Intervju Izbrano

Mitja Vezovišek, MoneyRebel CEO

money rebel 2 - Mitja Vezovišek, MoneyRebel CEO

mitja vezovisek 683x1024 - Mitja Vezovišek, MoneyRebel CEO

V pogovoru z Mitjo smo ugotovili, da ne želi početi stvari na klasičen način, s pogovorom ena na ena, temveč na daljavo, preko aplikacije, kjer imajo stranke dostop do celotnega premoženja, fiat in kripto sveta ter svetovalca.

Od kod ideja za izvedbo projekta in kaj konkretno rešuje vaš projekt?

Najboljše ideje se vedno rodijo iz potrebe. Nič drugače ni tudi z MoneyRebel. Konec leta 2015 smo bili povabljeni v ABC Accelerator, takrat še z aplikacijo MojBudget. Tam smo se spoznali z ekipo Krip.to in začeli raziskovati kriptosvet. V letu 2016 sem se sam, pri svojem delu kot svetovalec, čedalje pogosteje srečeval z vprašanji strank, kako naj kupijo Bitcoine, kako naj jih varno hranijo in ali naj kupijo še kakšne druge, nove žetone. Sam sem takrat že pričel z investiranjem v kripto, saj menim, da si svetovalec , ki si nadane naziv »wealth manager« ne more privoščiti, da ignorira katerikoli naložbeni razred, še posebej ne kripto, ki se tako hitro razvija. V začetku leta 2017 je bilo vprašanj strank pa tudi znancev vse več in jasno je bilo, da moram ukrepati. Ko sem se poglobil v ta svet in se oborožil z znanjem, sem ugotovil, da z mojo razlago in napotki strankam  ne pomagam, saj me niti približno ne razumejo. Logično, kako naj stranka, ki je finančno nepismena in se obrne na svetovalca, kar naenkrat razume vse postopke in pasti, ki jo čakajo v kriptosvetu. Ne, stranke so želele enostaven in varen vstop v kripto svet in želele so, da jim pri tem pomaga nekdo z izkušnjami. A ne na klasičen način, s pogovorom ena na ena, temveč na daljavo, preko aplikacije, kjer imajo dostop do celotnega premoženja, fiat in kripto sveta ter svetovalca. In ker takšne aplikacije, orodja ni bilo, smo se z ekipo odločili, da jo izdelamo.

MoneyRebel je danes finančna platforma, ki deluje kot stičišče kripto izkušenih in začetnikov, ki želijo raziskati kriptosvet. Kakovost kripto izkušenih ocenjujejo začetniki, njihove ocene pa se zapisujejo s tehnologijo veriženja blokov (blockchain). Kar je le ta transparentna in nezmotljiva, to krepi njihovo medsebojno zaupanje.

Kakšen je rezultat? Popolnoma varen in preprost način vstopa v kriptosvet, s pomočjo kripto izkušenih, ki postajajo nova vrsta svetovalcev. Začetniki bodo lahko samo z uporabo MR platforme enostavno kupili in shranili kripto valute oz. žetone, kar bosta omogočala produkta MR Crypto in MR Wallet.  Kripto izkušenim pa omogočamo, da razvijejo svoj posel in so za pomoč začetnikom tudi plačani (produkt MR Advisor). Oboji bodo imeli na voljo številne produkte, kot je npr. MR Portfolio, ki omogoča 360 stopinjski pregled nad celotnim premoženjem, tako kripto kot fiat in MR Banking, ki bo ponujal brezplačne bančne storitve prijazne do kripto sveta. Ko temu dodamo še tehnologijo AI (umetna inteligenca pri produktih MR Robo Advisor in MR Virtual Assistant) in nove načine investiranja v kriptosvetu, kot je arbitraža in podpora ICO projektom (produkta MR Kriptel.de in MR ICO Pooling), dobimo celovito finančno platformo, kot je še ni.

 Kako dolgo je trajal in kako je potekal proces priprave za izdajo žetonov?

MoneyRebel je pri tem ubral nekoliko drugačno pot, kot ostali. Proces javne prodaje žetonov smo namreč razdelili na dve javni fazi (preICO in ICO), med katerima smo se odločili narediti polletni premor in razviti beta verzijo naše platforme. Vsem podpornikom iz prve (preICO) faze pa smo omogočili, da si žetone prenesejo na njihovo denarnico takoj.

