Intervju Izbrano

Slovenska Robotina z Blockchainom do milijard!

Robotina logo barvni PNG
Strokovno svetovanje Kriptovalute.si
robotina
Tomaž Pavlica

»Naša rešitev pokriva optimizacijo celotnega elektro trga in omrežja, ki predstavlja trg v velikosti treh bilijard ameriških dolarjev. Zato je potencial Robotina IoT platforme in ROX tokna zelo velik, tudi, če bi zavzeli le delček omenjenega trga,« je med pogovorom povedal predstavnik Robotine Tomaž Pavlica, diplomiran ekonomist  s končanim MBA in več kot 20 letnimi izkušnjami v vodenju v regiji in Srednji Evropi.

 

Od kod ideja za izvedbo projekta in kaj konkretno rešuje vaš projekt?

V Robotini smo že od nekdaj vpeti v optimizacijo električnega omrežja s pomočjo novih tehnologij, kamor vključujemo umetno intelegenco (AI) , interenet stvari (IoT) in dosegamo pomembno izboljšanje  učinkovitosti. Ker je potreba po vpeljavi novih tehnologij in optimizaciji omrežja velika, smo vključili še blockchain tehnologijo, ki bo preko pametenih pogodb povečala transparentnost sodelovanja na trgu električne energije. Naš projekt rešuje mikro in makro probleme. Na mikro nivoju udeležencem optimizira stroške porabe električne energije, na makro nivoju pa obstoječi energestki infrastrukturi poveča izkoristek do 15% brez investiranja v infrastrukturo.

Kako dolgo je trajal in kako je potekal proces priprave za izdajo žetonov?

Takoj, ko smo zaznali potencial urejanja poslovnih odnosov s pomočjo pametnih pogodb, smo začeli s pripravo dokumentacije, torej Whitepaper in Lightpaper, poslovnega in token modela, ki temelji na vzajemnem sodelovanju. Navezali smo tudi stike z relevantno kripto skupnostjo in ji predstavili uporabnost žetona za dom in celotno električno omrežje. Ker so bili odzivi odlični, smo z delom nadaljevali in po 9 mesecih priprav prišli do pre-sale faze, ki trenutno uspešno poteka. Naj poudarim, da so žetoni le del desetletnega razvoja prodktov, ki pa z žetoni dobivajo novo uporabno vrednost. Danes vam tako ponudimo izvrsten produkt evropske kvalitete po nizki ceni (299$), ki ga bodo končni uporabniki instalirali v omarico za varovalke, da bi imeli nižje stroške porabe in bolj varen ter udoben dom.

S kakšnimi stroški in ekipo je bila povezana priprava izdaje žetonov?

Zaenkrat je prezgodaj govoriti o stroških, saj smo šele na prvi polovici javne ponudbe ROX žetonov. V trenutni poplavi novih izdaj žetonov je kar težko priti do relevantne publike. Zato so stroški javnega komuniciranja pregrešno visoki. Na srečo nam je kripto skupnost naklonjena, saj hitro postane jasno, da imamo vrhunske strokovnjake, reference in realne produkte vpete v projekt. Trenutno dela okrog 8o ljudi na projektu, ki je povezan z izdajo žetonov. Robotina ima tradicijo in ekipa se pozna že vrsto let, kar je garancija za uspeh projekta. Mi ne predstavljamo ideje ampak realen posel, ki je vedno bolj aktualen zaradi preobremenjenosti električnega omrežja.

Pri ICO-jih se mnogi sprašujejo kaj imajo od vložka v projekt. Je to zgolj morebitni zaslužek na trgu, ali lahko računajo na kakšno dolgoročno korist od projekta? Kako je v vašem primeru?

