Intervju

Ekskluzivno: Intervju s Petrom Trčkom

nice avatar
Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Kdor pozna Petra Trčka, ali je na televiziji videl kakšen pogovor z njim ve, da gre za zelo neposredno osebo, ki brez dlake na jeziku, tako rekoč “iz glave”, strese relativno kratke, vendar vsebinsko zelo pestre odgovore. Vsekakor ima Peter zelo dober pregled nad dogodki in razvojem kriptosveta, zaključuje drugo zaporedno predsedovanje Blockchain Think Tanku Slovenija in je nedavno uspešno zaključil prodajo podjetja Bitnik družbi Infra Investments.

Peter, si med pionirji kriptoindustrije v Sloveniji. Prvi ste resno postavili Bitcoin bankomate, izvajate mnoge storitve povezane s kripto. Kako se je po tvojem mnenju panoga spremenila po obdobju ICO, v kateri smeri poteka razvoj?

ICO obdobje je v svet kriptovalut pripeljalo veliko novih ljudi. To je tudi precej spremenilo panogo. Vse več je uporabnikov, ki kriptovalute gledajo samo iz špekulativnega vidika. Upam, da to ni splošna napoved za naprej. Sedaj se že jasno vidi, da vsi ti različni kovanci in tokeni, ki so nastali v ICO obdobju, nimajo smisla.

 V času mojega predavanja je bila recimo še popularna slikica, ko se Miro Cerar slika z Viberate ekipo.

Lani junija si predaval na naši Kriptokonferenci na temo “Trendi v kriptosvetu”. Kateri so bili tvoji poudarki in kaj se je po tvojem mnenju v slabem letu spremenilo?

Kot na večini svojih predavanj sem tudi na tej konferenci predvsem predstavljal osnovne in posebne lastnosti kriptovalut, ter seveda o varnosti. Poleg tega sem predstavil nekaj takrat izpostavljenih tem. Nekatere so v ospredju še vedno, kot je recimo tema regulative in vedno bolj strogega AML (Preprečevane pranja denarja, op.a.). Podobna tema so stabilni kovanci, ki sem jih predstavil. Nekatere teme od takrat pa so do danes bolj izzvenele. Primeri tega so Libra, IEOji in slovenski ICO projekti. V času mojega predavanja je bila recimo še popularna slikica, ko se Miro Cerar slika z Viberate ekipo.

Meni se zdi ideja “Slovenskihkriptoakterjev” neumna in škodljiva. Kriptovalute se ne ozirajo na meje.

Kakšne se ti zdijo relacije med akterji v slovenski kriptopanogi. Se ti zdi povezovalna, sodelujoča, je morda na katerem delu izključujoča?

Meni se zdi ideja “Slovenskihkriptoakterjev” neumna in škodljiva. Kriptovalute se ne ozirajo na meje. Kdor se v kriptosvetu dere “Slovensko!” običajno nateguje nepoučene špekulatorje in jim na podlagi neke lokalne pripadnosti želi prodati mačka v žaklju. Tisti, ki pa tega ne dela direktno, je pa še slabši, saj temu nepridipravu nevede pomaga. Kar se pa tiče organizacij povezanih z organizacijo blockchain industrije pa menim, da so ravno nekateri akterji iz strani države v zadnjih letih naredili veliko škodo in to sceno razdrobili.

Pomagali smo pripravljati resolucijo. Jaz osebno se bojim, da bodo iniciative s strani države usmerjene v napačno smer. To ni odvisno od vlade ali od trenutne politične ideologije.

Po kriptokonferenci nas je gospod Janša povabil k pripravi Resolucije za Blockchain in digitalizacijo Slovenije. Kako si doživel to povabilo, glede na to, da je bilo to takrat povabilo ene politične stranke? Kako ocenjuješ potek priprave resolucije, razplet in, ali so tvoja pričakovanja danes, ko ta stranka vodi vlado, drugačna kot so bila takrat?

Blockchain Think Tank se rad postavlja kot kvaliteten sogovornik države na področju kriptovalut. Seveda smo bili veseli, pa tudi malo presenečeni nad vabilom. Ker je šlo za iniciativo opozicijske stranke, se mi je to zdelo še posebej fino, saj se je na vladajoči stani takrat predvsem iskalo (in našlo) možnosti črpanja slovenskih in EU sredstev. Pomagali smo pripravljati resolucijo. Jaz osebno se bojim, da bodo iniciative s strani države usmerjene v napačno smer. To ni odvisno od vlade ali od trenutne politične ideologije. Moje mnenje je, da bodo razne ICO ideje najglasnejše, ko bo treba svetovati državi in še naprej bomo povdarjali ICO ideje, ki bodo blockchain samo po buzzwordih. Saj lako kar pokažem s prstom. Nihče v Slovenski kriptosceni ne ve kaj naj bi bil TolarHashnet, pa vendar je to kar neka slovenska blockchain infrastruktura, ki je spet nihče ne rabi. Kako bi lahko industrija preglasila te glasove si ne predstavljam. Tisti, ki si ne obeta miljonov od države, se bo trudil samo do neke meje in ne bo mogel vplivati na odločitve. Skeptičen sem ne glede na stranko, ki ima v rokah uzde države.

