Slovar

KLJUČ

(ang. HASH)

Matematični proces, ki vzame spremenljivo količino podatkov in jih združi v krajšo izhodno fiksno dolžino. Funkcija razprševanja (ang. hasking) ima dve pomembni lastnosti. Prva je ta, da je matematično izredno zahtevno ugotoviti, kateri so bili izhodiščni podatki, druga pa ta, da že sprememba najmanjšega detajla popolnoma spremeni končni rezultat.

Obstaja kopica matematičnih algoritmov razprševanja oziroma generiranja “hash” vrednosti za dani niz podatkov. Ena preprostejših metod je recimo formula za izračun zadnje kontrolne številke transakcijskega računa, kjer s eno ali več kontrolnimi številkami z veliko verjetnostjo eliminiramo napake pri ročnem vnosu podatkov.

Bitcoin uporablja enega od najkompleksnejših algoritmov SHA-256.

Kriptovalute.si

Kriptovalute.si združuje uveljavljene strokovnjake s področja informatike, financ, novinarstva in medijev. Osnovni namen je ponuditi kvalitetne in neodvisne informacije iz sveta kriptovalut in zagotoviti strokovno upravljanje kriptovalut znotraj osebnega premoženja posameznika

Komentirajte

Kliknite tukaj za vpis komentarja

Anketa

Kontaktirajte nas
Kontaktirajte nas
Vprašanja, naročila, reklamacije? Tukaj smo, da vam pomagamo!
Povezujem...
Trenutno nismo na voljo za pogovor v živo! Pustite nam prosim sporočilo in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.
Naši operaterji so zasedeni. Prosimo poskusite kasneje!
:
:
:

Podatki, zbrani s tem obrazcem, se uporabljajo za komunikacijo z vami. Če želite več informacij, preberite splošne pogoje uporabe spletnega mesta Kriptovalute.si
Imate vprašanja? Pišite nam!
:
:
Ta pogovor je zaključen
Was this conversation useful? Vote this chat session.
Good Bad