Platforma in žeton prinašata koristi na mikro in makro nivoju. Na mikro nivoju se udeležencem optimizira stroške porabe električne energije, na makro nivoju pa obstoječi energestki infrastrukturi poveča izkoristek do 15% brez investiranja v infrastrukturo. Platforma poveže obstoječi energetski sistem s končnim uporabnikom (podjetjem, gospodinjstvom) ter ga aktivno vključi v omrežje s pomočjo IoT tehnologije. Na ta način so vsi deležniki medsebojno povezani in med seboj komunicirajo. Vse z namenom optimalne ponudbe in porabe električne energije v celotnem omrežju. Zaradi tesnejših povezav bo trenutna elektro infrastruktura lažje prenesla elektične šoke, ki jih povzroča nekontrolirana proizvodnja elektrike iz obnovljivih virov in povečan obseg elektrifikacije voznega parka. Direktna korist za gospodinjstva in poslovna poslopja bo do 30% cenejša elektrika za uporabnika. Dodatna nagrada prihaja iz naslova delitve anonimnih podatkov skupnosti, skupinskih popustov, ki v obliki ROX žetonov omogočajo nakup novih pametnih naprav in nove koristi.

Ali so imetniki žetonov tudi lastniki projekta? Kako je s tem v kripto svetu?

Tukaj je potrebno takoj povedati, da se izdaja žeton in ne delnica. Razlika med obema je precejšnja, saj žeton sloni na uporabnosti, ki jo imetniku ponuja. ROX token vsebuje veliko uporabnosti za imetnika. Kot prvo ponuja 3% diskont na vse transakcije na platformi. Potem omogoča nakup produktov, storitev in procesov, omogoča nagrade pri posodobitvi električnega omrežja, sodelovanje pri delitvi koristi  iz optimizacije električne porabe poslovnih subjektov, nagrade za prodane podatke, skupinski popust in ostale storitve, ki izboljšujejo energetsko učinkovitost gospodinjstva. Teh uporabnosti pri delnici ni, saj je delnica le finančni instrument, ki ponuja lastništvo. Rox token ponuja energetsko in stroškovno učinkovitost uporabniku in ni finančni instrument.

V kolikem času bo vaš projekt zaživel v praksi in kakšna so vaša pričakovanja glede razvoja v naslednjem letu in v naslednjih petih letih?

V tretjem kvartalu 2018 bomo ICO vlagateljem, ki se udeležijo projekta preko Robotine,  brezplačno dobavili naprave za optimizacijo (HEMS), kot je navedeno v ustanovitvenem dokumentu – Whitepaper. Uvedba obstoječih produktov v uporabo se bo nadaljevala v četrtem kvartalu 2018, ko bo HEMS možno kupiti tudi na spletu. Po tej fazi se začne razvoj tržišča, programske opreme in dodatnih prednosti za uporabnike, čeprav ima vsak uporabnik takoj po instalaciji naprave HEMS neposredne koristi. Pričakujemo eksponentno rast uporabnikov platforme, kar nakazuje tudi zakonodaja. Obstajajo signali, da bo merilnik porabe in optimizacije električne energije postal zakonsko obvezen za vsa gospodinjstva. V tem primeru bi naša napoved, 10 milijonov aktivnih uporabnikov v petih letih, lahko postala realnost, ker razmišljamo globalno. Verjetnost našega uspeha je dejstvo, da združujemo tri napredne tehnologije. Internet stvari (povezljivost naprav preko spleta, opomba urednika) IoT, umetno inteligenco (samoučeče programske rešitve, opomba urednika) AI in blockchain, kot zaenkrat najbolj učinkovito in pregledno platformo za transakcije. Rast uporabe platforme bo povzročila tudi vpeta delitvena ekonomija (Uber, Airbnb …), ki lahko s pomočjo ROX toknov omogoča pospešen razvoj skupnosti.

Ugibanj o kripto svetu je mnogo. Ali je to modna muha, ki omogoča enormne donose, ali gre le za zbiranje sredstev, do katerih sicer ne bi prišli? Ali je res kaj za projekti ki nastajajo? Bodo preživeli in kako bodo spremenili naša življenja?

Ugibanj je res veliko. Dejstvo je, da bodo na koncu preživeli le projekti, ki imajo uporabno vrednost. Velika večina projektov sloni zgolj na ideji, ekipi, ki se formira za potrebe kripto projekta. Mi smo drugačni in v kripto svet vstopamo z ustaljeno ekipo. Smo ljubitelji novih tehnologij. Tudi v blockchain tehnologiji smo prepoznali prednosti. Od  ljubezni do novih tehnologij živimo že od leta 1990, kar potrjuje zaupanje strank in močne reference, kot so Hitachi, Sharp, Panasonic, ADD Systems, Microsoft in drugi.

