Intervju Izbrano

Gašper Kenda: Xaurum ni kripto valuta

kenda
Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Gašper Kenda in Matija Pribošič Potočnik sta se ukvarjala z razvojem blockchain tehnologije. Razmišljala sta o perfektni valuti in leta 2014 zasnovala Xaurum, ki je zaživel marca 2015. Xaurum je eden prvih slovenskih ICOjev nasploh in ima podlago v realnem premoženju – zlatu. Rubriko Intervju odpiramo z Gašperjem Kendo, razmišljanjem Matije Pribošiča pa lahko prisluhnete na povezavi http://radioprvi.rtvslo.si/2016/11/kriptovalute-valute-brez-centralne-monetarne-politike/

Od kod ideja za izvedbo projekta in kaj konkretno rešuje vaš projekt?
Za avto dobrega srednjega razreda ste v šestdesetih letih prejšnjega stoletja odšteli eno kilo zlata. Z eno kilo zlata lahko tudi danes kupite avto dobrega srednjega razreda, čeprav so oblika, zmogljivosti in tehnologija avtomobila bistveno boljše. Zato je zlato dober hranilec vrednosti, ki jo vsi potrebujemo glede na inflacijo uveljavljenih valut. V šestdesetih letih bi za avto plačali 10.000 nemških mark danes pa 50.000 evrov. Samo zlato pa ima pomanjkljivost, ker ni plačilno sredstvo. Zato smo združili prednosti realnega sveta – zlato podlago, s prednostmi, ki jih omogoča blockchain, da v bistvu zlato postane plačilno sredstvo.

Xaurum je menjalno in hranilno sredstvo, ki ima vse lastnosti denarja. Denar je po definiciji vsako sredstvo, ki lahko izkaže razmerje med količino enot v obtoku in shranjeno vrednostjo, ki je realna podlaga tega denarja.

Xaurum je denar, ki temelji na zlatih rezervah, ki so v kolektivni lasti. Ob vsakem nakupu Xauruma se sredstva porabijo za nakup zlata, s tem pa se vrednost Xauruma povečuje. Število Xaurumov v obtoku namreč raste počasneje kot njegove zlate rezerve, dobiček pri ustvarjanju denarja pa se razdeli med vse imetnike Xauruma enako.

To pa je tudi ključna inovacija projekta dobičkonosne inflacije, ki bo še dodatno spodbujena zaradi svoje ekonomske infrastrukture. Ta je sestavljena iz različnih projektov, ki bodo bodisi zmanjšali količino denarja v obtoku in tako povečali razmerje med zlatimi rezervami in količino denarja v obtoku ali pa neposredno povečali zlate rezerve.

Zaradi njegove zasnove je Xaurum mogoče v vsakem trenutku zamenjati za fizično zlato. Zato lahko z gotovostjo trdimo, da Xaurum predstavlja neuničljivo vrednost.

Xaurum tako ponuja rešitve težav, s katerimi se srečujejo različne vrste denarja. Rešuje vprašanje zlate podlage denarja, saj gre za pri Xaurumu za denar s spremenljivo zlato podlago, pri kateri je njena vrednost odvisna tako od povpraševanja na trgu kot od vrednosti njenih zlatih rezerv. Rešuje tudi problem tako imenovanih FIAT valut, in sicer z ustvarjanjem inflacije takšnega tipa, ki povečuje vrednost trenutne količine denarja v obtoku.

Xauruma zaradi vsega tega tudi ni mogoče označiti kot kripto valuto, s kripto svetom ga druži le blockchain tehnologija, preko katere transparentno poteka distribucija.

Kako dolgo je trajal in kako je potekal proces priprave za izdajo žetonov?

Sam proces je trajal dobrih 6 mesecev od sredine 2014 do marca 2015, ko se je izvedla začetna ponudba kovancev. Največ časa se je posvetilo razvoju ideje in edinstvenih mehanizmov, ki bodo uspeli idejo realizirati v realnem svetu.

S kakšnimi stroški in ekipo je bila povezana priprava izdaje žetonov?

