Novice

Slovenija – nosilka digitalne transformacije

Celje
Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Včeraj smo na 52. Mosu v Celju predstavili predlog resolucije o digitalni preobrazbi Slovenije. Na pobudo stranke SDS je projekt priprave resolucije potekal od začetka poletja, v njem pa smo sodelovali predstavniki strokovne in zainteresirane javnosti, med drugimi predstavniki Think Tanka Slovenije, Bitcoin društva Slovenije, naše ekipe in mnogi posamezniki (Jure Pirc, Peter Trček, Ivo Grlica, Peter Merc, Tilen Čuk, Anja Blaj, Martin Megušar, Mitja Glavnik, Simon Kumer…).

 Janez Janša, predsednik stranke SDS, vidi v digitalizaciji in blockchain tehnologiji prihodnost Slovenije in predlaga, naj vlada uvrsti digitalizacijo med prioritete slovenskega predsedovanja EU leta 2021. To bi bila v luči nedavne izvolitve nove predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen logična poteza. 

Sloveniji bi ta poteza omogočila večjo afirmacijo v EU, s tem bi dala tudi svoj prispevek k prihodnjemu razvoju EU, je pojasnil Janša, ki je obžaloval, ker je Slovenija zamudila priložnost za vodenje resorja za digitalizacijo v EU. Spomni, da je Slovenija leta 2016 sprejela strategijo Digitalna Slovenija 2020, ki pa je bila lani dopolnjena z dodatkom k načrtu uvajanja omrežij naslednje generacije do leta 2020. Toda bistveno dlje od strateških dokumentov se nam ni uspelo premakniti,

To po njegovih besedah potrjujejo tudi ugotovitve Evropske komisije v okviru Indeksa digitalnega gospodarstva in družbe. Kazalniki kažejo, da se Slovenija nenehno uvršča nekoliko pod povprečje EU, nazadnje na 16. mesto.

Vodja skupine za pripravo omenjene resolucije Franc Breznik pa je vlado pozval k ustanovitvi ministrstva za digitalizacijo, ki bo nosilec blockchain strategije in digitalne preobrazbe kot osrednjega koncepta inovativne digitalne Slovenije. Prav tako je vlado pozval, da v program razvoja Slovenije vključi enotno digitalno identiteto in poenoten osebni dokument.

Breznik od vlade pričakuje, da prepozna nujnost razvoja ustreznega in varnega okolja za inovacije in podjetništvo v povezavi s tehnologijo blockchain, na podlagi katerega bodo lahko deležniki delovali in poslovali na temeljih zaupanja, preglednosti, odgovornosti, konkurenčnosti in inovativnosti.

Dodal je še, da lahko uvedba tehnologije veriženja podatkovnih blokov prispeva tehnološke izboljšave ter posledično bistveno optimizacijo poslovanja ter javnega upravljanja. Za blockchain tehnologijo je sicer značilna široka uporabnost, od kmetijstva, prek sistema celostnega ravnanja z odpadki do financ in zdravstva.

Peter Trček, predsednik Think Tank Slovenije in direktor Locoins.io, je dejal, da je resolucija odlična iniciativa in je blockchain tema, ki je skupna vsem. Konkretneje se je dotaknil nekaterih področij kjer je blochchain tehnologija neposredno uporabna. Od Fintech področja, ki nekako tudi orje ledino z blockchain tehnologijami, do ekologije in upravljanja s smetmi, gradbeništva, javne uprave in zdravstva.  Blockchain tehnologija je najbolj uporabna tam, kjer manjka zaupanja. Nadaljeval je, da ima Slovenija veliko kvalitetnega kadra, vendar podjetja nimajo primernega okolja, zato bežijo v tujino. 

Mitja Glavnik iz podjetja Kriptovalute.si je pozdravil resolucijo, ker je konkretna in ni zgolj seznam želja. V resoluciji so navedeni tudi ukrepi, ki bi z minimalnimi korekcijami obstoječe zakonodaje zagotovili prijazno okolje za izdajo in razvoj Security Tokenov, novem naložbenem razredu, ki je podprt z realnimi sredstvi (delnice, nepremičnine…). Urejena regulativa bi zadržala slovenska podjetja doma in privabila mnoge tuje investitorje. Resolucijo je označil kot nepolitičen projekt, katerega vsebino je zagotovila stroka in je kot tak v dobro vseh Slovencev. 

O resoluciji so poročali tudi na povezavi:

Prihodnost Slovenije odvisna od digitalne preobrazbe

Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Kriptovalute.si

Kriptovalute.si združuje uveljavljene strokovnjake s področja informatike, financ, novinarstva in medijev. Osnovni namen je ponuditi kvalitetne in neodvisne informacije iz sveta kriptovalut in zagotoviti strokovno upravljanje kriptovalut znotraj osebnega premoženja posameznika.

Kadarkoli nas lahko kontaktirate preko telefona: 071/377 757 ali spletnega kontaktnega obrazca.

Anketa

Top 10 kriptovalut

Bitcoin
58.731,43
58.731,43
1.21%
Ethereum
2.848,62
2.848,62
0.85%
Tether
0,938173
0,938173
0.01%
Binance Coin
510,33
510,33
0.84%
Solana
128,86
128,86
2.08%
USDC
0,937344
0,937344
0.14%
Lido Staked Ether
2.845,40
2.845,40
0.93%
XRP
0,464398
0,464398
0.26%
Toncoin
6,09
6,09
5.62%
Dogecoin
0,139404
0,139404
0.08%

Nakup, menjava, prodaja

Kriptomat