Sam proces priprave na izdajo žetonov je trajal en mesec. Najprej smo se z zunanjimi izvajalci dogovorili za pripravo pametne pogodbe, kjer smo določili vse parametre. V nadaljevanju smo pametno pogodbo testirali, pripravili bug bounty in ga tudi javno objavili. Veseli nas, da le-ta ni pokazal večjih varnostih izzivov. Kmalu po tem smo skovali žetone, nato pa tistim podpornikom iz pre-ICO faze, ki so želeli takoj prenesti MRP žetone na svojo ERC20 kompatibilno denarnico, to tudi omogočili. Vse ostale žetone smo prenesli na MoneyRebel denarnico, kjer bodo čakali do konca ICO faze, ko bodo razdeljeni. Seveda so vsi žetoni do konca ICO faze zaklenjeni, to pomeni, da jih ni mogoče prenašati in da še niso uvrščeni na menjalnico.

S kakšnimi stroški in ekipo je bila povezana priprava izdaje žetonov?

Pri pripravi izdaje žetonov smo sodelovali s tehnično in kripto ekipo, podpora je poskrbela, da so vse denarnice ustrezne, pravna ekipa nam je pomagala do pravilne izdaje žetonov. V celoten proces je bilo vključenih 6 oseb in lepo število podpornikov in kripto strokovnjakov, ki so testirali morebitne napake v pametni pogodbi. Pri tem je bil ključen podatek, da se žetoni lahko izdajo le enkrat. Sodelovali smo z zunanjimi partnerji, ekipo podjetja Spartan, kar seveda pomeni, da smo imeli tudi stroške, a njihove višine ne morem razkriti. Lahko le povem, da so bili v mejah normalnega za takšno nalogo.

Pri ICO-jih se mnogi sprašujejo, kaj imajo od vložka v projekt. Je to zgolj morebitni zaslužek na trgu, ali lahko računajo na kakšno dolgoročno korist od projekta? Kako je v vašem primeru?

Dejstvo je, da večina danes na ICO projekte in žetone gleda kot na možnost hitrega zaslužka. To je špekulativen pogled na celotno industrijo in po moji oceni izjemno kratkoviden. Je že tako, da je pohlep pri ljudeh čustvo, ki ga ni moč ukrotiti, še posebej ne v času, ko na tradicionalnih borzah že 9 let zapored spremljamo bikovski trend, torej rast vrednosti delnic. A MoneyRebel je projekt, ki bo dolgoročno na bolje spremenil življenja milijonov ljudi in MRP žetoni bodo edino plačilno sredstvo na platformi, kar pomeni, da gre za t.i. utility žeton.

Zavedamo se, da bodo tudi takšni, ki bodo priložnost videli le kratkoročno, a naš cilj so dolgoročni,ne le podporniki, ampak predvsem uporabniki. Seveda bodo MRP žetoni uvrščeni tudi kripto menjalnice, saj jih bodo uporabniki platforme morali stalno dokupovati, če bodo želeli koristiti napredne storitve na platformi. Osnovne funkcionalnosti platforme in uporaba bo sicer brezplačna, a stranke na eni in svetovalci na drugi strani, bodo morali za dostop do naprednih funkcionalnosti deponirati določeno število MRP žetonov. Vse storitve, ki jih bodo izvajali svetovalci, pa bodo stranke plačevale izključno v MRP žetonih. Zato je realno pričakovati, da bo povpraševanje po žetonih stalno naraščalo. Najboljši trenutek, da si oboji zagotovijo MRP žetone pa je prav ICO, ki je pred nami.

Ali so imetniki žetonov tudi lastniki projekta? Kako je s tem v kripto svetu?

Ne, pri vseh projektih, ki izdajajo utility žetone (to pa so skoraj vsi), podpornik oz. imetnik žetonov ni tudi imetnik deleža podjetja. To pomeni, da žetoni niso povezani z lastništvom. Verjamem pa, da se bo to v prihodnosti spremenilo in bodo nekateri izdajatelji žetonov  podjetja preoblikovali tako, da bodo vključevala tudi lastništvo. Sami imamo plan A, plan B in plan C , odvisno od razvoja industrije in zakonodaje, vsem pa je skupno to, da v prvi vrsti ščitijo interes naših podpornikov. Podjetje, še bolje startup, ki se ne zaveda, da so njegovo največje bogastvo prav podporniki, te revolucije dolgoročno ne bo preživel.