Super, da se predvsem govori o Bitcoinu, ker je tu glavna vrednost blockchain tehnologije. Ethereum ima svoje mesto, vendar je Bitcoin pomembnejši.

V zadnjem času se mi zdi, da se v glavnem govori o Bitcoinu, njegovi vrednosti, korelaciji s kapitalskimi trgi… Ethereum je nekako v drugem planu, oziroma se bistveno manj piše o tem omrežju, Ethru in rešitvah na njem. Kje vidiš razloge za to?

Razlog je, da je ICO manija vedno bolj stran od nas. Pred njo nas je malo vedelo za Ethereum, nato pa kar naenkrat vsi. Super, da se predvsem govori o Bitcoinu, ker je tu glavna vrednost blockchain tehnologije. Ethereum ima svoje mesto, vendar je Bitcoin pomembnejši. Sicer pa, Ethereum gre naprej in se uporablja, poglejte si primer DAI stablecoin na MakerDAO okolju. Vendar, ker ICOti ne dvigajo več toliko prahu, se o tem ne govori več toliko.

Kdor hoče svoje kriptovalute spremeniti v fiat lahko to naredi danes. Zakaj bi državni fiat forsiran na blockchain to kaj spremenil?

Kako vidiš nadaljnji razvoj kriptosveta? CBDC so očitno pred vrati. Bomo uporabljali »uradne« kriptovalute, bodo regulatorji uspeli omejiti uporabo kriptovalut, se bo morda vzpostavil nov razred kriptovalut, ki bodo vseeno omogočale vse (decentralizacijo, brez centralnega nadzora, anonimnost…) kar je dobrega na kriptovalutah?

Kriptosvet se bo počasi razvijal dalje. Pretežno neodvisno. Če so neke uradne kriptovalute pred vrati ne vem in me ne zanima. Kdor hoče svoje kriptovalute spremeniti v fiat lahko to naredi danes. Zakaj bi državni fiat forsiran na blockchain to kaj spremenil? Ne razumem. Fiat je fiat, naj ga uporablja kdor ga hoče. Isto velja in bo veljalo za kriptovalute, naj jih ne uporablja kdor jih noče. In ne, regulatorjem ne bodo uspelo omejiti uporabe kriptovalut. Imamo ogromno različnih kriptovalut, tudi take, ki temeljijo na čimveč zasebnosti. Težnje h blockchain rešitvam z manj zasebnosti, bodo samo spodbudile bolj zasebne rešitve.

Nikoli nisem bil človek, ki bi več kot 5 let zadržal stanovanje, službo… Prišel je čas za spremembo in čas se mi je zdel pravi.

Ne morem mimo vprašanja o Bitniku. Kje so razlogi za prodajo? Kako sodelujete s prevzemnikom? Boste sodelovali tudi v prihodnje?

S prevzemnikom sodelujem dobro in nameravam tudi v prihodnje. Posel sem prodal, ker sem si zaželel novih izzivov in sem se v dosedanji poziciji počutil malo utesnjenega. Nikoli nisem bil človek, ki bi več kot 5 let zadržal stanovanje, službo… Prišel je čas za spremembo in čas se mi je zdel pravi.

Katerim projektom se boš posvetil sedaj?

LoCoins.

Bliža se občni zbor Think Tanka Slovenija, ki mu predseduješ že drugo leto. Kako ocenjuješ delo in razvoj Think Tanka? Boš ponovno kandidiral za predsednika?

Ne bom ponovno kandidiral za predsednika, tudi tu je čas za spremembe :). Delo in razvoj Think Tanka ocenjujem kot zadostno. V zadnjih dveh letih imamo pest uspehov na katere smo lahko ponosni. Sicer pa menim, da nismo dosegli dovolj. Težko se je pogovarjati z državo, sploh se je bilo težko o tem pogovarjati po-ICO obdobju.

Vemo, da sicer veliko potuješ po svetu. Kako preživljaš te dni?

Res je. Nekajkrat na leto jo rad popiham v tople kraje. Vprašanje kdaj bom naslednjič v post C19 svetu. Po drugi strani sem pa lahko srečen tudi doma z gamepadom v roki.

 

Intervju je pripravil Mitja Glavnik

Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Kriptovalute.si

Kriptovalute.si združuje uveljavljene strokovnjake s področja informatike, financ, novinarstva in medijev. Osnovni namen je ponuditi kvalitetne in neodvisne informacije iz sveta kriptovalut in zagotoviti strokovno upravljanje kriptovalut znotraj osebnega premoženja posameznika.

Kadarkoli nas lahko kontaktirate preko telefona: 071/377 757 ali spletnega kontaktnega obrazca.

Anketa

Top 10 kriptovalut

Bitcoin
60.086,03
60.086,03
0.1%
Ethereum
3.269,19
3.269,19
0.52%
Tether
0,934490
0,934490
0.09%
Binance Coin
548,18
548,18
0.03%
Solana
125,61
125,61
1.15%
Lido Staked Ether
3.269,33
3.269,33
0.56%
USDC
0,934840
0,934840
0.12%
XRP
0,455491
0,455491
0.51%
Dogecoin
0,116569
0,116569
0.62%
Toncoin
6,74
6,74
0.28%

Nakup, menjava, prodaja