Kriptonovice Nekategorizirano Novice

[RAZKRITO]: Ameriška centralna banka potrdila raziskave in teste na lastni kriptovaluti (CBDC)

CBDC
Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed), raziskuje digitalno valuto centralne banke (CBDC) in s tem povezane priložnosti ter tveganja.

Raziskave na področju uvedbe CBDC je včeraj v odgovoru dvema ameriškima parlamentarcema Frenchu Hillu in Billu Fosterju, ki sta 30. septembra 2019 uradno zaprosila za izjavo, razkril predsednik centralne banke Jerome Powell.

V delu pisnega odgovora Powell razkriva odnos ameriške centralne banke do digitalne valute. Poudarja, da čeprav CBDC trenutno še ni v razvoju, njegov inštitut še naprej pretehtava prednosti in slabosti takega projekta. Skladno s tem centralna banka izvaja začetne teste v majhnem obsegu, da pridobi praktične izkušnje in opravi ključne raziskave za podlago digitalne valute.

 

Digitalna valuta sproža pravna vprašanja

Powell navaja še, da bi Fed morala rešiti številna pravna vprašanja preden bi uvedla CBDC, vključno z denarno politiko, finančno stabilnostjo, nadzorom, poslovanjem in varnostjo, če jih naštejemo le nekaj. V ta namen Powell dodaja:

»Če bi bila digitalna valuta zasnovana pregledno, da bi preprečila nezakonito uporabo, bi verjetno centralna banka ZDA morala vzdrževati bazo podatkov o vseh plačilnih dejavnostih, ki se izvajajo z digitalno valuto […], kar bi ustvarilo nove potrebe po varstvu podatkov in težave z varnostjo informacij.«

Na koncu se Powell sklicuje na številna druga vprašanja, ki jih je treba upoštevati pri razvoju CBDC. Na primer, pojasniti bi bilo treba, kako se obvladuje obseg takšne digitalne valute, potrebovali bi tudi sistem za obdelavo plačilnih transakcij, ki ga upravlja centralna banka, želje po anonimnosti pri uporabi digitalne valute pa prav tako povzročajo težave.

Poslanca odgovarjata

Ameriška parlamentarca, ki sta vprašanja prvotno naslovila na ameriško centralno banko, sta se že odzvala na dobljen odgovor. Republikanec French Hill pravi, da je z odgovorom zadovoljen in je pomirjen, ker ZDA raziskuje možnosti lansiranja lastne digitalne valute.

»Ta odločitev bi imela daljnosežne posledice na vsak vidik ameriške denarne politike in zahteva globoko raven analize, da bi zagotovila pravilno izvajanje,« opozarja Hill.

Tudi Bill Foster pravi, da mu je odleglo ker centralna banka že raziskuje takšen projekt in dodaja:

»Moja največja skrb je, da zaostajamo v primerjavi z drugimi državami, kar lahko naše gospodarstvo spravi v položaj konkurenčne neugodnosti in ogrozi primat ameriškega dolarja.«

Kitajska v prednosti

Če primerjamo reakcijo ZDA in Kitajske na Blockchain in bitcoin na splošno, se ZDA vedno kažejo v glavnem negativno. Več kongresnikov in senatorjev v ZDA močno nasprotuje izdajanju digitalnih valut, Ameriška Komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) pa je uspela upočasniti razvoj različnih kripto startupov po državi.

Poleg tega je predsednik ZDA Donald Trump prav tako naznanil, da ni velik oboževalec kriptovalute bitcoin in zatrdil, da digitalna sredstva trenutno niso glavna prioriteta ZDA.

V nasprotju s tem je Kitajska v veliki meri dejavna in po nekaterih poročilih zadnjih pet let preučuje prostor digitalnih valut. Kitajska agresivnost pri sprejemanju tehnologije Blockchain, hkrati pa ogromno zanimanje za svet digitalnih sredstev, je pritegnila pozornost celotne kripto skupnosti. Nedavni komentar predsednika Ši Džinpinga (Xi Jinping), ki je nakazoval, da se azijska velesila v bližnji prihodnosti načrtuje še bolj osredotočiti in več investirati v prostor te tehnologije, pa je požel še naklonjenost medijev.

Enakega za ZDA ne bi mogli trditi. Kitajska namreč že več let razmišlja o izdaji CBDC. Nedavno je sprožila skupni projekt z velikimi komercialnimi bankami in velikimi tehnološkimi podjetji, v namen, da bi letos preučili možno izvajanje tehnologije na podlagi dvotirnega sistema, kjer bi centralna banka posredno prek njih izdala digitalno valuto.

Glede na to, da kitajsko gospodarstvo zdaj predstavlja približno 15 odstotkov svetovnega BDP, njegov vpliv pa se hitro razvija v nastajajočih gospodarstvih s pobudo Belt and Road, lahko kitajska CBDC okrepi internacionalizacijo juana. Vse možnosti ima tudi za zmanjšanje prevlade ameriškega dolarja v trgovinskih in finančnih transakcijah, kar je pretirano veliko, saj ameriško gospodarstvo predstavlja četrtino svetovnega BDP, njegov relativni vpliv pa še naprej upada.

Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Marko Vidrih

Marko Vidrih je raziskovalni novinar (freelancer) na področju gospodarstva, tehnologije in financ – predvsem kriptovalut. V svet Blockchaina in kriptovalut je zašel med raziskovanjem prihodnosti svetovnega potenciala finančnih trgov, prevzela pa ga je predvsem ideja o decentralizaciji podatkov in neizmerne razsežnosti, ki jih tovrstna tehnologija predstavlja.

Anketa

Top 10 kriptovalut

Bitcoin
64.420,37
64.420,37
1.4%
Ethereum
3.457,24
3.457,24
2.11%
Tether
0,921089
0,921089
0.09%
Binance Coin
573,31
573,31
0.53%
Solana
165,94
165,94
1.34%
Lido Staked Ether
3.455,09
3.455,09
2.09%
USDC
0,921078
0,921078
0.08%
XRP
0,492201
0,492201
1.19%
Dogecoin
0,155667
0,155667
3.44%
Toncoin
5,82
5,82
4.68%

Nakup, menjava, prodaja