V kolikem času bo vaš projekt zaživel v praksi in kakšna so vaša pričakovanja glede razvoja v naslednjem letu in v naslednjih petih letih?

Naša časovnica je zelo jasno začrtana. Že v drugi polovici tega meseca bomo predstavili beta verzijo platforme MoneyRebel, hkrati pa bomo objavili tudi uraden datum ICO faze, ki je načrtovana za drugo polovico meseca aprila. Do konca maja bomo že videli MRP žetone na prvih menjalnicah. Ob koncu leta načrtujemo predstavitev druge faze, t.i. MR pametne platforme, medtem ko drugi kvartal leta 2019 prinaša MR bančništvo in konec 2019 tudi MR pametno bančništvo. Seveda pa ne gre spregledati še enega pomembnega produkta, to je MR Kriptel.de PRO, ki že živi.

Ugibanj v kriptosvetu je mnogo. Marsikdo se sprašuje, ali je to le modna muha, ki omogoča enormne donose, ali gre za zbiranje srestev, do katerih podjetja, start-upi sicer ne bi prišli. Kdo bo preživel, kako bodo projekti spremenili naša življenja? Dejstvo je, da se bo oblika kriptosveta spreminjala, tako kot se spreminja cel svet. MoneyRebel želi biti del spremembe s platformo, ki bo vsakemu omogočila enostaven in varen vstop v kriptosvet in povezavo s fiat svetom.. Pri tem pa ne bo sam, temveč bo lahko izbiral med paleto različnih svetovalcev, ki bodo uvrščeni na platformo. Zato verjamemo v oboje – naš projekt in kriptosvet.

Nehvaležno vprašanje, pa vendar. Na katerem vrednostnem nivoju vidite kripto trg ob koncu leta 2018? Katere spremembe pričakujete v tem letu?

Glede na to, kar smo slišali na zadnji konferenci na temo regulative v Bruslju, v letu 2018 še ne moremo pričakovati enotnih zakonodajnih smernic na področju ICO-jev. Zato bodo startupi letos to priložnost zagotovo še izkoriščali. Seveda pa je življenje kriptosveta odvisno od fiat institucij. Če bodo te še naprej tako trde, kot so in ne bodo šle hitro v korak s časom, bo to zagotovo dodatna spodbuda za kriptosvet.

Glede vrednotenja celotne industrije oz. kriptosveta pa so napovedi tako nemogoče, kot to velja za fiat svet. Nihče na tem ali onem svetu ne ve kakšna bo vrednost posamezne delnice ali žetona v bližnji prihodnosti.  Zagotovo pa je moč predvideti, da bomo v daljšem obdobju priča močni rasti in razvoju industrije, ki temelji na tehnologiji blockchain. Kripto je trend, ki ga ni moč ustaviti, v to sem prepričan. Da bodo na poti ovire, ki bodo prinesle velika nihanja vrednosti pa smo se lahko prepričali že v zadnje pol leta. Najprej izjemna rast, nato pa globok padec, kar bomo videli še večkrat. In ja, vsi ne bodo zmogli preskočiti vseh ovir, več kot 90% startupov bo žal propadlo. Morda bo med njimi tudi MoneyRebel, tega nihče ne ve. A vsak podpornik kripto startupa ima eno veliko prednost pred podporniki klasičnih startupov – možnost izhoda 24 ur na dan, 7 dni v tednu, 365 dni na leto. Če k temu dodamo še kanček zdrave pameti in podpremo ICO, katerega storitve želimo tudi sami uporabljati, potem je tveganje bistveno nižje, možnost za pozitiven izid pa ekstremno velike.

Ali lahko napoveste vrednost vaših žetonov v tem letu in recimo v naslednjih petih letih?

