cardano Izbrano Kriptonovice Poučno

Cardano, nekaj novega?

cardano
Cardano
Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Ethereum ni dovolj za odpravo vseh pomanjkljivosti Bitcoina. Tako razmišlja skupina neodvisnih IOHK (iohk.io)razvijalcev, ki so skupaj z uglednimi predstavniki nekaterih svetovnih univerz pripravili platformo Cardano (ADA). Ta naj bi izpolnila vsebinsko pestrost Ethereuma in obljube o plačilnem sredstvu Bitcoina.

Razvoja so se lotili na podlagi znanstvene filozofije in najprej stvari obrnili na glavo. Na podlagi dosedanjih izkušenj in funkcionalnosti tehnologije verige podatkovnih blokov (angl. Blockchain) so, pravzaprav iz »nule«, izgradili osnovni modul, ki mu pravijo Cardano. Cardano je platforma sestavljena iz več plasti.

Prva je poravnalna plast (angl. Cardano Settlement Layer), ki je neke vrste glavna knjiga, kjer se shranjujejo vsi podatki o vrednosti (angl. Ledger). Nadgrajujejo jo s kontrolno plastjo (angl. Control Layer )na kateri se izvajajo pametne pogodbe (angl. Smart Contracts), ki omogoča zapis kateregakoli posla na blockchain in v kasnejši fazi razvoj denarnice Deadalus, ki bo predstavljala splošno denarnico, v kateri boste hranili različne kriptovalute in jih po želji menjali v druge kripto in običajne (Fiat) valute.

Zakaj je Cardano poseben?

Pri potrjevanju transakcij na posameznih verigah podatkovnih blokov (npr. Bitcoinovi in drugih) med seboj konkurira več »računalnikov«. Glede na zmogljivost in obseg strojne opreme, posledično vloženo električno energijo, posamezni dosegajo vedno večji delež v skupnem številu transakcij. V primeru Bitcoina, kjer se je zelo povečalo število trasakcij, se je provizija za njihovo hitro potrjevanje zelo povečala, zaslužka od potrjevanja pa se veseli vedno manjše število potrjevalcev, ki pa predstavljajo večji delež moči na omrežju.

Ouroboros je protokol na katerem Cardano deluje in ponuja drugačno, do udeležencev v procesu potrjevanja, bolj pošteno rešitev . Temelji na osnovi »poštene kocke« ali »metanja kovanca«, pojmov poznanih predvsem v igralništvu oziroma v panogi verjetnostnega računa. Pomeni, da naj bo distribucija zadetkov poštena do vseh udeležencev. Ouroboros, ne glede na izkazano moč na omrežju, razporeja potrjevanje transakcij med vsemi udeleženci in s tem pospešuje hitrost, posledično pa omogoča dolgoročno nizko ceno transakcij.

Uporabnost

Kakor predvidevajo snovalci Cardana, naj bi bila to platforma preko katere bi lahko sprejemali plačila iz različnih denarnic in iz njih tudi opravljali plačila iz enega mesta. Naprimer, trgovec bi lahko sprejemal plačila v različne denarnice, ki bi jih spremljal skozi univerzalni vmesnik in bi s tem vmesnikom tudi opravljal plačila dobaviteljem, kar bi vsekakor predstavljalo velik časovni prihranek pri upravljanju z likvidnimi sredstvi.

Cardano lahko preko Smart Contractov ponudi vsebinsko pestrost Ethereuma in zmožnost plačilnega sredstva, kot je nekaj časa veljalo za Bitcoin. Morda je to kombinacija, ki pripelje do robustnega in varnega plačilnega sistema, v katerem se lahko izvaja zelo veliko poslovnih in neposlovnih dogodkov. Še posebej gre spremljati namero, da se bo znotraj Cardana lahko sprejemalo in pošiljajo različno število drugih kriptovalut.

Avtor: Mitja Glavnik

Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Kriptovalute.si

Kriptovalute.si združuje uveljavljene strokovnjake s področja informatike, financ, novinarstva in medijev. Osnovni namen je ponuditi kvalitetne in neodvisne informacije iz sveta kriptovalut in zagotoviti strokovno upravljanje kriptovalut znotraj osebnega premoženja posameznika.

Kadarkoli nas lahko kontaktirate preko telefona: 071/377 757 ali spletnega kontaktnega obrazca.

Anketa

Top 10 kriptovalut

Bitcoin
60.197,65
60.197,65
0.44%
Ethereum
3.277,17
3.277,17
0.31%
Tether
0,933968
0,933968
0.03%
Binance Coin
548,42
548,42
0.04%
Solana
127,34
127,34
2.66%
Lido Staked Ether
3.277,27
3.277,27
0.26%
USDC
0,934536
0,934536
0.04%
XRP
0,456347
0,456347
0.63%
Dogecoin
0,116306
0,116306
0.03%
Toncoin
6,70
6,70
2.14%

Nakup, menjava, prodaja