Novice

Blockchain Think Tank z novo predsednico in novim zagonom

Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

V blockchain panogi so novosti edina stalnica. Tako je nov veter v jadra dobil tudi Blockchain Think Tank Slovenija. Na nedavnem rednem, tokrat digitalnem, občnem zboru je bila za novo predsednico BTT izvoljena Anja Blaj. Na prvo oko nič posebnega, če se zamenja vodstvo, vendar pa pogled na ekipo, ki je bila nomirana ob predsednici pove, da bo v tem dveletnem mandatu vel svež veter ob podpori v blockchainu prekaljenih in izkušenih mačkov.

Kot smo pisali pred občnim zborom, Blockchain Think Tank Slovenija (BTT) spodbuja in dviguje ozaveščenost o potencialu tehnologije veriženja blokov in je organiziran kot  neprofitno društvo, odprto vsem deležnikom, ki jih zanima blockchain tehnologija. Sestavlja ga močna skupnost, trenutno približno 600 članov, različnih profilov, ki preko delovnih skupin delujejo na področjih Pametnih mest in logistike, Regulative, Davkov, Finančne tehnologije (FinTech) in Energetike.

Operativno bo BTT torej, kot predsednica, vodila Anja Blaj, ki vam jo podrobneje predstavimo v prihajajočem intervjuju, v katerem nam  bo zaupala tudi usmeritve in načrtovane aktivnosti v naslednjih dveh letih. Njena “desna roka”, tajnik društva, je Martin F. Megušar, ki je član BTT-ja že od same ustanovitve. Sprva se je pridružil v okviru študentske skupine za regulativo, ki so jo vodili na Pravni fakulteti v Ljubljani, v zadnjem letu pa je vse bolj redno pomagal pri organizaciji dogodkov BTT-ja. Trenutno študira na univerzi MCI v Innsbrucku, ob študiju pa se ukvarja z razvojem spletnih strani ter programske opreme.

Izvoljeni Upravni odbor, ki bo nadziral in podpiral delo predsednice in tajnika sestavljajo v blockchain panogi poznana in priznana imena. Najprej izpostavimo dr. Petra Merca, Dr. Peter Merc je ustanovitelj Blockchain Think Tanka in je bil njegov prvi vodja. V zadnjih dveh letih je aktivno opravljal vlogo člana upravnega odbora in BTT povezoval tako z regulatorji v Sloveniji, kot tudi z mnogimi partnerji in podporniki BTT-ja. Je solastnik družb Lemur Legal in Fintech Factory, ki se ukvarjata s pravnimi vprašanji, ki so pogosto povezana z blockchain tehnologijo.

V Danfossu, mednarodnem podjetju z več kot 40.000 zaposlenimi, je Saša Kojić zadolžen za vodenje poslovne enote postaj za prenos in integracijo energije. Pred dvema letoma so skupaj s podjetjem IBM testirali koncept platforme za upravljanje transakcij med ponudniki in kupci energije. Konec prejšnjega leta je z BTT-jem podpisali sporazum o sodelovanju, v začetku tega leta pa smo izvedli heckathon in raziskali področje uporabe blockchain-a med različnimi energetskimi sektorji. Njegova motivacija je prenos mednarodnih izkušenj iz digitalne transformacije in vertikalne integracije v lokalno okolje in podpora BTT pri povezovanju z vodilnimi podjetji, instituti in projekti z uporabo blockchain tehnologije.

Prav tako mednarodne izkušnje in prenos znanj motivirajo Marino Markežič, ki ima večletne izkušnje z delom s startupi. Bila je soustanoviteljica slovenske platforme množičnega investiranja CONDA, kot del širše skupine v osrednji Evropi. Izkušnje s projekti, ki uporabljajo tehnologijo veriženja blokov je pridobila v podjetju Cofoundit, kjer je bila odgovorna za svetovanje podjetjem. Marina dela s podjetji predvsem na področju pridobivanja finančnih sredstev preko množičnega financiranja. V lanskem letu je na primer svetovala hrvaškemu podjejtu Greyp (sestrsko podjetje Rimac Avtomobili), eno redkih, ki je v lanskem letu uspešno opravilo ETO (Equity Token Offering).

Pri tehnologiji veriženja blokov in arhitekturi nove infrastrukture ne gre brez Luke Perčič-a, raziskovalca ter arhitekta na področju kritpografije in sorodnih sistemov. Vodi ekipo ZeroPass, ki se ukvarja z razvojem pametnih pogodb, družbenim povrnitvam kriptografskih ključev, ter uvozu obstoječih identitet v javna omrežja. Luka Perčič je dolgoletni član BTT-ja in pogosto pripomore k konstruktivni diskusiji v njihovi Telegram skupini.

Think Tank deluje kot enotna točka za zbiranje idej in predlogov, hkrati pa ima dostop do relevantnih predstavnikov na strani vlade, regulatorjev in drugih institucij javnega sektorja, katerim na odprt način posreduje ideje in predloge gospodarstva, podjetnikov, akademikov in posameznikov. Tako omogoča prenos znanja v javni sektor in preko širjenja informacij povezuje različne deležnike zasebnega sektorja. Vzpostavlja skupni trg za strokovnjake in projekte na področju inovativne tehnologije veriženja blokov.

Dosedanji predsednik Peter Trček, ki je uspešno vodil BTT v preteklem obdobju, je BTT prepustil v dobre roke in bo imel sedaj nekaj več časa za razvoj svojih komercialnih projektov.

 

Intervju s Petrom Trčkom

Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Kriptovalute.si

Kriptovalute.si združuje uveljavljene strokovnjake s področja informatike, financ, novinarstva in medijev. Osnovni namen je ponuditi kvalitetne in neodvisne informacije iz sveta kriptovalut in zagotoviti strokovno upravljanje kriptovalut znotraj osebnega premoženja posameznika.

Kadarkoli nas lahko kontaktirate preko telefona: 071/377 757 ali spletnega kontaktnega obrazca.

Anketa

Top 10 kriptovalut

Bitcoin
60.086,03
60.086,03
0.1%
Ethereum
3.269,19
3.269,19
0.52%
Tether
0,934490
0,934490
0.09%
Binance Coin
548,18
548,18
0.03%
Solana
125,61
125,61
1.15%
Lido Staked Ether
3.269,33
3.269,33
0.56%
USDC
0,934840
0,934840
0.12%
XRP
0,455491
0,455491
0.51%
Dogecoin
0,116569
0,116569
0.62%
Toncoin
6,74
6,74
0.28%

Nakup, menjava, prodaja