Kar velja v fiat, drži tudi v kriptosvetu. Nihče na tem svetu ne ve, kaj bo s kripto naložbami jutri. Obstaja le nešteto analitikov, ki vsak dan poskušajo napovedati prihodnost. Tudiv kriptosvetu so pri tem uspešni toliko, kot tisti, ki napovedujejo športne rezultate. Velikokrat jih kaj preseneti in nihče izmed njih še ni večkrat zapored pravilno napovedal prihodnosti. Ker je to preprosto nemogoče. Dejstvo je, da je kriptobalon že večkrat počil. Vrednost bitcoina se je od vrha pri več kot 20 tisoč dolarjih v roku 7 dni spustila vse do 13 tisoč dolarjev, v času pisanje tega članka pa je še precej nižje, pri dobrih 9 tisoč dolarjih. A to ne pomeni, da ne more že v nekaj mesecih preseči najvišje vrednosti.

Podobno velja za naše žetone. Nihče ne ve kakšna bo njihova vrednost v prihodnosti. V vsakem primeru pa lahko zagotovim, da bodo imeli uporabno vrednost, saj boste z njimi plačevali za storitve in kupovali produkte na naši platformi. Bolj uporabna kot bo, več ljudi jo bo želelo uporabljati. Več uporabnikov pomeni več povpraševanja po žetonih in več povpraševanja pomeni kaj ? Mislim, da si zna na to vsak odgovoriti sam.

Kriptovalute.si

Kriptovalute.si združuje uveljavljene strokovnjake s področja informatike, financ, novinarstva in medijev. Osnovni namen je ponuditi kvalitetne in neodvisne informacije iz sveta kriptovalut in zagotoviti strokovno upravljanje kriptovalut znotraj osebnega premoženja posameznika

Komentirajte

Kliknite tukaj za vpis komentarja

Anketa

Bitcoin (BTC) 6.474,76 0,91%
Ethereum (ETH) 128,85 2,23%
XRP (XRP) 0,197514 1,38%
Tether (USDT) 0,904448 0,02%
Bitcoin Cash (BCH) 185,73 0,71%
Litecoin (LTC) 39,22 1,61%
EOS (EOS) 2,32 1,82%
Binance Coin (BNB) 13,13 2,14%
Bitcoin SV (BSV) 85,15 0,78%
Stellar (XLM) 0,047722 1,17%
Tezos (XTZ) 1,40 1,05%
Cardano (ADA) 0,032836 0,74%
TRON (TRX) 0,012699 0,55%
Monero (XMR) 47,60 0,05%
LEO Token (LEO) 0,805722 1,17%
Chainlink (LINK) 1,90 6,02%
Cosmos (ATOM) 3,43 4,53%
Huobi Token (HT) 2,45 0,41%
NEO (NEO) 7,62 1,31%
IOTA (MIOTA) 0,176999 0,89%
Maker (MKR) 433,66 2,30%
USD Coin (USDC) 0,905336 0,06%
Dash (DASH) 44,40 1,93%
MINDOL (MIN) 2,63 33,48%
Ethereum Classic (ETC) 3,39 0,71%
Ontology (ONT) 0,529203 1,26%
Crypto.com Coin (CRO) 0,026125 0,27%
HedgeTrade (HEDG) 1,10 3,19%
VeChain (VET) 0,005344 3,48%
NEM (XEM) 0,031825 1,13%
Dogecoin (DOGE) 0,001929 0,68%
Zcash (ZEC) 27,95 2,39%
Basic Attention Token (BAT) 0,157156 0,62%
Paxos Standard (PAX) 0,905305 0,05%
Decred (DCR) 17,89 1,83%
Synthetix Network Token (SNX) 1,09 8,02%
PRIZM (PZM) 0,326516 2,61%
Qtum (QTUM) 1,55 1,05%
TrueUSD (TUSD) 0,903984 0,01%
Centrality (CENNZ) 0,113785 3,72%
0x (ZRX) 0,196090 3,05%
Algorand (ALGO) 0,246069 3,45%
Bitcoin Turbo Koin (BTK) 0,006286 10,46%
Ravencoin (RVN) 0,021726 3,08%
ThoreCoin (THR) 1.219,39 1,71%
FTX Token (FTT) 1,56 1,19%
Augur (REP) 9,02 2,90%
Karatgold Coin (KBC) 0,026396 0,91%
Holo (HOT) 0,000600 2,83%
Nano (NANO) 0,719805 0,58%