Izbrano

Kriptovalute: 5 inovativnih možnosti uporabe

Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Kriptovalute so zadnji trend v finančnem sektorju in njihova priljubljenost iz dneva v dan narašča.

Bitcoin je v zadnjih 11 letih požel posebno priljubljenost, predvsem zaradi velikega skoka v vrednosti in kasneje tudi padca. Bitcoin ni osamljen primer. Danes kriptovalute marsikdo opiše kot nestanovitne instrumente za trgovanje z visokim tveganjem, katerih obstoj upravičuje izključno špekulativno trgovanje. Žalostno!

Možnost hitrega zaslužka je res da marsikoga zvabila v prostor kriptovalut, v resnici pa za te decentralizirane elektronske valute obstaja še veliko (žal) manj znanih in dragocenih uporab. Decentralizirana kriptovaluta bitcoin je bila prvotno ustanovljena, kot odgovor na vse bolj inflacijsko neugodne in manipulativne fiat valute, kot je dolar, evro in podobno, da ne bi prihajalo do stanj, kot je trenutno v diktatorsko vodeni Venezueli.

Nekateri tega dejstva nismo pozabili in se trudimo, da bi to idejo ohranili pri življenju. Zato vam spodaj želimo prikazati 5 mogoče celo najbolj inovativnih načinov porabe kriptovalut.

  1. Financiranje potovanj po planetu

Denar napolni vaš račun, materialni predmeti napolnijo vaš dom, avanture pa vam napolnijo dušo. V ta obzir, kriptovalute, ki se vlagajo v potovanja, predstavljajo dobro porabljen denar.

Z BTC in ETH lahko v celoti financirate svoje potovanje – od rezervacije letov do nastanitve. Decentralizirane kovance lahko uporabite celo za dvig gotovine z mednarodnih bankomatov, tj. zamenjavo v fiat valuto države v kateri se nahajate.

  1. Potovanje po planetu za vas ni dovolj? Kaj pa po vesolju?

Vesoljska družba milijarderja Richarda Bransona, Virgin Galactic, sicer še ni dokazala, da lahko uspešno izvaja obljubljene komercialne vesoljske polete, a je že samozavestno napovedala, da bodo kot plačilno sredstvo sprejemali bitcoin.

Stroški tega izjemnega potovanja? Približno 250.000 dolarjev na vozovnico! Je pa sedež zagotovljen.

  1. S kriptovalutami do izobraževanja

Univerza uporabnih znanosti Lucerna v Švici je nedavno sporočila, da bo od sedaj naprej, plačilo šolnine mogoče v bitcoinu. Univerza se je tudi ustrezno specializirala in že napovedala, da bo študentom ponudila več znanja in izkušenj na edinstvenem področju kriptovalut.

Švicarji niso edini. V Nemčiji, na Cipru, v Ameriki in še kje, so univerze, ki sprejemajo bitcoin. Nastal je tudi vsesplošni trend povečanja globalnega razumevanja o temi, tako vse več univerz ponuja tečaje za razširitev svojega znanja o kriptovalutah.

  1. Kriptovalute v dobrodelne namene

Biti migrant je nevarno – odhod od doma in nepoznavanje prihodnosti povzročata najrazličnejše skrbi in stres. Pomanjkanje osnovnih potreb, ki so potrebne za preživetje, je pogost problem s katerim se srečujejo migranti po vsem svetu.

Po uspešnem poskusnem izvajanju leta 2017 je bila zdaj izvedena ena največjih dobrodelnih akcij na Ethereumu – za dobrodelno pomoč migrantom.

Sirskim beguncem so bili na voljo boni v kriptovalutah. Slednje so lahko zamenjali za blago na sodelujočih lokalnih trgih. To ni bilo samo dobrodelno delo, ki je pomagalo na tisoče pomoči potrebnim. Ta pobuda je omogočila tudi sledenje vseh transakcij. Na ta način je bilo mogoče natančno prikazati, kam je bil poslan doniran denar.

  1. Cenovno ugoden prenos denarja

Prenos tradicionalnih valut, zlasti preko meja ali v tretje države sveta, je pogosto dolgotrajen, zapleten in predvsem drag postopek. V nasprotju s tem so kriptovalute najbolj znane po tem, da jih je mogoče prenesti hitro in poceni.

Na primer, v LTC je bila nedavno zabeležena transakcija v vrednosti 99 milijonov dolarjev, ki je trajala le dve minuti in pol, pošiljatelj pa je plačal 0,40 dolarja za transakcijske stroške.

Primeri, kot je ta, kažejo, da so kriptovalute bolj primerne za mednarodne prenose denarja kot karkoli prej in da bodo drage in dolgotrajne alternative kmalu stvar preteklosti.

Če povzamemo, lahko rečemo, da so kriptovalute morda še vedno v povojih kot način financiranja, vendar zaradi svojih decentraliziranih, razumljivih in vsestranskih lastnosti povezujejo vse širšo publiko po vsem svetu in postajajo vse bolj privlačne, celo bankam.

Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Marko Vidrih

Marko Vidrih je raziskovalni novinar (freelancer) na področju gospodarstva, tehnologije in financ – predvsem kriptovalut. V svet Blockchaina in kriptovalut je zašel med raziskovanjem prihodnosti svetovnega potenciala finančnih trgov, prevzela pa ga je predvsem ideja o decentralizaciji podatkov in neizmerne razsežnosti, ki jih tovrstna tehnologija predstavlja.

Anketa

Top 10 kriptovalut

Bitcoin
64.377,17
64.377,17
1.48%
Ethereum
3.455,30
3.455,30
2.49%
Tether
0,920834
0,920834
0.06%
Binance Coin
573,08
573,08
0.43%
Solana
164,88
164,88
1.29%
Lido Staked Ether
3.453,09
3.453,09
2.49%
USDC
0,921047
0,921047
0.08%
XRP
0,495115
0,495115
0.83%
Dogecoin
0,155603
0,155603
3.41%
Toncoin
5,82
5,82
5.45%

Nakup, menjava, prodaja