 2018 in začetkom marca 2019, ko je Bitcoin kotiral pod 4.000$. Pod 4.000$ se je spustil še 12.3.2020, ko je za zelo kratek čas, v enem dnevu, doživel 50% padec vrednosti.

 

canvas

Časi, ko je nekdo vložil 100 evrov v kriptovaluto in čez nekaj let vnovčil 30 milijonov so minili. Prej, kot sprejmete to dejstvo, lažje boste izkoristili možnosti, ki vam jih kriptotrgi še vedno ponujajo. Na kriptotrgih, se še vedno beležijo povprečne donosnosti v mnogokratnikih, čeprav so njihove cene po “poku balona” letu 2017 zdrsnile za več kot 70 odstotkov. Za primerjavo je dolgoročna povprečna letna donosnost delniških trgov, gledano katerokoli 20 letno povprečje, malo nad 12%,  donosnost nepremičnin  9%, obveznic 5% in bančnih vezav 3%. Kriptopanoga je mlada, zato ponuja nadprovprečne donose in nadpovprečno tveganje.

 

Dan Tapiero, makro investitor v Bitcoin in zlato, o masovni uporabnosti Bitcoina: ” Glede na večanje trga je 25.000$ konzervativna napoved. Bitcoin bo v naslednjih desetih letih vreden 250.000$!”

 

Upoštevajte volatilnost (nihajnost) trga kriptovalut

Samo v sredo 29.4. je Bitcoin zrasel za več kot 12% na skoraj 9.400$ in se naslednji dan vrnil na nivo 8.500$.  Bolj zgovorna od besed je slika. Če bi jo uglasbili, bi verjetno slišali katero od Mozartovih kompozicij.

 

 teden

Ko enkrat vložite, se ne morete upreti stalnemu pregledovanju tečajnic, zato na trgu kriptovalut pričakujte stalno nihanje vrednosti, ki naj ne vpliva na vaše razpoloženje, če s kriptovalutami ne trgujete dnevno in ste se odločili za investicijo na daljši rok. Bitcoin je, v vsega enem dnevu, na krvavi četrtek 12.3.2020, izgubil 50% vrednosti. Na trgu kriptovalut nihanja, za nekaj deset odstotnih točk in več, niso nič neobičajnega in se pogosto zgodijo čez noč.

 

btc sp jpg

Če vaši občutki ne zdržijo pogleda na to sliko in značilnost trga kriptovalut, potem naložba v kriptovalute verjetno ni primerna za vas. V najboljšem primeru bi šlo vložiti nekaj malega in pozabiti, da to naložbo imate. Vendar, kjer je volatilnost je tudi zaslužek.

 

Za dostop in upravljanje s kriptovalutami potrebujete učinkovito orodje, s katerim lahko na enem mestu enostavno, varno in poceni kupite, menjate, prodate in hranite kriptovalute!

 

Zaradi dreves ne vidite gozda. Spremljajte dolgoročne trende.

Ko se odločate za katerokoli naložbo, preverite kakšne napovedi podajajo različni akterji. Pogledi na gibanje trga, predvsem prihodnjih vrednosti, se razlikujejo tudi med analitiki in trgovalci (traderji). Trgovalci so zelo usmerjeni k preučevanju kratkoročnih gibanj s pomočjo tehnične analize, ker so tudi njihovi zaslužki dnevni . V spodnji sliki primer napovedi vrednosti Bitcoina, glede na enomesečno gibanje, ki vizualno nakazuje pozitivni trend in vrednosti Bitcoina nad 10.000$.

 

rastoce rastoce1

 

Na drugi strani smo vlagatelji, ki nas zanimajo predvsem dolgoročni donosi, ker nismo dnevno aktivni na trgu. V tem primeru je bolj primerno upoštevati analize, ki zajemajo daljše časovno obdobje, iz katerih so bolj jasno razvidni dolgoročni trendi. Naprimer Peter Brandt,  ki s surovinami trguje že od 70tih dalje in ga lahko uvrstimo med “zrele” vlagatelje, pravi, da v vsem šumu glede kratkorčne vrednosti Bitcoina, trgovalci spregledajo večjo sliko. Po njegovem so podvrženi legendarni prispodobi, kjer šest miši zamenja slonovo nogo za drevo in menijo, da so na pravi poti.

 

padajoce

Brandt se vrne 28 mesecev nazaj in predvidi vrednost Bitcoina ob prepolovitvi (halvingu), ki se bo zgodil sredi maja, na nivoju 9.750$ in v najslabšem primeru, proti koncu leta 2020 4.400$. Zanimivo, se njegov pogled razlikuje od pogleda trgovalcev. Brandt vidi dolgoročno trgovanje v tunelu, medtem, ko sta trgovalca v krajšem obdobju zaznala izrazito pozitiven trend. Različni pogledi naj vas ne skrbijo, spremljajte tiste, ki se najbolj skladajo z vašo naložbeno strategijo.

