Novice

6.000 računalnikov v pomoč proti novemu koronavirusu

1
Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

CoreWeave, največji ameriški rudar na omrežju Ethereum, je preusmeril procesno moč 6.000 specializiranih računalniških čipov v raziskave, da bi hitreje našli terapijo za novi koronavirus.

CoreWave je moč enot za grafično obdelavo (GPU) usmeril proti laboratoriju Univerze Stanford, ki je 27.2. predstavila projekt za spodbujanje raziskovanja koronavirusa z edinstvenim pristopom k razvoju farmacevtskih zdravil – povezovanju tisočih računalnikov z vsega sveta, ki tvorijo distribuiran superračunalnik za raziskovanje bolezni. Soustanovitelj CoreWeave-a in glavni tehnološki direktor (CTO) Brian Venturo je dejal, da imajo s tako zastavljenim projektom vsaj malo več možnosti, da se najde zdravilo proti virusu.

V testno okolje, ki je zaživelo v nekaj minutah, je CoreWave prispeval polovico svojih zmogljivosti.

Ko so s Stanforda CoreWeave-u omenili, da bi lahko za raziskovanje novega koronavirusa uporabili GPU enote, ekipa ni imela pomislekov in je tako rekoč v nekaj minutah preusmerila moč 6.000 računalnikov, ki so namenjeni izvajanju ponavljajočih izračunov. Tako so na Stanfordu prišli do potrebne zmogljivosti za obdelavo podatkov, kjer namesto, da bi eno raziskovalno podjetje, ki uporablja ogromen računalnik za raziskovanje, uporabi računalniško moč vseh, ki želijo sodelovati, četudi gre le za en prenosnik z malo neizkoriščene računalniške moči.

Posebnost pristopa je v uporabi računalniških simulacij za razumevanje gibljivih delov beljakovin.

Na omenjenem projektu se računalniška moč uporablja za iskanje koristnih informacij v povezavi z novim koronavirusom na podoben način, kot pri rudarjenju Bitcoina, kjer lahko en sam uporabnik zazna rešitev težave in jo nato razdeli ostalim uporabnikom – rudarjem.

Ker virusi vsebujejo beljakovine, ki jih uporabljajo za zatiranje našega telesa in razmnoževanje, računalniško moč konkretno uporabljajo pri beljakovinskih simulacijah za zaznavanje potencialnih žepov ali lukenj, na katere lahko učinkujejo že, s strani Zvezne agencije za hrano in zdravila, potrjene učinkovine. Posebnost pristopa je v uporabi računalniških simulacij za razumevanje gibljivih delov beljakovin. Opazovanje, kako se atomi v beljakovinah gibljejo je pomembno, ker zajame dragocene informacije, ki niso dostopne na kakršen koli drug način.

Čeprav so ASIC zmogljivejši od GPU-jev, so v resnici namenjeni samo eni stvari – pridobivanju kriptovalut.

V testno okolje, ki je zaživelo v nekaj minutah je CoreWave prispeval polovico svojih zmogljivosti, vendar lahko projekt uporabi še veliko več moči. Zato so k sodelovanju povabili druge GPU rudarje in tako sprožili učinek snežne kepe. Omrežju so se tako pridružili tudi “peki” (angl. Baker – enaka vloga kot rudar na omrežju Bitcoin) omrežja Tezos, ki prav tako uporabljajo zmogljivosti GPU enot. 

Kljub temu, da se pridružijo še drugi rudarji in se zmogljivosti povečujejo, se možnost uspeha projekta, da pride do primernega zdravila, giblje med 2% in 5%.

Toda to ne pomeni, da lahko sodelujejo vsi rudarji. Medtem, ko so grafični procesorji prilagodljivi, uporabniško prilagojena integrirana vezja (ASIC), vrsta čipov, zasnovanih posebej za rudarjenje, niso. Čeprav so ASIC zmogljivejši od GPU-jev, so v resnici namenjeni samo eni stvari – pridobivanju kriptovalut. To je, po oceni Venture, ena od prednosti Ethereum omrežja, saj je pravzaprav največji računalniški vir GPU na svetu.

 

Novica je povzeta po prispevku https://www.coindesk.com/thousands-of-these-computers-were-mining-cryptocurrency-now-theyre-working-on-coronavirus-research, avtorice Alysse Hertig, nekdajne polnopravne članice uredniškega odbora Coindesk, novinarke in programerke specializirane za Bitcoin.

Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Kriptovalute.si

Kriptovalute.si združuje uveljavljene strokovnjake s področja informatike, financ, novinarstva in medijev. Osnovni namen je ponuditi kvalitetne in neodvisne informacije iz sveta kriptovalut in zagotoviti strokovno upravljanje kriptovalut znotraj osebnega premoženja posameznika.

Kadarkoli nas lahko kontaktirate preko telefona: 071/377 757 ali spletnega kontaktnega obrazca.

Komentirajte

Kliknite tukaj za vpis komentarja

Anketa

Top 10 kriptovalut

Bitcoin
48.253,88
48.253,88
0.13%
Ethereum
2.590,64
2.590,64
1.27%
Tether
0,929088
0,929088
0%
Binance Coin
332,34
332,34
1.02%
Solana
101,42
101,42
3.61%
XRP
0,524394
0,524394
0.12%
USDC
0,928369
0,928369
0.03%
Lido Staked Ether
2.589,88
2.589,88
1.24%
Cardano
0,550386
0,550386
1.86%
Avalanche
37,19
37,19
3.79%

Nakup, menjava, prodaja