Ekipa je bila maloštevilna in vsi stroški so bili pokriti še pred izdajo žetonov. Ustvarjalci xauruma v nasprotju z večino podobnih projektov v svetu nismo v štartu za sebe vzeli določenega deleža, pač pa smo se postavili v enakopraven položaj z vsemi uporabniki. Naša želja je bila in je ustanoviti skupnost, ki ji bo xaurum prinesel trdno in varno finančno prihodnost.

Pri ICO-jih se mnogi sprašujejo kaj imajo od vložka v projekt. Je to zgolj morebitni zaslužek na trgu, ali lahko računajo na kakšno dolgoročno korist od projekta? Kako je v vašem primeru?

Xaurum je bil že zasnovan s mislijo na to, da ne glede na dogajnje na trgu ohrani neko realno vrednost. V tem je tudi njegova edinstvena posebnost v kripto svetu. Xaurum je zagotovo dolgoročen projekt, ki bo letos praznoval že tretjo obletnico obstoja.

V kolikem času bo vaš projekt zaživel v praksi in kakšna so vaša pričakovanja glede razvoja v naslednjem letu in v naslednjih petih letih?

Projekt živi že tri leta. V letu 2018 je Xaurum vstopil v tako imenovano masternode fazo, ki bo projekt razširila na več koncev sveta. Projekcijo razvoja oz. rasti si lahko ogledate na naslednji povezavi: https://xaurum.org/growth-projection.pdf.

Ugibanj o kripto svetu je mnogo. Ali je to modna muha, ki omogoča enormne donose, ali gre le za zbiranje sredstev, do katerih sicer ne bi prišli? Ali je res kaj za projekti ki nastajajo? Bodo preživeli in kako bodo spremenili naša življenja?

Kaj je za projekti in na čem so osnovani, kaj je njihova resnična ideja in namen bo zagotovo pokazal čas. Svet kriptovalut počasi zori in v ospredje dejansko prihajajo projekti z realno vrednostjo. Trg kriptovalut ne bo šel nikamor, preživeli pa bodo le tisti projekti, ki nosijo nekaj več kot samo ime in imajo všečen marketing.

Nehvaležno vprašanje, pa vendar. Na katerem vrednostnem nivoju vidite kripto trg ob koncu leta 2018? Katere spremembe pričakujete v tem letu?

Zagotovo bo celotna vrednost kripto trga manjša kot je danes. Nekaj zaradi posledic panike, nekaj, ker se bodo določeni projekti pokazali v lučeh, ki jih ljudje morda niso pričakovali ali pa so bili preveč naivni, nekaj pa zato, ker bo trg vse bolj reguliran. In prav na področju regulacije bo zagotovo največji korak naprej, kar pri Xaurumu zagotovo pozdravljamo, saj že od samega začetka sledimo najvišjim pravnim standardom.

Ali lahko napoveste vrednost vaše valute v tem letu in recimo v naslednjih petih letih?

Ko boste našli nekoga, ki to zna in je še nezmotljiv, ga prosim pošljite tudi v naše pisarne. Nam bo prihranil veliko dela (nasmeh). Vsekakor pa lahko napovemo, da bo za vsakim xaurumom več zlata kot ga je danes. To ni napoved, ampak dejstvo, ki se potrjuje z vsako transakcijo in z vsakim mintom.

Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Kriptovalute.si

Kriptovalute.si združuje uveljavljene strokovnjake s področja informatike, financ, novinarstva in medijev. Osnovni namen je ponuditi kvalitetne in neodvisne informacije iz sveta kriptovalut in zagotoviti strokovno upravljanje kriptovalut znotraj osebnega premoženja posameznika.

Kadarkoli nas lahko kontaktirate preko telefona: 071/377 757 ali spletnega kontaktnega obrazca.

Anketa

Top 10 kriptovalut

Bitcoin
64.403,17
64.403,17
1.92%
Ethereum
3.485,51
3.485,51
3.18%
Tether
0,920962
0,920962
0%
Binance Coin
566,64
566,64
2.44%
Solana
164,04
164,04
4.42%
Lido Staked Ether
3.482,91
3.482,91
3.13%
USDC
0,921306
0,921306
0.06%
XRP
0,492989
0,492989
0.2%
Dogecoin
0,154714
0,154714
2.26%
Toncoin
5,84
5,84
3.29%

Nakup, menjava, prodaja