Izbrano Novice Poučno

Pozor: Na pohodu so nove prevarantske strani

scam alert 1024x7881 1
Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Po pojavu oglasov za nakup “Paketov” Tron, Ripple in nazadnje Bitcoin, kjer so naročniki prejeli “Izobraževalne” pakete z zvenečim imenov največjih kriptovalut, ki so jih plačali, pozor, z gotovino po povzetju pri lokalnem poštarju in imajo praktično vsi naročniki težave s “prevzetjem” kriptovalute, so se v letošnjem letu pojavile strani, ki ponujajo fenomenalno možnost trgovanja in upravljanja s kriptovalutami, seveda brez možnosti izplačila, kot mnogi ugotovijo prepozno, smo samo tekom vikenda zasledili dve strani, ki nakazujeta na novo obliko prevare, ki se v obeh primerih celo oglašujeta v uveljavljenih medijih.

Pozorni smo postali, ker se prva stran sklicuje na našega šampinona Luko Dončiča, ki naj bi z investiranjem v Bitcoin služil mastne denarje.  Ime našega košarkaša, poleg nekaterih drugih znanih slovenskih osebnosti, je bilo v podoben namen že zlorabljeno. Gre za klasičen pristop prevarantov, ki z uporabo zvenečih imen, pogosto se uporabljata tudi milijarderja Bill Gates (Microsoft) in Richard Branson (Virgin), vzbudijo zaupanje potencialnega vlagatelja. Sledi v obliki članka strokovno sestavljeno “prodajno pismo”, ki pri bralcu vzbudi pohlep, hkrati zagotavlja, da bo “garantirano” deležen “obljubljenih” zaslužkov, da bo izpustil neponovljivo priložnost, da je na voljo le še majhna količina valute in se čas izteka…. S tem bralca odvrnejo od “majhne, a zelo pomembne” podrobnosti. 

Namreč, glava strani predstavlja priznano medijsko hišo. V prvem primeru gre za, ne boste verjeli, najbolj obiskano spletno stran v Sloveniji – 24ur.com. Seveda to vzbudi še dodatno zaupanje, saj z znano medijsko hišo in zvenečimi imeni ne more biti nič narobe. Ne? Kako pogosto preverite Url naslov spletne strani? To je naslov v obliki zapisa http:www…, ali https:www…, ki vas usmeri na spletno mesto in se vedno redkeje uporablja, ker mnogi namesto Url vrstice uporabljajo vrstico v iskalniku Google. No, v tem primeru vas namesto na stran 24ur.com, brskalnik odpelje na naslov https://www.toolsant.com/lp/doncic/?a=Luka_Doncic&p=Bitcoin_Prime&header=logo&sxid=38jgm5hfdxpo&ttorigin=38jgm5hfdxpo, ki s spletno stranjo 24ur.com nima nobene povezave.

fake1

V drugem primeru, ki smo ga zasledili gre za istovrstno prevaro, le da se stran sklicuje na mednarodno priznano medijsko hišo Forbes, ki objavlja tudi seznam najbogatejših ljudi na svetu (!) in opisuje na novo kitajsko kriptovaluto, ki naj bi dobila dovoljenje kitajskih oblasti za prodajo. Ker Kitajci dejansko testirajo svojo kriptovaluto – Digitalni Yuan, nepozorni bralec mimogrede spregleda, da ne gre za pravo kriptovaluto. Ob velikosti kitajskega trga, avtorjem ni težko, na podoben način kot v prejšnjem primeru, argumentirati enormnih donosov, ki ste jih lahko deležni.

 

fake2

Da ne gre za prave strani ugotovite, ko kliknete na katerega od menijev na vrhu strani, saj vas ne peljejo na navedeno vsebino, ampak na stran, kjer se lahko registrirate. Na tem mestu smo zaenkrat zaključili raziskavo, saj so navedene nekonsistentnosti dovolj, da še nismo pripravljeni porabiti nekaj sto evrov, da bi preizkusili, ali gre res za prevaro.

Kaj običajno sledi? Ne bodite presenečeni, če vas takoj po registraciji pokliče strokovnjak – upravljalec naložbe in vas napelje, da vložite čim več. Tudi, če ne sledi klic, so spletne strani pripravljene tako, da se vam zdi škoda vložiti le minimalen znesek. Iz preteklih izkušenj vlagateljev lahko povemo, da gre skoraj vedno za povečevanje vložka, prikazovanje ustvarjenih dobičkov, bodisi z valuto, bodisi z upravljanjem sredstev in je do vpačanega in ustvarjenega zneska skoraj nemogoče priti. Pogosto ob zahtevku za izplačilo zahtevajo dodatno plačilo, vas preusmerijo na drugega upravljalca, ki se bolje spozna na izplačila, ki seveda spet zahteva dodatno plačilo… Če ste ujeti v tako ali podobno zanko, se raje sprijaznite, da vplačanih sredstev ne boste več videli. Skoraj brez izjeme so tovrstni ponudniki registrirani v kateri od davčnih oaz in nimajo ustreznih licenc za upravljanje, kar vam onemogoča, ali vsaj zelo otežuje, uporabo pravnih sredstev za povračilo.

Vendar vplačana sredstva niso vse kar lahko izgubite, še posebej, če za začetno vplačilo uporabite kreditno ali plačilno kartico. Zelo pogosti so primeri, ko kasneje pride do zlorabe kartic in včasih celo bančnih računov, če transakcijo opravite preko spletne strani same, ali preko nepreverjenega plačilnega sistema.

Bodite previdni in pozorni. Ne nasedajte lepim besedam, vse preverite, ob vsaki nekonsistenci ali dvomu naj se vam vklopijo vse rdeče luči, ne opravljajte nakazil preko nepreverjenih plačilnih sistemov in v davčne oaze in za vplačilo ne uporabljajte gotovine.

Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Kriptovalute.si

Kriptovalute.si združuje uveljavljene strokovnjake s področja informatike, financ, novinarstva in medijev. Osnovni namen je ponuditi kvalitetne in neodvisne informacije iz sveta kriptovalut in zagotoviti strokovno upravljanje kriptovalut znotraj osebnega premoženja posameznika.

Kadarkoli nas lahko kontaktirate preko telefona: 071/377 757 ali spletnega kontaktnega obrazca.

Anketa

Top 10 kriptovalut

Bitcoin
64.202,20
64.202,20
1.73%
Ethereum
3.457,77
3.457,77
2.64%
Tether
0,920948
0,920948
0.03%
Binance Coin
571,22
571,22
0.34%
Solana
165,90
165,90
0.79%
Lido Staked Ether
3.455,12
3.455,12
2.62%
USDC
0,921173
0,921173
0.04%
XRP
0,488889
0,488889
1.46%
Dogecoin
0,155324
0,155324
2.85%
Toncoin
5,82
5,82
5.75%

Nakup, menjava, prodaja