Kriptonovice Novice

Anonimni plačilni sistem za digitalno valuto centralne banke je mogoč, pravi ECB

Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Evropska centralna banka (ECB) je včeraj objavila novo poročilo na temo hipotetične digitalne valute centralne banke (CBDC), v skladu s katerim je mogoče potrošnikom zagotoviti »vavčerje za anonimnost«. Ti bodo po mnenju avtorjev zagotovili (omejeno) zasebnost manjših transakcij. ECB pričakuje, da bo na ta način ponudila kompromisno rešitev med potrebami uporabnikov po zasebnosti in zahtevami glede preprečevanja pranja denarja.

Na podlagi poročila, ki so ga poimenovali »Raziskovanje anonimnosti v digitalnih valutah centralne banke«, je razvidno, da je Evropski sistem centralnih bank (ESCB) vzpostavil dokazilo (PoC) za anonimnost v CBDC, ki je bil del njegovega nenehnega raziskovanja CBDC in njene morebitne koristi za javnost.

»Nenehna digitalizacija gospodarstva predstavlja velik izziv za plačilni ekosistem, ki zahteva vzpostavitev ravnovesja med omogočanjem določene stopnje zasebnosti pri elektronskem plačilu in zagotavljanjem skladnosti s predpisi za boj proti pranju denarja in financiranju terorizma,« navaja poročilo.

Vavčerji za anonimnost bodo v določenih časovnih presledkih na voljo vsem imetnikom računov in naj bi služili kot potrdilo za hipotetične regulatorje. V istem času morata imeti oba udeleženca transakcije vavčer, ki ga ne bo mogoče prenesti, a bo po določenem času izgubil svojo veljavo, piše v dokumentu.

»Naše najnovejše raziskave kažejo, da je mogoče zgraditi poenostavljen plačilni sistem za digitalne valute centralne banke. Tak sistem bi varoval zasebnost uporabnikov pri transakcijah z nizko vrednostjo, hkrati pa zagotavljal, da bodo prenosi višje vrednosti podvrženi preverjanju pranja denarja,« so iz ​​ECB zapisali na Twitterju.

Pilotni model je bil razvit v sodelovanju z Accenture in R3, ki temelji na najnovejši platformi Corda blockchain. Skupno pri takšni transakciji sodelujejo štiri vozlišča, od katerih dve zastopata posrednika v imenu centralne banke in oddelka za preprečevanje pranja denarja. Domneva se, da bo tak sistem zagotavljal anonimnost glede količine prenesenih sredstev, hkrati pa identitete uporabnikov varoval v tajnosti.

Obenem avtorji priznavajo obstoj pomembnih vprašanj, ki jih je treba še obravnavati –  vključno z zmanjšanjem količine informacij, ki so vidne strankam, ki niso vključene v transakcije in možnosti uporabnikov, da brez posredniških vozlišč izvajajo transakcije. Kot možna rešitev se predlaga uporaba dokazov z ničelnim razkritjem (zero disclosure) in varnimi izračuni. V pilotskem projektu niso bili upoštevani problemi razširljivosti in združljivosti z obstoječimi plačilnimi sistemi.

ECB hiti do CBDC, regulatorji se bojijo

Zdi se, da raziskave ECB nominalno obravnavajo pomisleke, ki so jih svetovni regulatorji prej izrazili glede digitalnih valut. V začetku decembra so namreč regulatorji orisali več tveganj in vprašanj, povezanih s sprejetjem stabilnih kovancev, in trdili, da če so sprejeti v svetovnem merilu, stabilni kovanci grozijo denarni suverenosti, zasebnosti in kibernetski varnosti.

Že pred tem je konec avgusta ECB objavila dokument, v katerem je navedeno, da lahko stabilne kovance z jasnim okvirom upravljanja ovira prav negotovost zaradi pomanjkanja predpisov. Nedavno pa je predsednica ECB, Christine Lagarde, izrazila stališče, da mora evropski plačilni sistem ostati v ospredju inovacij v okviru stabilnih kovancev.

Strokovno svetovanje Kriptovalute.si

Marko Vidrih

Marko Vidrih je raziskovalni novinar (freelancer) na področju gospodarstva, tehnologije in financ – predvsem kriptovalut. V svet Blockchaina in kriptovalut je zašel med raziskovanjem prihodnosti svetovnega potenciala finančnih trgov, prevzela pa ga je predvsem ideja o decentralizaciji podatkov in neizmerne razsežnosti, ki jih tovrstna tehnologija predstavlja.

Anketa

Top 10 kriptovalut

Bitcoin
60.070,86
60.070,86
0.67%
Ethereum
3.272,00
3.272,00
0.47%
Tether
0,934360
0,934360
0.03%
Binance Coin
545,86
545,86
0.48%
Solana
126,51
126,51
1.9%
Lido Staked Ether
3.272,27
3.272,27
0.51%
USDC
0,934534
0,934534
0.07%
XRP
0,455325
0,455325
0.53%
Dogecoin
0,116122
0,116122
0.06%
Toncoin
6,67
6,67
0.62%

Nakup, menjava, prodaja