Izbrano Kriptonovice Novice Poučno Zanimivo

5 najbolj obetavnih primerov blockchain uporabe

Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Pri Juniper Research kjer so specializirani za raziskave, napovedovanje in svetovanje v nastajajočih sektorjih digitalnega trga, so nedavno pripravili »Belo knjigo« (ang. white paper), v kateri je bilo preučenih 5 najbolj obetavnih primerov blockchain uporabe.

Pri Juniper Researchu trdijo, da blockchain ponuja več prednosti na različnih vertikalnih trgih, vključno z varnostjo, decentralizacijo, preglednostjo in stroškovno učinkovitostjo. Preučeni primeri uporabe, ki jih podjetje izpostavlja, zajemajo sledenje, finančne storitve in digitalno identiteto.

Blockchain in izvor hrane

Povečanje učinkovitosti verige preskrbe s hrano je pomembno vprašanje v smislu zmanjšanja izgube in izpolnjevanja ciljev trajnosti. Popolna transparentnost prek blockchaina bo proizvajalcem in trgovcem na drobno omogočila, “da s pomočjo certifikatov in vpogledov za celotno vrednostno verigo sledijo svojim vertikalnim in hortizontalnim dejavnostim, lokaciji in statusu izdelkov“, navaja Juniper Research, ki IBM-ov Food Trust opredeljuje kot najbolj trdno rešitev za preverjanje izvora hrane na osnovi blockchaina.

Blockchain in sledenje zdravil

Poleg shranjevanja in upravljanja elektronskih zdravstvenih kartotek v skupni knjigi in uporabe pametnih pogodb za odobritev pogojnega dostopa, Juniper Research odkriva še več možnih primerov uporabe na področju zdravstva, vključno s hrambo podatkov v kliničnih preskušanjih, preverjanje izvora zdravil prek dobavne verige in raziskave genoma, kjer lahko blockchain reši nekatere težave glede zasebnosti.

Sledenje zdravil in medicinske opreme je »najmočnejši in najbolj stroškovno učinkovit« primer blockchain uporabe v zdravstvenem sektorju, pravi podjetje.

Blockchain in čezmejna plačila

Rešitev čezmejnih transakcij, ki temelji na blockchainu, bi lahko »povečala standardizacijo, bistveno zmanjšala tveganje napak (vključno z dvojno porabo) in čas, potreben za preverjanje napak«, pravijo pri Juniper Research. Blockchain omogoča popolno sledljivost finančne dokumentacije, kar omogoča finančnim institucijam večjo preglednost nad udeleženci in jamčenje s strani ostalih zaupanja vrednih strank. Trenutni ključni igralci čezmejnih B2B blockchain plačil so Ripple, Visa B2B Connect in IBM Blockchain World Wire.

Blockchain in zavarovanja

Blockchain bi lahko zmanjšal količino prevar na zavarovalniškem trgu, saj bi zagotovil nesporno in nespremenljivo evidenco, pravijo pri Juniper Research. Vendar podjetje ugotavlja, da obstajajo pomembne regulativne, pravne in tehnološke ovire, ki jih je treba premagati. Zaradi občutljive narave podatkov o zavarovanju bodo morale zavarovalnice uporabljati samo zasebne platforme, ki so še v povojih. Med ključne uporabe blockchaina na področju zavarovanj, ki so jih  določili pri Juniper Research, sodijo upravljanje škod, umeščanje zavarovalnih polic, P2P zavarovanje, pozavarovanje in subrogacija.

Blockchain in digitalna identiteta

Blockchain bi uporabnikom lahko omogočil nadzor nad njihovo digitalno identiteto prek šifriranega digitalnega središča, ki omogoča in prekliče dostop do aplikacij in ponudnikov storitev po potrebi. To bi lahko rešilo nekatere trenutne težave v zvezi s kršitvami podatkov in krajo identitete, pravijo pri Juniper Research.

Self Sovereign Identity (SSI) rešitve, ki običajno uporabljajo blockchain za preverjanje, kdo je potrdil katero poverilnico, bodo imele pomemben vpliv v različnih vertikalah, pravi podjetje, vključno z: javnimi storitvami in vladnim upravljanjem, maloprodajo, zdravstvenimi storitvami in bančništvom.

 

Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Marko Vidrih

Marko Vidrih je raziskovalni novinar (freelancer) na področju gospodarstva, tehnologije in financ – predvsem kriptovalut. V svet Blockchaina in kriptovalut je zašel med raziskovanjem prihodnosti svetovnega potenciala finančnih trgov, prevzela pa ga je predvsem ideja o decentralizaciji podatkov in neizmerne razsežnosti, ki jih tovrstna tehnologija predstavlja.

Anketa

Top 10 kriptovalut

Bitcoin
59.959,16
59.959,16
1.39%
Ethereum
3.290,26
3.290,26
0.05%
Tether
0,934425
0,934425
0%
Binance Coin
547,76
547,76
1.12%
Solana
124,66
124,66
0.62%
Lido Staked Ether
3.290,37
3.290,37
0.06%
USDC
0,935034
0,935034
0%
XRP
0,455166
0,455166
0.58%
Dogecoin
0,116409
0,116409
0.12%
Toncoin
6,65
6,65
0.27%

Nakup, menjava, prodaja