 

Bitcoinova vrednost je kljub vsem nihanjem trenutno 75% višja kot lani. Za primerjavo ste v zlatu v enakem obdobju pridobili 25%, indeks S&P500 pa v primerjanem obdobju beleži 6% negativni prirast.

 

Vprašajte zgodovinsko krivuljo koliko lahko izgubite

 

Dinamika BTC USD
Dinamika BTC / USD

 

Iz zgodovinske krivulje razberete celotni trend gibanja sredstva. Bodite pozorni na spodnjo rahlo modro črto. Ta se dotika dveh najnižjih vrednosti in napoveduje, do kam lahko vrednost sredstva pade – najnižja vrednost, ki vam predstavlja možno izgubo, če kupujete po višji ceni. Če ste pozorni, lahko Bitcoin v prihajajočem obdobju najnižje pričakujemo malo nad 6.500$.

 

Mike Novogratz, bivši partner pri Goldman Sachs, o trenutnih razmerah: “Sedaj je morda ‘največja priložnost', da se Bitcoin izkaže, zato se mora v kratkem ‘odlepiti' od drugih naložbenih razredov.”

 

Dodatna sredstva v Bitcoin in zlato preusmerja tudi Mike Novogratz, trgovalec in nekdanji partner pri Goldman Sachs, ki pravi, da ob vbrizgavanju dolarjev v gospodarstvo, ničelni obrestni meri in zagotavljanju likvidnosti bančnega sistema s tisočimi milijardami dolarjev obstaja velika verjetnost, da bo povpraševanje po omejenih produktih poraslo, kar se bo izrazilo v višji inflaciji. V tem vidi Novogratz morda “največjo priložnost”, da se Bitcoin izkaže, zato se mora v kratkem “odlepiti” od drugih naložbenih razredov.

V kateri fazi razvoja so kriptovalute

V vednost in ravnanje objavljamo nazorno sliko, ki po mnenju Murada Mahmudova  predstavlja  evolucijo Bitcoina.  Murad Mahmudov dela pri kripto hedge skladu Adaptive Capital, ki se osredotoča na on-chain analitiko. Predhodno je deloval kot analitik pri Goldman Sachs in v prostem času piše o kriptovalutah. Časovni razpored si lahko predstavljate kot logaritemsko funkcijo naravnega razvoja in “na oko” presodite kdaj bo do katerega dogodka prišlo.

 

razvoj bitcoina m

Iz slike je razvidno, da mlada panoga na začetku ponuja najvišje donose, ki se z razvojem panoge umirijo. Trenutno smo še na strmem delu krivulje.

 

Naredite domačo nalogo in imejte pripravljeno orodje

Bitcoin ni edina nakupna priložnost. Res, da je vodilna kriptovaluta in se okrog njega dviga največ prahu. Vendar, tako kot je pred nami veliki dogodek Bitcoin prepolovitve (halvinga), je v poletju napovedana velika nadgradnja omrežja Ethereum, ki bo prinesla mnoge nove funkcionalnosti in tudi povečala zanimanje za to kriptovaluto. Med TOP30 kriptovalutami najdete veliko dobrih možnosti za investiranje. Na naši tečajnici lahko podrobneje pogledate kako kriptovalute kotirajo, kakšni so potenciali posamezne pa lahko preverite mnenja na spletu in raziščite trg.

Da ne bi zamudili priložnosti za nakup, menjavo ali prodajo kriptovalut uporabite  spletno platformo Kriptomat, ki je do sedaj omogočala noro poceni (1,45%), hitre, varne in enostavne nakupe ter prodaje več kot 30 kriptovalut v lokalnem jeziku in z lokalno podporo. Sedaj pa je na platformi dodana možnost neposredne menjave kriptovalut, ki se z nižjimi stroški zgodi skoraj v trenutku.

 

kriptomat

 

NIMATE KRIPTOMAT RAČUNA? BREZPLAČNO SE REGISTRIRAJTE IN IZBIRAJTE MED VEČ KOT 30 KRIPTOVALUTAMI - BREZ OBVEZNOSTI!

 

Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Kriptovalute.si

Kriptovalute.si združuje uveljavljene strokovnjake s področja informatike, financ, novinarstva in medijev. Osnovni namen je ponuditi kvalitetne in neodvisne informacije iz sveta kriptovalut in zagotoviti strokovno upravljanje kriptovalut znotraj osebnega premoženja posameznika.

Kadarkoli nas lahko kontaktirate preko telefona: 071/377 757 ali spletnega kontaktnega obrazca.

Anketa

Top 10 kriptovalut

Bitcoin
64.004,82
64.004,82
0.14%
Ethereum
3.482,64
3.482,64
1.05%
Tether
0,921415
0,921415
0.04%
Binance Coin
564,94
564,94
0.48%
Solana
164,53
164,53
1.13%
Lido Staked Ether
3.481,15
3.481,15
0.99%
USDC
0,922032
0,922032
0.08%
XRP
0,487315
0,487315
0.41%
Toncoin
6,08
6,08
5.57%
Dogecoin
0,153767
0,153767
0.05%

Nakup, menjava, prodaja