Novice Poučno

“FAKE” obsegi trgovanja – prihaja novi indeks!

economy

Kot smo v tedenskem pregledu poročali v ponedeljek, so se objavljeni obsegi trgovanja znašli pod drobnogledom, ker je nedavno poročilo The Tie namignilo, da je večji del poročil o obsegu trgovanja prirejenih in se bo dozorevanjem trga prirejanje podatkov vedno bolj strogo obravnavalo, kot se je že izkazalo v primeru južno korejske menjalnice Komid, kjer so dva vodilna obsodili na zaporno kazen.

V poročilu The Tie je bilo ugotovljeno, da je skoraj 90 odstotkov poročanih količin trgovanja s kriptovalutami morda napačnih. Tie je dejal, da je kar 87 odstotkov pregledanih poročil menjalnih platform potencialno sumljivih.

Zato je odločen korak k relevantnem poročanju storila družba  Messari, ki analitično obdeluje podatke s kriptotrgov. Na njihovi nadzorni plošči (angl. Dashboard) OnChainFX sedaj najdemo nov produkt imenovan “Real 10 Volumes”, s katerim so omejili in izboljšali zajem podatkov iz najbolj reprezentativnih menjalnic. “Real 10 Volume” zajema podatke iz Binance, Bitfinex, Bitflyer, Bitstamp, Bittrex, Coinbase Pro, Gemini, itBit, Kraken in Poloniex.

V prihodnjih mesecih bodo pri Messari dodali druge menjalnice in v svoje vire zajemali le prečiščene podatke.

Tudi CoinMarketCap (CMC), vir podatkov o tržni kapitalizaciji in obsegu trgovanja,  je obljubil, da bo ponovno izračunal kako rangira posamezne menjalnice. Vodstvo CMC je  na Twitterju zapisalo:

»Pozorno spremljamo povratne informacije naših uporabnikov in se trudimo, da dodamo nove metode in kalkulacije, da bi naši uporabniki dobili celovitejšo in bolj poglobljeno sliko o menjalnicah in kriptovalutah.«

Kriptovalute.si

Kriptovalute.si združuje uveljavljene strokovnjake s področja informatike, financ, novinarstva in medijev. Osnovni namen je ponuditi kvalitetne in neodvisne informacije iz sveta kriptovalut in zagotoviti strokovno upravljanje kriptovalut znotraj osebnega premoženja posameznika