Vsebine Kriptonovice Razmišljanja/kolumne

Bomo v prihodnje za pokojnine varčevali v kriptovalutah?

cryptocurrency 3085139 1920
Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

V prihodnosti bomo verjetno imeli možnost varčevanja za pokojnino z uporabo kriptovalut. V trenutnih negotovih časih na tradicionalnih trgih se pojavljajo vprašanja o prednostih in slabostih takšne vrste naložbe.

V vsem hrupu in skrbeh, ki obdajajo kriptovalute, še posebej po primerih, kot je padec FTX ter “borba” SEC proti temu naložbenemu segmentu ter menjalnicam, je za mnoge težko videti pozitivne strani kriptovalut. V kaotičnem ozračju digitalnih valut se razmišljanje o njih kot o sredstvu za pokojninsko varčevanje zdi zahtevno.

Kljub temu, da se običajno osredotočamo na tradicionalne načine varčevanja, kot so varčevalni računi, obveznice in delnice, bi se splačalo razmisliti o kriptovalutah. Podrobneje bi pretehtali prednosti in slabosti ter vpliv morebitnih kripto ETF-ov na naložbe v digitalne valute.

Ko je bil Bitcoin lansiran z omejeno ponudbo 21 milijonov kovancev, je bil skoraj brez vrednosti. Pravo priljubljenost je pridobil 22. maja 2010, ko je Laszlo Hanyecz plačal 10.000 BTC, takrat vrednih skupaj 25 dolarjev, za dve pici Papa John's. Ta dan so ljubitelji kripta poimenovali kot Bitcoin Pizza Day ter se ga vsakoletno, tudi v Sloveniji, na različne načine proslavi (po navadi s pico).

Do leta 2013 je BTC, kljub kritikam s strani glavnih institucij in vlagateljev, dosegel 1.242 dolarjev. Konec leta 2021 pa je dosegel svojo najvišjo vrednost v zgodovini pri 67.000 dolarjih, kar je bilo približno 75 % višje kot leto prej. Rast je vlagatelje spodbudila k vlaganju denarja na trg digitalnih valut, vendar je cena hitro strmoglavila in do danes ni več dosegla teh ravni.

Trenutno stanje na finančnih trgih ni najboljše navkljub skoraj rekordnim vrednostim. V zadnjih 2 mesecih je bilo dogajanje na trgih za vlagatelje s slabimi živci vse prej kot mirno; obeti zaradi nižjih napovedi prihodnjih dobičkov podjetij ter kondicije svetovnega gospodarstva ob mnogih geopolitičnih napetostih, niso optimalne za investiarnje. Ena glavnih tem na trgih pa je inflacija, ki usmerja centralne banke, podjetja in s tem tudi vlagatelje na finančnih trgih.

Po mnenju analitikov IMF so tveganja v svetovnem gospodarstvu postala bolj uravnotežena in tudi težave bančnega sistema v ZDA so se umirile, vendar obeti za svetovno gospodarstvo ostajajo bolj negativni, kot pa pozitivni. V začetku leta je anketa podjetja Allianz Life Insurance pokazala, da so Američani zaskrbljeni zaradi visoke inflacije. Cene dobrin, kot sta hrana in nepremičnine, so se nevzdržno zvišale, mnogi ljudje pa so mnenja, da jih bo strm vzpon inflacije prikrajšal brezskrbne upokojitve. Nič drugače ni v Evropi, še posebej v Sloveniji, kjer smo priča nadpovprečno visoki stopnji inflacije.

Gospodarsko okolje, ki vključuje visoke obrestne mere, vlagatelje sili k iskanju boljših možnosti. Prav tako bodo z naraščajočimi obrestnimi merami verjetno postali strožji tudi pogoji kreditiranja in bodo s tem postali nedosegljivi za veliko število podjetij ter posameznikov.

Trgi kriptovalut presenetljivo niso bili prizadeti zaradi prej opisanih dejavnikov, prej nasprotno, saj se na kriptovalute danes gleda, kot se je pred desetletji gledalo na zlato – varno zatočišče pred visoko inflacijo in negotovostjo.

Zakaj je odobritev Bitcoin ETF pomembna

Za generacijo Z in večino milenijcev se vlaganje v kriptovalute morda zdi precej preprosto. Toda digitalne valute se lahko zdijo nerazumljive za generacijo X, ki so trenutno v fazi upokojevanja. Zdi se, da kompleksnost kripta, skupaj z riziki in nevarnostmi trga, lahko odvrne upokojence.

Cene sredstev, kot je Bitcoin, s katerim se trenutno trguje okoli 35.000 dolarjev, so verjetno višje, kot je povprečen upokojenec pripravljen tvegati. Poleg tega regulatorne skrbi zamegljujejo potencial naložb v kripto in možnost, da bi trg propadel, med nove vlagatelje vnaša negotovost.

Da bi lahko več ljudi investiralo v kripto, ne da bi se neposredno ukvarjali z njimi, se v zadnjem času vedno več govori ter tudi dela na odobritvi terminskih in borznih skladov (ETF), zlasti tistih, ki vključujejo BTC in ETH.

Bitcoin terminski ETF so investicijski produkti, v portfeljih katerih najdemo bitcoine ter ekvivalente. Ti ETF-i so že na voljo na tradicionalnih borzah prek posredniških hiš, kar omogoča malim in drugim vlagateljem, da pridobijo izpostavljenost kriptovalutam, ne da bi jih neposredno imeli v lasti. Ta pristop omogoča dostopen način za posameznike, da se izpostavijo kriptovalutam v reguliranem okolju.Analitiki menijo, da bi lahko odobritev ETF odprla vrata izpostavitvi kriptovalutam na varnejši in bolj nadzorovan način.

Strokovnjaki poudarjajo, da kriptovalute nosijo velik potencial, da bi jih smatrali kot alternativno sredstvo za pokojninsko varčevanje. Kljub temu se izpostavlja skrbi glede pomanjkanja dolge zgodovine digitalnih sredstev, kar je v nasprotju z uveljavljenimi alternativnimi naložbami, kot so nepremičnine, zlato in srebro. Omenja se tudi, da še ni jasno, kako se bodo kriptovalute obnašale v času recesije, kar je ključna skrb za upokojence, saj je njihov glavni cilj ohranjanje ustvarjenega bogastva.

Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Myhajlo Todurov

Finančni strokovnjak z avtorstvom več kot 1.000 objavljenih člankov. Poleg tega je tudi manager komunikacij, moderator dogodkov in podjetnik. Njegova strast pa je tudi v kriptovalutah in potencialu Web3, ki mu prinaša navdušenje in zanimanje za prihodnje tehnologije.

Anketa

Top 10 kriptovalut

Bitcoin
60.117,97
60.117,97
0.01%
Ethereum
3.268,77
3.268,77
0.43%
Tether
0,934412
0,934412
0.08%
Binance Coin
547,68
547,68
0.64%
Solana
126,29
126,29
2.82%
Lido Staked Ether
3.268,76
3.268,76
0.43%
USDC
0,934630
0,934630
0.1%
XRP
0,455083
0,455083
0.61%
Dogecoin
0,115887
0,115887
0.25%
Toncoin
6,72
6,72
0.46%

Nakup, menjava, prodaja