Izbrano Kriptonovice

Konferenca Kriptosvet! Sanjska naložba ali le prenapihnjen balon?

kriptosvet kriptokonferenca 016 jm 59e76d879f9ca.jpg.cut .n
Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Na včerajšnjem dogodku v organizaciji Moje finance se je zbralo več kot sto obiskovalcev, ki so potešili željo po informacijah povezanih z aktualnim dogajanjem v kripto svetu.

Na začetku je Andraž Grahek (Capital Genetics), sicer zelo poznan iz sveta »klasičnih« financ, izpostavil, da rast donosnosti kriptovalut ustvarja bogastvo. Dokler bodo ti donosi visoki, bodo ljudje verjeli, da je to resnično. Koliko časa bo to trajalo, ne ve nihče, zato naj vlagatelji sproti vnovčujejo dobičke, saj je kriptosvet zelo nihajoč in ni nobene garancije, da se bo po padcu vrednosti posamezne valute tečaj le te dvignil na višje nivoje. Kot zanimivost je Grahek dejal, da je vlaganje v nove kriptovalute (ICO) podobno, kot bi dali štipendijo otroku v maternici, da se izšola za zdravnika, pri čemer pa lahko svojo naložbo takoj odprodate na borzi.
Da gre pri investiranju v kriptosvet ravnati po osnovnih principih in pravilih upravljanja osebnega premoženja ter pri tem upoštevati razmerja med donosnostjo, tveganji, stroški in likvidnostjo naložbe, je obiskovalce spomnil Mitja Vezovišek (Vezovišek & partnerji). Glede kriptobalona pa takole: »Pohlep je največja past. Balon na kriptovalutah je po mojem mnenju že kakšnih trikrat počil. Mislim, da se baloni tu stalno ustvarjajo in stalno pokajo.«

Na okrogli mizi na temo: »Kako prepoznati dobro naložbo v ICO in jo ločiti od potencialnega natega?«, so Jure Soklič (Hive project), Lan Filipič (Cofound.it), Miha Dvoržak (Tradeport Alta) in Mitja Glavnik (Kriptovalute.si) opozorili, da gre pri ICO za start-upe pri katerih pa je težko prepoznati katere ideje imajo potencial in katere ne. Skladi tveganega kapitala imajo cele ekipe, ki se ukvarjajo s tem vprašanjem, zato nepoučeni vlagatelj težko prepozna potencial projektov. Značilnost ICOjev pa je ravno v tem, da se jim pridružuje veliko število nepoučenih vlagateljev z manjšimi zneski, pri čemer ni nobene garancije, da bo izdajatelj izpolnil obljube in uspešno izpeljal projekt. Kot vsak star-up, tudi vsak ICO, ki ima resen namen obstati, torej ne le pobrati denarja, potrebuje čas za razvoj ideje do delujočega projekta.

Na drugi strani so pričakovanja vlagateljev zelo velika, saj so v preteklosti dejansko lahko dosegli ekstremne donose ob izdaji novih žetonov, vendar so donosi pri trenutnih izdajah bistveno bolj zmerni. Nenazadnje je najbolj pomembno, da izdajatelji zberejo sredstva za zagon projekta, kar pa ni povezano z gibanjem vrednosti žetona na trgu, od česar si vlagatelji obetajo največ. Vseeno pa gre, če ustvarite 50% v enem mesecu, kar nekateri vlagatelji smatrajo kot razočaranje, za fenomenalen donos v primerjavi s klasičnimi finančnimi produkti, povdari Glavnik.
Poseben pomen so pripisali prevaram, saj se ob vsaki izdaji novih žetonov pojavi kopica t.i. fishing siteov, ki z lažno stranjo poberejo vplačila vlagateljev. Prevare so lahko zelo strokovno organizirane tudi pri trženju žetonov na terenu.

Trenutno ste neobdavčeni pri prekupčevanju s kriptovalutami z dodatkom FURS, da če posameznik dosega zelo veliko teh dobičkov oziroma, če to lahko opredelimo že kot dejavnost, pa bi se moral ta posameznik nekako registrirati – ali prek s.p. ali d.o.o.. Pri rudanjenju so dohodki obdavčeni, bodite pa pozorni na časovni rok v katerem jih prijavite. Podjetja najpogosteje knjižijo naložbe v kripto kot neopredmetena osnovna sredstva, vendar bi bilo bolj korekto, če bi jih knjižila kot zaloge, je povedala davačna svetovalka Barbara Guzina (Guzina Kavšek svetovanje).

Na vprašanje, kako bo izgledal kriptosvet čez pet let, so odgovarjali Ervin Kovač Uršič (Iconomi), Rok Gornik (Suncontract), Andraž Grahek (Capital Genetics), Marko Pahor (EF) in Primož Kordež (strokovnjak blockchain poslovnih modelov). Izpostavili so vidik uporabnosti, volatilnosti in vrednotenja. Šele ko bodo ljudje uporabljali produkte, bodo valute dobile vrednost. Omejitve pa jim bo predstavljala volatilnost valut, zaradi česar jih bo težko uporabljati za neko storitev (če njena vrednost niha za 20 % dnevno, op.u.). Tehnologija ima potencial, marsikateri proces, še posebej pri posrednikih, se da poenostaviti, ne gre pa vsega metati na blockchain. Bitcoin je prišel, ker je želel izključiti posrednika. Kakšno vrednost imajo kriptovalute in predvsem kako jo ovrednotiti pa še niso enotni.

Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Kriptovalute.si

Kriptovalute.si združuje uveljavljene strokovnjake s področja informatike, financ, novinarstva in medijev. Osnovni namen je ponuditi kvalitetne in neodvisne informacije iz sveta kriptovalut in zagotoviti strokovno upravljanje kriptovalut znotraj osebnega premoženja posameznika.

Kadarkoli nas lahko kontaktirate preko telefona: 071/377 757 ali spletnega kontaktnega obrazca.

Anketa

Top 10 kriptovalut

Bitcoin
60.112,88
60.112,88
0.78%
Ethereum
3.263,23
3.263,23
0.2%
Tether
0,934806
0,934806
0.04%
Binance Coin
547,76
547,76
0.89%
Solana
125,83
125,83
3.09%
Lido Staked Ether
3.262,64
3.262,64
0.12%
USDC
0,934983
0,934983
0.09%
XRP
0,454118
0,454118
0.46%
Dogecoin
0,116262
0,116262
1.43%
Toncoin
6,73
6,73
0.41%

Nakup, menjava, prodaja