Kakorkoli,  blockchain tehnologija ima svetlo prihodnost, ni pa primerna rešitev za vsako težavo.  Morda v dobri podjetniški veri neizkušeni počnejo prav to, želijo nemogoče in nato ne uspejo. Na primer, podatki iz IoT so preveč frekventni za shranjevanje na blockchainu. Za to poskrbi obstoječa baza, kjer ni stroškov pri transakcijah in omogoča skoraj neomejeno izmenjavo podatkov v realnem času. Zato golih podatkov, torej vse komunikacije med napravami ne gre umeščati na blockchain.

Blockchain in konkretno ROX token Robotina uporablja za povečevanje transparentnosti in avtomatizacije poslovnih transakcij med udeleženci na platformi. Pri tem se poveča zaupanje udeležencev sistema in poveča dodana vrednost uporabniku. Blockchain + IoT + AI je prihodnost, naše pretekle izkušnje in garancija, da bomo tudi delali rešitve z uporabno vrednostjo v realnem in virtualnem svetu.

Nehvaležno vprašanje, pa vendar. Na katerem vrednostnem nivoju vidite kripto trg ob koncu leta 2018? Katere spremembe pričakujete v tem letu?

O vrednostih ne bomo špekulirali, ker je trg poln presenečenj. Dejstvo pa je, da bo v 2018 dobil kripto trg več pozornosti širše javnosti in regulatorjev. Predvidevamo, da se bodo trendi uporabe nadaljevali in bodo rešitve vedno bolj prijazne za uporabo, kar je predpogoj za masovno uporabo. Pričakujemo tudi tehnološki preboj ozkega grla volumna transakcij.

Ali lahko napoveste vrednost vaše valute v tem letu in recimo v naslednjih petih letih?

Mi smo osredotočeni na uporabnost ROX tokna in ga zato vključujemo v vsako poro IoT platforme. Uporaben je za proizvajalce elektrike,  distributerje in končne uporabnike električne energije. Tudi regulativa nam pomaga k energetski učinkovitosti, ki je poleg stroškovne učinkovitosti notranja vrednost tokna. Predvidevamo, da bo skupnost IoT platforme postala aktiven del električnega omrežja, ki bo generiral povpraševanje in likvidnost tokna iz vseh strani. Samo za primerjavo tržnega potenciala. Naša rešitev pokriva optimizacijo celotnega elektro trga in omrežja, ki predstavlja trg v velikosti treh bilijonov ameriških dolarjev. WePower in Power Ledger, lahko ju označimo kot našo konkurenco, s svojimi rešitvami skupaj predstavljala zgolj 5% tega trga. Zato je potencial Robotina IoT platforme in ROX tokna zelo velik, tudi, če bi zavzeli le delček omenjenega trga.

Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Kriptovalute.si

Kriptovalute.si združuje uveljavljene strokovnjake s področja informatike, financ, novinarstva in medijev. Osnovni namen je ponuditi kvalitetne in neodvisne informacije iz sveta kriptovalut in zagotoviti strokovno upravljanje kriptovalut znotraj osebnega premoženja posameznika.

Kadarkoli nas lahko kontaktirate preko telefona: 071/377 757 ali spletnega kontaktnega obrazca.

Anketa

Top 10 kriptovalut

Bitcoin
59.556,60
59.556,60
1.8%
Ethereum
3.257,04
3.257,04
0.75%
Tether
0,934977
0,934977
0.02%
Binance Coin
544,17
544,17
2.12%
Solana
121,98
121,98
2.71%
Lido Staked Ether
3.257,86
3.257,86
0.7%
USDC
0,935033
0,935033
0.09%
XRP
0,456578
0,456578
1.41%
Dogecoin
0,114931
0,114931
0.15%
Toncoin
6,72
6,72
1.24%

Nakup, menjava, prodaja